Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fialu peskují za hlasy ODS pro Babišův návrh za 130 miliard. „Budou lidé pálit prachy?“ ptá se

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
20. listopadu 2020
23:35

Do voleb se chystá jít s lidovci a TOP 09, naposled ale ODS u zásadního zákona hlasovala společně s hnutím ANO pro návrh premiéra Andreje Babiše. Schválený daňový balíček přijde státní kasu podle odhadů na 130 miliard korun, stát si bude muset půjčit a navýšit schodek rozpočtu. I na opoziční ODS se tak valí kritika za projídání budoucnosti a nezodpovědné nakládání se veřejnými financemi. To však zvedlo ze židle jejího šéfa Petra Fialu. Za páteční večer tématu předseda věnoval šest příspěvků na sociální síti a položil v nich devět řečnických i ironických dotazů. To, jak jeho strana hlasovala brání. Jak ale naznačil straník a šéf Senátu Miloš Vystrčil, zákon, který pomohla ODS protlačit, vůbec v Senátu nemusí projít. V Sněmovně by se pro něj tak muselo místo 66 najít nejméně 101 hlasů.

Daňový balíček, který mimo jiné ruší superhrubou mzdu a zavádí daně z příjmu 15 procent a 23 procent, schválila Sněmovna v noci na pátek hlasy poslanců ANO, ODS, KSČM, SPD a dvou nezařazených poslanců. Pozměňovací návrhy v zákonu podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) připraví veřejné rozpočty o 130 miliard korun.

V řadách ČSSD se kvůli tomu dokonce začalo mluvit o možnosti opustit vládu Andreje Babiše (ANO). Šéf koaliční stany Jan Hamáček se nechal slyšet, že přijatý balíček způsobí rozvrat veřejných financí, neúnosně zvýší státní dluh a dlouhodobě ohrozí zdravotní i sociální systém.

ODS slibuje snížit schodek

Tvrzení, že hlasováním občanští demokraté zadlužili budoucí generace, však předseda ODS Petr Fiala odmítá. Po zrušení superhrubé mzdy plánují navrhnout snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard korun, výpadek v rozpočtech samospráv mají nahradit peníze z Fondu obnovy EU.

„O tom, kdo je rozpočtově odpovědný a kdo ne, rozhoduje hlasování o státním rozpočtu, ne hlasování o snižování daní. Snížení daní nesmí znamenat automatické zvýšení schodku rozpočtu. ODS každoročně navrhuje úspory v rozpočtu a jinak tomu nebude ani letos, už v příštích dnech předložíme návrhy úspor ve výši 80 miliard korun,“ uvedl Fiala v prohlášení ODS. 

Fiala se ptá: To je fakt takový problém, že bude mít učitěl vyšší plat? 

Pak se ale šéf modrých ptáků „rozjel“ ještě na sociální síti. V pátek ve večerních hodinách přidal na twitter několik příspěvků, v nichž to, jak jeho strana hlasovala hájí.

Kritizovanou schválenou normu kryje slovy podobnými jako premiér Babiš. Tedy, že zaměstnanci si reálně víc vydělají. „To je fakt takový problém, že bude mít učitel, lékař, prodavač nebo zaměstnanec průmyslové firmy vyšší plat? Že odevzdá státu o něco méně? Myslíte, že ty prachy bude pálit?“ ptal se nastartovaný Fiala.

Ve smršti dalších příspěvků Fiala zdůraznil, že je třeba se starat o výdaje a připomněl že v tomto případě jde o snížení příjmů.

„Jestli si máme vybrat, zda více peněz mají mít lidé, nebo stát, volíme lidi. Je to pravicový recept, který vždy funguje. To, co teď vidíme kolem snížení daní, je levicové běsnění a/nebo pokrytectví,“ zdůvodňoval postup ODS její předseda.

Hodí Senát do návrhu vidle? Vystrčil naznačil

Ještě v jedenáct večer se svojí troškou do plána přispěl šéf Senátu z Fialovy ODS Miloš Vystrčil. Ten, jak sám řekl, připomněl čtvrteční „vzkaz“ Senátu Poslanecké sněmovně.

Sdílel usnesení Senátu, pro které hlasovalo 60 z 67 přítomných senátorů, ve kterém stojí, že Senát vyzývá vládu ČR, aby činila potřebné kroky k dodržení zákonné hranice dluhové brzdy a zabránila tak riziku postupujícího rozvratu veřejných financí s negativním dopadem na budoucí vývoj ekonomiky i životní úroveň občanů.

„Jemně řečeno je zřejmé, že daňový balíček schválený v pátek o půl druhé ráno Sněmovnou, nebude mít v Senátu zrovna na růžích ustláno,“ vzkázal druhý nejvyšší ústavní činitel Vystrčil.

