Pátek, 19 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Nejstarší hrobka mayského vládce se nachází v Guatemale

Místo posledního odpočinku mayského krále, které letos v létě objevili při vykopávkách v Guatemale, je nejstarší z hrobů vládců, nalezených v archeologické lokalitě jménem El Perú-Waká na severu země.

Lokalita El Perú-Waka [1] se nachází asi 40 kilometrů západně od slavného mayského města Tikal, [2] nedaleko řeky San Pedro Martir, v národním parku Laguna del Tigre. Objev má velký historický význam, protože se jedná o nejstarší královskou hrobku, nalezenou v této lokalitě.

Ministerstvo kultury a sportu Guatemaly a vědci podílející se na výzkumu již nález potvrdili. [3] Hrobka pochází z let 300 až 350 n.l. a dosud objevené královské hrobky a pozůstatky obětí většinou pocházejí z 5., 6. a 7. století n.l.

Archeologové předpokládají, že toto pohřebiště, které je také nazýváno jako Pohřebiště 80 (Sepultura 80), by mohlo patřit významnému králi jménem Te‘ Chan Ahk, patřícímu k jedné z nejstarších mayských královských dynastií, jménem Wak. Dynastie byla založena ve druhém století našeho letopočtu. Samotný hrob byl nalezený v paláci jménem “Srdce želvy”, který byl ve své době politickým sídlem moci. Archeologové nejdříve rozluštili písmo na oltáři, který byl umístěný v blízkosti paláce. Tato jedinečná památka mluví o králi, který roku 810 n.l. vstoupil do „Srdce želvy“, kde našel a navštívil některé ze svých předků. Stéla, která doprovází tento oltář, se týká dvou nejdůležitějších králů klasické éry Mayů.

Identifikovat správně hrob bylo možné jen díky masce z jadeitu, kterou měl umístěnou na hlavě, a která byla navržena tak, aby představovala boha kukuřice, jak bylo zvykem mezi králi Mayů. Podle výzkumů a nalezených důkazů se jednalo o muže, který zemřel přibližně ve věku 30 let.
Král byl při pohřbu umístěn do malé pohřební komory s kupolí pokryté blátem a kompletně namalované na červeno rumělkou a hematitem, postavené na skalním podloží. Archeologové už v šedesátých letech minulého století objevili podobnou (zelenou) masku v Tikalu, v nejstarším královském hrobě Mayů, který se datuje do prvního století n.l. 

Klasičtí Mayové uctívali své vládce jako bohy a po jejich smrti s nimi jednali jako s živými dušemi,“ řekl David Freidel, [4] americký antropolog, podílející se na výzkumu v El Perú-Waka. Kromě masky vládce bylo v archeologickém nalezišti objeveno 22 keramických nádob, spondylových mušlí, nefritových ozdob a dokonce přívěsek ve tvaru krokodýla.

Zdroje:

[1] El Perú (Maya site). Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/El_Perú_(Maya_site)
[2] Tikal. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tikal
[3] Everding, G.:Tomb of early classic Maya ruler found in Guatemala. 13.09.2017. Online: https://source.wustl.edu/2017/09/tomb-early-classic-maya-ruler-found-guatemala/
[4] Freidel, D.. Department of Anthropology, Washington University in St. Louis. Online: https://anthropology.artsci.wustl.edu/freidel_david
[5] Descubren en Guatemala la tumba de un gobernador maya del siglo IV d.C.. rt.com. 18.09.2017. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/250336-descubrir-guatemala-tumba-antigua-gobernador-maya
[6] Vi, S.: Descubren la tumba maya más antigua del sitio arqueológico El Perú-Waka´ en Petén. prensalibre.com. 20.9.2017. Online: http://www.prensalibre.com/vida/escenario/descubren-la-tumba-maya-mas-antigua-del-sitio-arqueologico-el-peruwaka-peten

Přečtěte si také:  Amazonie: S krví přijde rozvoj

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..