Francouzští policisté dopadli skupinu čečenských zlodějů aut. Kradená auta pocházela také z Česka

Francouzské úřady zadržely skupinu osob zapletenou do mezinárodní přepravy kradených aut, oznámila v pátek podle agentury AFP kriminální policie ve Štrasburku na východě Francie. Krádeže aut, z nichž některé pocházely i z Česka, organizovali podle kriminalistů převážně pachatelé čečenského původu. Na závěr rozsáhlé operace, provázené zatýkáním a domovními prohlídkami, policisté předvedli před vyšetřujícího soudce šest osob, čtyři skončily v cele.

Tento článek je více než rok starý.

Štrasburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auto (ilustrační foto)

Policie ve Francii rozbila síť zlodějů aut, kradli je i v Česku | Foto: Fotobanka Morquefile

Policisté také zabavili čtyři nemovitosti, osm aut, včetně luxusního BMW X6, a množství nových, ještě nevybalených předmětů, vše jako nezákonně získaný majetek.

V Praze ubyla kvůli pandemii covidu asi pětina automobilů. Zvýšil se počet cyklistů a chodců

Číst článek

Přeprava kradených vozů mívala nejrůznější podoby. Vozidla byla často drobnými pomocníky zapůjčena v Německu, odkud se ještě během pronájmu převezla do Francie či Nizozemska, kde podvodně získala nové poznávací značky, než je pachatelé vyvezli mimo Evropskou unii. To vše stihli často ještě před ohlášením krádeže vozu.

„Jiná vozidla byla pořízena na leasing v Česku, než je přepravili do Štrasburku, kde je na úřadech za pomoci ukradených švédských dokladů podvodně přihlásili jako auta dovezená ze Švédska,“ dodala policie.

Další vozy byly ukradené u prodejců ve Francii, Německu a Itálii, než rovněž za pomoci ukradených dokladů dostaly nové poznávací značky.

Celkové škody policie odhadla v řádu stovek tisíc eur, tedy milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme