Zákaz vycházení po 23. hodině by se mohl rovnou zrušit, smysl v něm nevidím, říká expert

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 11. 2020

V Česku začne od pondělí rozvolňování opatření proti šíření koronaviru nového typu, rozhodla o tom v pátek vláda. Zároveň dojde k přesunu z nejtvrdšího stupně do čtvrtého podle systému PES, který znamená mírnější opatření. V něm je zakomponováno, že zákaz vycházení bude platit od 23. hodiny. "Takové opatření by se mohlo rovnou zrušit," okomentoval změnu bezpečnostní expert Andor Šándor pro ŽivotvČesku.cz.

Od pondělí dojde k rozvolnění, kdy se začne obnovovat docházka do základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Povoleno bude také shromažďování až šesti osob či bude zmírněn zákaz vycházení až od 23:00 místo současných 21:00. 

"Mně už to přijde, že pokud se může být venku do 23 hodin, tak by se takové opatření mohlo rovnou zrušit. Nějaký smysl v něm moc nevidím. Nemyslím si, že Češi jsou nějak extrémně mobilní po 23. hodině. Nevidím v tom aktuálně nějaký problém. Asi bych chápal, kdyby bylo léto, že by někdo někde chodil," prozradil pro ŽivotvČesku.cz svůj pohled na nadcházející rozvolnění Andor Šándor.

"Mně přijde, že rozvolňování je opatrné, což je asi dobře, protože představa, že se dostaneme do říjnových čísel, je špatná, ale v současnosti si myslím, že řada českých obchodníků opatřeními trpí, protože si řekněme na rovinu, obchody typu hodinářství či zlatnictví, tam jsem teda nikdy žádné fronty či významné shlukování lidí neviděl," dodal pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert.

Denní přírůstky nakažených se v mezitýdenním srovnání snižují už zhruba dva týdny. Ještě na přelomu října a listopadu dosahovaly až přibližně 15.000 případů, v tomto týdnu se pohybují zhruba mezi 4200 a 6500 za den. Přesto panuje mezi odborníky obava, že rychlé rozvolnění může opět dostat epidemii mimo kontrolu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.