Zpívající textař Vlady Gryc představuje druhé autorské album Blízký i vzdálený

Zpívající textař Vlady Gryc představuje druhé autorské album Blízký i vzdálený

Tisk

vlady perexNovinkové album, který nazval Vlady Gryc Blízký i vzdálený, vyšlo na podzim. Není to ale debut zpívajícího textaře. První album se jmenovalo Já svý sny mám a na scéně se objevilo už v létě roku 2017. Zatímco všechny texty byly dílem samotného protagonisty, veškerou hudbu a aranže napsal Hellmut Sickel a album mělo úspěch - vždyť dvě písničky budovaly v rozhlasové hitparádě Česká dvanáctka. Po třech letech se tedy Vlady Gryc představuje se svou žhavou autorskou novinkou a hodně od ní očekává...

 


"Pracoval jsem na něm s kompletně novým týmem lidí a hudebně je koncipováno úplně jinak než to první. Přešel jsem zde od klasického popu, ve kterém, bylo laděno první CD, k šansonově laděným baladám, a takzvaným písničkářským skladbám. Jsou tam ale také písničky s rockovým základem. Ostatně rockové prvky využívám v podstatě téměř ve všech písničkách," říká Vlady Gryc.

vlady2

Tentokrát se spojil s muzikantem Michalem Workem, který je autorem všech dvanácti písní a který se představuje jako vyzrálý skladatel. Jeho vycizelované skladby jsou sice jakoby z jednoho kusu, přitom je každá jiná. Jsou tu moderní šansony a balady, ale i "popina", která je postavena i na textech. Nechybí ani pařížský "cajdák" (Paris Paris Paris) nebo kuplet, který stojí na humoru a nadsázce (Má ji vyholenou, Gumová). Patrně nejsilnější písněmi jsou tituly Bejt tak..., Někde tu přece musíš být, Černá labuť, Helou helou. Hudebního nápady Michal Worek jen hýří, ale mimořádný je i jeho aranžérský přínos, což je znát právě na albu Vzdálený a blízký.

Někde tu přece musíš být

"Víte, já mám v podstatě svůj stálý tým," libuje si Vlady Gryc. "Na tomto CD jsou písničky, které všechny složil Michal Worek a já ani nezkoušel zadávat texty ke zhudebnění někomu jinému. Michal mě zná, ví, co mi sedí a zná můj rozsah. Ví, jak dalece může písničku rozpracovat a je hudebně velmi tvůrčí a schopný. Často, když mu řeknu, co bych si tak asi na daný text představoval, přijde s něčím, co mi vyrazí dech a jeho nápad mě okouzlí na první dobrou."

Stejně tak má Michal Worek schopnost obklopit se v nahrávacím studiu skvělými muzikanty. Právě na tomto CD je přítomná skutečně muzikantská elita české hudební scény, což potvrzuje i zpívající textař: "Například na baskytaru mi hrál Lukáš Čunta z Čechomoru, o kytary se postarali Adam Malík, taktéž z Čechomoru, nebo Jakub Tirco ze slovenské kapely Heleniné oči a Michal Šinka. Za klavírem a klávesovými nástroji exceloval již zmiňovaný Michal Worek, na bicí hrají Patrik Sas, který doprovázel na turné slavnou Suzanne Vega a byl několik let také členem kapely Čechomor, a nemůžu zapomenout na Hanze Sedláře, který pro změnu zase hraje na bicí u Janka Ledeckého, skvělou violoncellistku Michaelu Stehlíkovou nebo fenomenálního akordeonistu Aliaksandra Yasinského či Mirka Mužíka, který se postaral o mixy a mastering celého projektu."

vlady 3

Vlady Gryc a Marcela Březinová

Pozoruhodné je i obsazení zpívajících hostů, v tomto případě dvou vynikajících zpěvaček - jednak mladé a talentované Cloo Kosové, která si s Vlady Grycem "střihla" hned dva duety (Paris Paris Paris, Černá labuť) a jednak zkušené matadorky Marcely Březinové, které hlavní protagonista svěřil sólovou bonusovou píseň Oceán.

"Na mladou, charizmatickou zpěvačku s andělským hlasem Cloo Kosovou mě upozornila kamarádka Marcela Březinová, mimochodem právě Marcela dohlížela na interpretační stránku celého projektu. Když jsem poprvé slyšel Cloo zpívat, uchvátila mě během prvních pár vteřin a nadchla mě natolik, že jsem už nikoho dál nehledal. Intuitivně jsem cítil, že Cloo je ta správná volba. Její hlas je čistý, tvárný, a navíc okamžitě rozpoznatelný mezi ostatními hlasy," tvrdí Vlady Gryc.

vlady 1

Od debutového alba udělal zpěvák kus práce, což dokládá jeho nejnovější opus. I když předkládá poklidnější tempo a komorní ráz, máte pocit, že méně je někdy více. Najednou i jeho polohlas docílí silnější výraz, každé slovo má svou váhu.

A to se ještě musím aspoň jednou větou zmínit o perfektním bookletu. Nejsou tu jen texty písní, fotografie a vkusná grafika, ale i důležité informace o minutáži, o všech písních i tvůrcích, kteří mají jednoduše - dobrý vkus.

Foto archiv Vlady Gryc


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Operní režisérka: „Odvážné kroky nás posouvají kupředu“

klasterky rozhovor 200S odvahou sobě vlastní se do přípravy novodobé premiéry opery J. A. Bendy Vesnický trh pustila zkušená operní režisérka Magdalena Švecová. Dílo spatří světlo světa poprvé na zahájení festivalu Klášterní hudební slavnosti 30. k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Druhý díl románu pro pankáče

punkovy prapor 200Ve vydavatelství Papagájův Hlasatel Records vyšel druhý díl knihy Punkový prapor, tentokrát s dvojkou na konci a podtitulem Restart. Stalo se tak po třech letech a čtenáře čeká další, trochu vyspělejší punková zpověď.

...

Divadlo

Kdyby Nestroy vědel…premiéra PRO NIC ZA NIC v Městském divadle v Brně

pro nic za nic perexKdyby Johann Nepomuk Nestroy věděl, že po něm bude ve Vídni pojmenováno náměstí i zastávka metra, asi by se moc divil. On to byl totiž už za svého života na jedné straně miláček publika, měšťanského i lidového, ale mocn...

Film

Nejhledanější muž - Philip Seymour Hoffman v hlavní roli špionážního dramatu. Napsal mu ji John le Carré

Nejhledanejsi muz 200Dlouho očekávaný snímek A most wanted man (Nejhledanější muž) na motivy románu Johna le Carrého (autora bestsellerů Jeden musí z kola ven a Nepohodlný) vstoupil 4. září do českých kin. Nedávno zesnulý herec, kte...