BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři se proti Vítkovicím pokusí navázat na páteční kanonádu

21. 11. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Sérii tří porážek v řadě ukončili mladoboleslavští hokejisté sebevědomým a suverénním způsobem. Ve Zlíně se dostali k devětatřiceti střeleckým pokusům, hned sedm z nich si našlo cestu do sítě Beranů. Kanonádu nastartoval David Šťastný, který se v dosavadním průběhu této sezony trefil už sedmkrát, k jednoznačnému vítězství postupně přispěly všechny formace. Jediné, co mohlo svěřence trenérů Rulíka a Patery mrzet, byly nepovedené začátky všech třetin a hra speciálních týmů Podstatným ukazatelem však zůstává zisk tří bodů, o další zabojují Bruslaři v neděli 22. listopadu proti Vítkovicím. Ridera už obrala o body některé favority, ve ŠKOENERGO Aréně se pokusí odčinit debakl z domácího utkání s Českými Budějovicemi (0:7). Přímý přenos bude opět k dispozici na Hokejka TV, začínáme v 16:00.

Vítkovice přivítaly několik starých známých

Minulou sezonu odehráli Ostravané s nejmladším kádrem ze všech extraligových týmů. Absence většího množství zkušeností se jim málem vymstila, o záchranu museli bojovat až do úplného konce základní části. V létě opustilo Vítkovice hned několik hráčů, mezi nimi také dva tahouni produktivity - lotyšský šikula Roberts Bukarts a Ondřej Roman, který přijal nabídku z finské nejvyšší soutěže. Ridera nicméně kvalitně posílila, začněme v defenzivě. Největší rybou, kterou vedení klubu ulovilo, se stal Roman Polák. Velezkušený zadák se vzhledem k nejisté situaci ve světě rozhodl ukončit své působení za oceánem a s Vítkovicemi podepsal smlouvu až do roku 2023. „Není to tak, že jsem přišel jen dohrát kariéru. Chci udělat výsledek, makat za tým, za celý region a hrát co nejlepší hokej. Tým je dobře poskládaný – je tam rychlost, zkušenost i draví mladíci," nechal se slyšet bývalý hráč St. Louis, Toronta nebo Dallasu.

Zatímco Polák hokejově vyrostl v Porubě a do Ostravy se přesunul až v juniorském věku, Adam Polášek je vítkovickým odchovancem. Devětadvacetiletý bek se během léta nedohodl na žádném zahraničním angažmá, a proto se, alespoň na čas, rozhodl pomoci mateřskému klubu. „Měl jsem tak dlouhou letní přípravu jako ještě nikdy. Myslím, že to tady dává smysl a jde to dobrým směrem,“ řekl Polášek, jemuž vyprší stávající kontrakt 5. prosince. Co bude dál, se teprve uvidí. Už na jaře navíc Ridera ulovila slovenského reprezentanta Patrika Kocha a ve druhé nejvyšší soutěži si vyhlédla Jakuba Kubeše. Zatímco první jmenovaný za Vítkovice pravidelně nastupuje, jeho starší kolega dostával před přerušením extraligy prostor v Přerově.

Zajímavé akvizice přivítali Ostravané také v útoku, po dlouhých třináct letech se vrátil Zbyněk Irgl. „Zbyňu si pamatuju ještě jako spoluhráče na křídle mé formace. Je to poctivý kluk, který má za sebou hromadu zkušeností, prošel toho hodně, ale je to pořád výborný hokejista. A hlavně přes to všechno pořád ví, kde má srdce a kam ho to táhne. Jsem rád, že bude zase oblékat vítkovický dres, do kterého patří," pochvaloval si příchod otřískaného matadora sportovní manažer Roman Šimíček. Irgl do sezony vinou zranění ještě nenaskočil, Ridera se proto domluvila na krátkodobé spolupráci s Vojtěchem Polákem. Potřebnou dávku lídrovských schopností dodá také Lukáš Krenželok, který po šesti úspěšných ročnících opustil Liberec.

„Jsme rádi, že se Lukáš vrací k nám do týmu. Je to kvalitní útočník s bohatými zkušenostmi, se zažitými úspěchy. Vítězný typ, výrazná součást vítězných týmů poslední dekády. Fakt, že je odchovanec a vrací se tedy domů, je také výhodou," prohlásil trenér Mojmír Trličík. Společně s Krenželokem se u Bílých Tygrů rozloučil i Rostislav Marosz, jehož cesta do Ostravy byla trochu klikatější. Nejprve si totiž plácl s druholigovým Kladnem, které jej Vítkovicím půjčilo do konce roku. „Je to pro mě výzva. Jsem rád, že mohu začít v extralize, byla to pro mě priorita, ale chci také pomoci Kladnu k postupu do extraligy Budu se snažit o co nejlepší výkony, abych si třeba řekl o smlouvu na další rok,“ uvedl šikovný útočník. Konkurenci na postu centra zvýšil ještě Josef Mikyska, jeden z nejproduktivnějších hráčů minulého ročníku slovenské ligy.

Skalpy favoritů a tvrdá lekce od nováčka

„Když se podívám do kabiny, je tam chtíč. Všichni kluci jsou nažhavení. Musím říct, že odvádí skvělou práci na ledě i mimo něj. Ani v NHL jsem se nesetkal s takovou připraveností hráčů, kteří dělají vše pro to, aby byli v nejlepší možné kondici. Myslím, že i navzdory dnešní době, kdy nikdo neví, jak bude sezona vypadat, máme šanci na úspěch,“ prohlásil před začátkem Tipsport extraligy Roman Polák, zatím suverénní lídr Radegast Indexu. Vítkovičtí hokejisté zatím pravidelně střídají vítězství s porážkami, ale už několikrát ukázali, že se s nimi musí počítat.

Třeba se Spartou byli ještě patnáct minut před koncem třetího dějství pozadu o tři branky, ale nakonec uspěli v prodloužení. V úterý si Ridera odvezla plný bodový zisk z Liberce, kde, opět díky povedené závěrečné třetině, vyhrála 3:0. Důležitým faktorem byl výkon Daniela Dolejše, který zlikvidoval všech třiačtyřicet ran Bílých Tygrů. Sedmadvacetiletý brankář chytá ve velké pohodě a v posledních utkáních dostává přednost před Miroslavem Svobodou, plánovanou jedničkou Vítkovic. V pátek ale Dolejš kapituloval hned čtyřikrát, jeho kolega pustil za svá záda tři puky.

Ostravané totiž absolutně nezvládli domácí zápas s Českými Budějovicemi. Motor zaznamenal premiérové vítězství v sezoně, Ridera musela skousnout nečekaný debakl 0:7. „Druhá třetina (0:5) se nedá nazvat jinak než totálním kolapsem, tam bylo úplně všechno špatně. Musíme si to rozebrat. Výsledek je jednoznačný a zdrcující, ale pokusíme se to hodit za hlavu a v neděli v Boleslavi dát fanouškům jasný signál, že to byl jen nepovedený zápas, který se občas přihodí“ zhodnotil utkání asistent trenéra Darek Stránský. Co na to Bruslaři?

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boeleslav: Růžička – Šidlík, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Klikorka – Strnad, Bičevskis, Stránský – Jääskeläinen, Zbořil (A), Cienciala – Flynn, Najman, Kousal – Lunter, Zohorna, Šťastný

HC Vítkovice Ridera: Dolejš – Štencel, R. Polák (C), Kovář, Polášek, Trška, Černý, Koch – V. Polák, Hruška (A), Lakatoš – Schleiss, Marosz, Šišovský – Dej, Krenželok (A), Mallet – Dočekal, Werbik, Kubalík

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 17. 11. 2020 16:00

BK Mladá Boleslav 20. kolo HC Vítkovice Ridera
7. místo, 16 bodů umístění 8. místo, 12 bodů
31:26 skóre 23:28
7:3 (Zlín) nejvyšší výhra 3:0 (Liberec)
2:4 (Plzeň) nejvyšší prohra 0:7 (České Budějovice)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
9,76 % využití přesilových her 2,63 %
4 góly v přesilových hrách
1
75 % ubráněná oslabení 82,98 %
0 góly v oslabeních 2
Radim Zohorna, 10 bodů
nejproduktivnější hráč Dominik Lakatoš, 9 bodů
David Šťastný, 7 branek nejlepší střelec Dominik Lakatoš, 7 branek
Maris Bičevskis, 6 asistencí nejlepší nahrávač Jan Schleiss, 5 asistencí
Radim Zohorna, +9 nejlepší hráč v +/- Roman Polák, +9
David Cienciala,
Jakub Kotala, oba -2
nejhorší hráč v +/- Alexandre Mallet,
Peter Trška, oba -5
Martin Pláněk, 40 minut
nejtrestanější hráč Rostislav Marosz, 37 minut
Radim Zohorna, 21 bodů
Radegast index Roman Polák, 46 bodů
Gašper Krošelj 88,89 %
Jan Růžička 86,92 %
úspěšnost brankářů Daniel Dolejš 93,80 %
Miroslav Svoboda 89,95 %
Gašper Krošelj 2,40
Jan Růžička 2,75
průměr inkasovaných gólů na zápas Daniel Dolejš 2,27
Miroslav Svoboda 3,32