„Hle, hlas rozumu,“ reagoval na Vystrčila poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09), který ve Sněmovně do noci volal po zodpovědnosti a neplýtvání penězi. „Pro mě jako pro poslance je trochu trpké, že Senát, který zákon o státním rozpočtu neprojednává, cítí za udržitelnost veřejných rozpočtů mnohem větší odpovědnost než Sněmovna. Děkuji,“ dodal.

Strážci rozpočtu, nebo pokrytci?

Fiala také ironicky komentoval, že je prý rád, má Česko „najednou tolik strážců rozpočtové odpovědnosti“, kteří bojují za rozumný státní rozpočet. „Kde byli, když ODS prosazovala dluhové brzdy, vyrovnané rozpočty v čase vysokého růstu a když jsme navrhovali krotit výdaje?“ přišel s další otázkou a pak dodal: „Těším se, že teď už nikdy nebude problém prosadit naše každoroční návrhy, jak omezit zbytečné výdaje. Budou mít velkou většinu! Nebo se mýlím a je to zase jenom pokrytectví?“

Chudým obcím a krajům mají pomoct evropské peníze

Ještě před tím předseda Fiala uznal, že je potřeba řešit rozpočty obcí a krajů, které snížením daní dost utrpí. Jen Olomoucký kraj odhaduje výpadek příjmů na téměř 800 milionů korun a Moravskoslezský na 750 milionů.

„Nebude téměř na nic. Je mi líto, že přebíráme kraj v situaci, kdy budeme řešit, jestli bude na zdravotní a sociální péči a na veřejnou dopravu,“ komentovala nová středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) jednání o rozpočtu kraje na příští rok.

„Přijdeme brzy s dobrými návrhy na kompenzace a rozumné využití evropských peněz,“ slíbil opoziční politik Fiala (ODS).

Protivníci ze STAN a Pirátů se ozvali

Do pár desítek minut na tato Fialova slova reagoval nespokojeně pražský primátor Zdeněk Hřib: „To si asi děláte srandu pane profesore. Vy jste z důvodu populismu na úrovni SPD/KSČM/ANO a ve spolupráci s nimi vyrobili problém, který likviduje v ČR samosprávy po vzoru Polska a Maďarska a teď tvrdíte, že to má vyřešit EU? Víte vůbec o čem mluvíte?“

A s kritikou přispěchal i místopředseda hnutí STAN, které se plánuje ve sněmovních volbách spojit zase s Piráty Petr Gazdík. „Řešení finanční krize samospráv, kterou jste způsobili včera s ANO a SPD? Dotace pouze pro vyvolené a jen na něco....! Jsme zas před 20 lety,“ napsal Gazdík Fialovi.

Spolupráce trojbloku prý pokračuje

Například šéf ČSSD v Olomouckém kraji Jiří Zemánek uvedl, že pokud je před volbami klíčové hlasování, ti, co se spojují, často pak tvoří koalici ve vládě. „Něco mi to připomíná, protože toto bylo fakt klíčové hlasování. Měli bychom si udělat nějaký obrázek o tom, jak dopadnou volby,“ doplnil.

Video  Volby 2021: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do voleb v koalici  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Plánovanou koaliční spolupráci by to však ohrozit nemělo. To, že memorandum o spolupráci mezi TOP 09 a ODS před sněmovními volbami po nočním hlasování občanských demokratů pro daňový balíček vládního hnutí ANO trvá, řekla ČTK předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Současně ale od ODS očekává návrh, jak se má zabránit rozvratu veřejných financí. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka věří tomu, že po přípravě společného programu všech tří stran se subjekty rozporům vyhnou. Do současného volebního období šly všechny s jinými prioritami, řekl ČTK. ODS avizovala plán úspor státu a investice samospráv z evropských peněz.

Video  „Já jsem na listopadových demonstracích poznal svoji manželku, začali jsme spolu chodit a od té doby spolu žijeme,“ vzpomínal předseda ODS Petr Fiala na Národní tříde 17. listopadu  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

CHILLY hurricane ( 27. listopadu 2020 18:04 )

Zajímavé jak leta všechny štvala superhrubá mzda...že vám stát vezme každý měsíc několik tisíc z výplaty...a není se čemu divit. Jak se pak ty peníze utrácí taky štve. A když se to konečně zruší tak to zase je problém.....

gejzovic ( 21. listopadu 2020 12:27 )

ODS dobře vědí,co zbaštili tenkrat Kalouskovi,zlodějna na lidech

dr.x.crement ( 21. listopadu 2020 01:26 )

Lepší bude,když peníze zůstanou v kapsách občanů.
Rozhazování peněz ze strany státu musí skončit.
To je pravicová politika všude na světě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa