InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Senátor Jaroslav Chalupský: Chci přenést zpětnou vazbu z regionu přímo k uším ministrů

Na 13. ustavující schůzi Senátu České republiky složil Jaroslav Chalupský slavnostní slib. , Autor: Archiv Jaroslava Chalupského

Na 13. ustavující schůzi Senátu České republiky složil Jaroslav Chalupský slavnostní slib.     Autor: Archiv Jaroslava Chalupského

JINDŘICHŮV HRADEC – Novým senátorem v jindřichohradeckém a pelhřimovském obvodu se stal Jaroslav Chalupský (Svobodní, BEZPP). Ve středu 11. listopadu na 13. ustavující schůzi Senátu České republiky složil slavnostní slib. A hned následující den se na prvním jednání zapojil do diskuse. Kromě toho je také radním Jindřichova Hradce a chce tohoto propojení maximálně využít ve prospěch svého regionu. V následujícím rozhovoru prozradí, co všechno se od jeho zvolení odehrálo.

Jaké byly vaše první kroky ve funkci senátora?
Nejprve jsem všem osobně poděkoval za podporu jak na Facebooku, tak emailem a přes sms. Následně jsme po sobě uklidili všechny propagační materiály a transparenty v ulicích. Od prvního dne se na mě začali obracet lidé s žádostí o menší nebo větší pomoc v jejich záležitostech. Z těch zajímavějších úkolů mohu zmínit firmu, která mi v první vlně pandemie pomohla sehnat látku pro švadlenky. Ta se nyní obrátila zase na mě s žádostí o pomoc, protože se nemohli dopátrat odpovědné osoby, které by mohli předat nabídku na dodávku přibližně 480 kusů nedostatkových plicních ventilátorů z Izraele. Prostřednictvím senátního výboru pro zdravotnictví, kontaktu na tehdejšího ministra Prymulu a ministra Hamáčka jsem pomáhal získat kontakt na nákupčího týmu Covid-19, který by mohl nabídku vyhodnotit a rozhodnout o ní. Druhý zajímavý úkol, který je stále v běhu, je pomoc obcím na Třeboňsku se zlepšením pokrytí signálem operátora. To je dlouhodobě trápí, protože jim to znemožňuje mobilní komunikaci. Spolu s přebíráním agendy v Senátu se také věnuji záležitostem Rady města Jindřichův Hradec.

Půjde skloubit práce senátora a radního?
Tohoto propojení bych chtěl maximálně využít, abychom umocnili možnosti a výhody obou funkcí. Jako radní v saku senátora mohu poskytovat vládě, výborům a komisím přímou zpětnou vazbu z terénu a jako senátor mohou získávat podporu pro lokální aktivity a projekty. Se znalostí věcí mohu lépe hlasovat pro jednotlivé návrhy zákonů, případně navrhovat jejich úpravu.

Co chcete udělat pro region, který v Senátu zastupujete?
V první řadě bych chtěl svým hlasováním pomoci usměrňovat návrhy zákonů tak, aby měly pro region co nejpříznivější dopad. Zprostředkovávat zpětnou vazbu z regionu přímo k uším ministrů při interpelacích, s čímž už jsem i neplánovaně začal na prvním plénu, kde byl účasten superministr Havlíček. Těžiště mé pomoci regionu však je v řešení problémů. K tomu si aktuálně připravuji co nejlepší podmínky.

K jakému bodu konkrétně jste na prvním zasedání vystoupil?
Neměl jsem to sice vůbec v úmyslu, ale musel jsem reagovat na ministra Havlíčka, který nás přišel informovat o tom, jak „skvěle" vláda řeší krizi. Poskytl jsem mu přímou zpětnou vazbu z regionu a také konkrétní rady a návrhy, jak by bylo možno zejména drobnému podnikání nejlépe pomoci. Jak by měla vypadat ta pomoc vlády, o kterou by podnikatelé stáli. Video a audio záznam lze snadno dohledat na webových stránkách Senátu, kde se vysílají online přenosy z každého plenárního zasedání. U každého senátora je přehledně znázorněno, jak hlasoval a k čemu se vyjadřoval. Je to maximálně transparentní.

Jaké oblasti se především chcete věnovat?
Od počátku se chci věnovat rozvoji města, rozvoji regionu díky spolupráci jednotlivých měst, životnímu prostředí, zjednodušování administrativy, podpoře podnikání, sportovních a volnočasových aktivit, bezpečnosti na silnicích a zlepšování péče pro seniory. V tomto duchu chci také využít každé příležitosti, jak získat na zlepšovací projekty finanční podporu.

Do jakého klubu a výboru jste v Senátu vstoupil? 
Jsem pravicový senátor, tedy ten, kdo ví, že peníze nerostou na stromech, ale vznikají z hodnoty poskytnuté druhým, za kterou dostanou zaplaceno. Zastávám názor, že kdo pracuje a umí druhým za peníze pomáhat, nechť se má dobře. Bohatí by měli být občané, ne státní aparát. Jsem nezávislým kandidátem za Svobodné, kteří od svého vzniku volají po nízkých daních a plochém efektivním státu. Abych mohl maximálně pomáhat, jak jsem slíbil, vstoupil jsem do klubu senátorů ODS/TOP09, protože má tento klub pro své členy nejlepší servis v podobě rozborů zákonů, rešerší, analýz, hloubky rozpracování, šíře diskuse nad tématy atd. Díky tomuto nejsilnějšímu klubu se mi jako nováčkovi povedlo získat členství v kýženém Výboru pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, kde budu dokonce v pozici místopředsedy. A také se mi povedlo být členem stálé komise Voda-Sucho. To bylo naše přání pro region, které se nám splnilo.

Co si myslíte o zrušení superhrubé mzdy?

Je to šance nechat lidem v peněženkách o osmdesát milard více, proto ji každopádně v Senátu podpořím! Je to osmdesát miliard, se kterými budou moci nakládat občané, ne jen pár politiků. Vláda by měla najít adekvátní odtučnění ve svém aparátu! A tím rozhodně nemyslím zdravotníky, hasiče, policisty nebo učitele. Stejný tlak na hospodárnost se pak rozpočtovým určením daní promítne i do krajů a rozpočtů obcí. A to je v pořádku, i zde je dobré jednou za čas proškrtat zbytečnosti a více tlačit na kvalitu dodavatelů.

Před volbami jste slíbil za každý hlas zasadit jeden strom. Už jste se do toho pustil?
Na plnění tohoto slibu se nejvíce těším, protože je nejsnáze splnitelný a je to manuální práce na čerstvém vzduchu, kterou mám rád. Udělali jsme si hitparádu obcí, které nám daly do Senátu podporu, a ty primárně oslovíme s nabídnutou pomocí zalesnit jim kůrovcem poničené plochy. Jen nám to komplikuje nouzový stav, nelze se scházet a domlouvat konkrétní způsob provedení. Mám pár věcí již domluveno, zájem vyjádřil jindřichohradecký starosta Jan Mlčák, v příštích dnech budu mluvit se starostou Pelhřimova Medem a hejtmanem Jihočeského kraje Kubou. Rád bych s jejich pomocí zajistil i kvalitní sazenice stromků. Průběžně mi radí odborníci, takže to jistě dobře dopadne. Stromků jsem zatím vysázel cvičně sto kusů, abychom si doladili nejrychlejší způsob výsadby.

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Agata 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 29.4.2023 17:05:06

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Ještě více naivní, než jsme si mysleli. Zadarmo drahý.

    Vloženo 21.11.2020 11:52:32

  • Jana 

    Reagovat

     

    Sympatické, budu ráda, když takový pan Chalupský zůstane.

    Vloženo 20.11.2020 21:46:53

  • Petr 

    Reagovat

     

    Tlučhuba

    Vloženo 20.11.2020 21:15:28

  • Anonym 

    Reagovat

     

    Vážený pane senatore páni ministři na Vas určite jsou hrozně zvědavý!Nejlepe zrušit tuhle trafiku udělat Senat jako čestnou funkci ale zadarmo!Myslim že by bylo v Senatu prazdno!

    Vloženo 20.11.2020 18:27:10

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace