Krypto-graf týdne: Přijde pád? Analytici tvrdí, že se teď bitcoinová rally liší od bubliny roku 2017

Nafouknul bitcoin další bublinu, která brzy praskne?

Nafouknul bitcoin další bublinu, která brzy praskne? Zdroj: profimedia/E15

Zatímco bitcoin šplhá k historickým cenovým rekordům, řada jeho držitelů se neubrání otázce, do jaké míry se může opakovat situace z doby před třemi roky. Tehdy totiž po fenomenálním posílení kurzu kryptoměny přišlo tvrdé přistání.

Během roku 2017 nárůst na dvacetinásobek – prosincových 20 tisíc dolarů za virtuální minci – a pak už tvrdý pád o více než padesát procent během ani ne dvou měsíců. Přesně takový obrázek se mnohým kryptonadšencům vybaví při sledování aktuální rally, během které cena nejrozšířenější digitální měny posílila za poslední měsíc o více než polovinu.

Aktuálně je totiž cena bitcoinu podle některých krátkodobých ukazatelů značně přepálená. Například populární index Strachu & chamtivosti, který bere v potaz nejen cenové pohyby, ale i sentiment spekulantů na sociálních sítí, se poslední dny pohybuje v pásmu „extrémní chamtivosti“ kolem devadesáti bodů ze sta možných. Ze strukturálního, a tedy i dlouhodobého hlediska, se ale nynější situace s tou před třemi roky nedá srovnávat, míní odborníci.

Jakou zvolit strategii pro co nejvýhodnější prodej kryptoměny? Napoví video v investiční poradně E15 Premium:

Cena dosud rostla stabilně, navíc jsme svědky velmi malého zapojení retailových investorů. Zároveň jsou trhy mnohem přístupnější velkým institucionálním investorům. Stále se ale rozhodně nedá mluvit o bezpečné investici, digitální měny jsou pořád velmi rizikové,“ uvedl pro agenturu Reuters Larry Cermak z analytické společnosti The Block.

„Nyní cenu neženou nahoru spekulanti, ale institucionální investoři ze Spojených států, kteří vnímají bitcoin jako digitální zlato, respektive Ethereum jako vývojářskou platformu,“ uvádí partner investičního fondu Rockaway Blockchain Viktor Fischer. Kdo vnímá kryptoměnu coby obdobu zlata, ten ji obvykle bere jako pojistku proti hrozbě inflace, a tudíž plánuje digitální mince držet dlouhodobě.

Slova Cermaka a Fischera potvrzuje i vývoj počtu zmínek bitcoinu v médiích. Ten je letos na zcela jiných hodnotách, než když v roce 2017 na vrcholu kryptománie informovala o bitcoinu i média, která se obvykle technologickým či finančním tématům vyhýbají.

Bitcoinová síť navíc letos není zahlcená tak jako v prosinci 2017, kdy velký zájem spekulantů krátkodobě „ucpal“ transakční kanály, a vyhnal tak poplatky za převod bitcoinu i nad 10 dolarů. Aktuálně lze virtuální měnu posílat s náklady v řádu jednotek korun.

S úplně jinou interpretací cenového dění na kryptotrhu ale přišel server Coindesk. Ten zmiňuje situaci čínských těžařů kryptoměny, kteří kvůli vládním zátahům na tamní směnárny najednou přišli o možnost vytěžené digitální mince prodat, což mohlo způsobit náhlý pokles nabídky bitcoinů na trhu.

Nikdo ale nedokáže odhadnout, zda a kdy se minerům podaří opět získat možnost vyměnit vytěžené bitcoiny za standardní oběživo. I proto je obecně svět kryptoměn velmi nestabilní. Mnoho analytiků a investorů proto vůči kryptoměnám zaujímá spíše skeptický postoj, napsala agentura ČTK.