FRANTIŠEK DOSTÁL

Mnozí z nás, co již máme na hrbu nějaký ten křížek, si však dosud leccos pamatujeme. Zrovna v souvislosti s hlášenými problémy české pošty, kdy hrozí uzavření některým z nich, či jejich umístění jako přidružené služby do všelijakých prodejen, vracím se opět do klukovských let.

Před desítkami let v dosud ještě některých nedlážděných ulicích ve Vršovicích kodrcaly se modré krabice povozů pošty tažených dosud kobylkami. U vjezdu na dvůr poštovního úřadu ve Sportovní ulici jsou pořád ještě patrné stopy po nárazech kol od vozů. Pan „pošta“ posedával na kozlíku a občas prásknul bičem na střechu, aby nás kluky, sedící vzadu u dveří na schůdcích, postrašil či přímo donutil dál poskakovat po svých…

Doba popoběhla a já se musím ptát, kde jste zůstaly poštovní kobylky? Dosud si totiž pamatuji, že dopis podaný v Praze do deseti hodin dopoledne býval týž den již doručen! Novinkou současných poštovních služeb je, že za odeslání dopisu, co bude doručen dokonce již druhý den, se připlatí. Jinak adresát se ho dočká ještě o den později…

Pravda, nové technologie, kdy se lidé domlouvají okamžitě díky mobilním přístrojům či odesláním e-mailů ubraly práci poště. Kobylky tak rychlé opravdu nebyly. Ovšem pošťák s balíkem v ruce vystoupal až do čtvrtého patra činžovního domu, a po zazvonění u bytu balík doručil. Nyní si pro něj adresát musí dojít před dům, či rovnou si ho vyzvednout na poštu. Lze využít i taxislužby. Zasílání pohlednic je rovněž na ústupu a přímých pohledů do očí rovněž ubylo. Co vím, tak po zrušení poštovních vozů kobylky dožily nedaleko nádraží ve Vršovicích.

Nakonec i vedení pošty uvažuje o prodeji budovy hlavní pošty v Jindřišské ulici. Těžko lze odhadnout, zda pošta nebude přestavěna na čtyřhvězdičkový hotel a napomůže tak k dalšímu vylidnění obyvatel Prahy ze středu města.