InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je to obrovská čest nastupovat za národní tým, říká fotbalistka Miroslava Mrázová

STRAKONICE - Strakonický region má další fotbalovou reprezentantku. Pomyslnou štafetu po Petře Divišové (SK Slavia Praha) převzala plzeňská záložnice Miroslava Mrázová (21) ze Štěchovic. Ta koncem října zasáhla do dvou kvalifikačních zápasů na mistrovství Evropy žen – připsala si start jak proti silnému Španělsku, tak i outsiderovi z Ázerbájdžánu. A nechybí v nominaci ani na další duel s Moldavskem (1. prosince).

Byla jste překvapená, když jste se objevila v nominaci na kvalifikační utkání o mistrovství Evropy žen? Berete to jako vrchol své kariéry?

V nominaci jsem se objevila již potřetí, ale samozřejmě jsem byla mile překvapena. Byla jsem už na soupisce na zápasy s Polskem, ale na hřiště jsem se nedostala.

Debut jste si tedy odbyla až ve Španělsku, kde náš výběr utrpěl porážku o čtyři branky. To byla asi trochu hořká premiéra, že?

Nečekala jsem, že mě trenér do zápasu pošle, takže jsem ráda, že jsem mohla hrát proti tak kvalitnímu týmu, jako je Španělsko, i když to bylo jen na pár minut.

Vše jste si ale vynahradila v domácím zápase s Ázerbájdžánem, který jste porazily hladce 3:0. Na hřiště jste se dostala v 61. minutě a dokonce jste si vypracovala tři slušné šance. Co chybělo k tomu, abyste se zapsala do střelecké listiny?

Byly to úplně dva rozdílné zápasy - se Španělskem jsme běhaly bez míče a s Ázerbájdžánem jsme na hřišti dominovaly. Chyběl mi větší klid v koncovce. Dostala jsem se do dobrých příležitostí, takže mě samozřejmě mrzí, že jsem se střelecky neprosadila.

Dalo by se mluvit o nějaké výhodě domácího prostředí, když tribuny zely prázdnotou? Jak moc vám fanoušci chyběli?

Jediná výhoda je taková, že známe hřiště, ale jinak v tom nevidím žádnou výhodu pro domácí týmy.

Jaká opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií vůbec kvalifikaci doprovázejí? Musíte před každým zápasem absolvovat testy?

Musíme dodržovat opatření, která nařídí UEFA, takže jsme na pokojích po jedné a všude chodíme v rouškách. Opouštět hotel můžeme pouze v případě, když jdeme na trénink či zápas. Před každým zápasem a na konci srazu jsme testovány. Ale jsme rády, že nám je umožněno hrát.

Mohly jste absolvovat nějaké společné tréninkové jednotky, nebo příprava probíhala spíše individuálně?

Během srazu máme tréninky společné.

Jak jste se vlastně v národním týmu, coby benjamínek, zabydlela? Snaží se vám třeba starší a zkušenější spoluhráčky pomoci?

Myslím si, že mě holky přijaly dobře. Většinu jich znám z naší ligy. Jsem v kádru nejkratší dobu, takže jsem ráda za každou radu od zkušenějších hráček.

A jak jste v letošní sezoně zatím spokojená na klubové úrovni? S Plzní jste odehrály sedm zápasů, z nichž jste vyhrály pouze dvě. Očekáváte tedy zlepšení? Hlavně tedy po kolektivní stránce, co se týče individuálních čísel, musíte být spokojená. S šesti zásahy jste pátou nejlepší střelkyní soutěže…

Začátek sezony se nám vůbec nevydařil. Odešly nám tři hráčky, které nastupovaly v základní sestavě, takže to tým poznamenalo. Pomohla nám změna na postu trenéra, jímž se stal Dan Prokop, pod kterým se mi začalo jak herně, tak střelecky dařit. O to více mě mrzí, že je soutěž přerušená.

Jak vynucenou pauzu trávíte a jak se udržujete v kondici?

Dostáváme individuální plán, který plníme. Je to hodně běhání bez míče, což žádnému fotbalistovi nevyhovuje.

Splněným snem většiny sportovců je reprezentovat. To už se vám podařilo, máte tedy ještě nějakou další metu před sebou, které byste ráda dosáhla?

Je to pro mě obrovská čest nastupovat za národní tým. Dalším mým snem je zahrát si Ligu mistryň.

V poslední otázce bych odbočil ke Katovicím, kde snad nechybíte na žádném zápase. Co vás do Dudák arény táhne a jak si utkání tamních divizionářů užíváte?

Katovice jsou moje srdeční záležitost, udělala jsem tam své první fotbalové krůčky. Většina kluků jsou moji bývalí spoluhráči, takže když mám možnost, jedu je podpořit. A navíc tam hraje můj budoucí švagr Saša Kahuj, takže musím (smích). Katovice mají skvělé zázemí, fanoušky a hrají pohledný fotbal.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace