Adolf Hitler: Úspěšně přežil několik desítek atentátů, nakonec si sáhl na život sám

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Je až neuvěřitelné, kolik bylo na Hitlera provedeno útoků. Doložených atentátů bylo spácháno na čtyřicet dva a vždy u nich byl Hitlerův anděl strážný, jenž nad ním držel ochrannou ruku. Nebo spíše náhoda, která Hitlerovi pomohla. Kdo stál za jejich provedením?

Hitler jako přeborník v přežití atentátů

Nenáviděný a oslavován. Takový byl Adolf Hitler za svého života. Pokud by si sám nesáhl na život, byl by trestán za zločiny nacistického režimu v Německu, jehož byl tvůrcem. Na jeho rukou byla krev všech zavražděných v koncentračních táborech i umírajících ve válečné vřavě. Byl sice charismatickým řečníkem, který uměl na sebe strhnout zájem davu, jako vojenský stratég se však příliš nevyznamenal. Není proto divu, že se ho někteří jeho odpůrci snažili odstranit ze scény, když viděli, kam jeho vládnutí a rozkazy směřují.

Než začala druhá světová válka, stal se Adolf Hitler terčem několika provedených i připravovaných atentátů, které se často pokusili spáchat mladí muži z řad studentů. Některé útoky ani nestihli provést, přesto se dostali do spárů gestapa a svůj život skončili na gilotině nebo zastřelením.

Změna plánu opět Hitlerovi zachránila život

V listopadu 1939 hodlal svůj atentát na Hitlera provést německý odpůrce nacismu Johann Georg Elser. Připravoval se na něho po celý jeden měsíc. Měl to vymyšlené celkem dobře – do řečnického pultu v Měšťanském pivovaru v Mnichově, u něhož obvykle Hitler během svého projevu stál, namontoval bombu.

Útok by mu i vyšel, kdyby vůdce na poslední chvíli nezměnil svůj plán. Plamenný projev ukončil dříve a odcestoval do Berlína. Ve chvíli, kdy nastražená bomba vybuchla, byl už Hitler ve vlaku. I Elser skončil nakonec v rukou gestapa. Odvezen byl do koncentračního tábora v Sachsenhausenu, kde ho v dubnu 1945 zastřelil příslušník SS.

Operace Valkýra

Za jeden z vrcholů německého protinacistického odboje je považován útok na Hitlera, jenž se uskutečnil 20. července 1944 pod vedením důstojníka Hitlerova štábu Clause Schenk von Stauffenberg. Známý je pod názvem operace Valkýra. Atentát se uskutečnil v hlavním Hitlerově stanu zvaném Vlčí doupě, a hlavní roli v něm hrála aktovka s dvěma balíčky výbušniny.

Nepřehlédněte: Němci chtěli v roce 1938 i Moravskou Chrastovou a Čechoslováci ji ubránili, jejich snaha však přišla vniveč.

Tu strůjci útoku umístili do poradní místnosti, v níž se vůdce radil se svými spolupracovníky o dalším vojenském postupu. I v tomto případě hrály do karet Hitlera náhody. Protože ale byl aktivován jen jeden z balíčků výbušniny, výbuch nebyl příliš silný. Navíc Hitlera ochránil silný dubový stůl. A místo původního místa v bunkru se porada kvůli krásnému počasí uskutečnila v zahradním altánku. Pokud by k výbuchu došlo v bunkru, tlaková vlna by nejspíš zabila všechny přítomné. V dřevěném domku měla však menší devastující účinek.

Kdo byli Hitlerovi nepřátelé?

Kromě osamělých strůjců atentátů existovaly v německé armádě silné opoziční proudy, jež měly Hitlera za psychopata, který vede Německo do záhuby. Mnohým vojákům i vyšším důstojníkům se podařilo zformovat skupiny na likvidaci Hitlera. Jejich cílem často nebyla vždy smrt vůdce, ale jeho zatčení nebo vojenský převrat.

Zdroje: britannica.com, wikipedia,com, BBC

Autor: Michaela Richterová
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu