21. listopadu 2020 • 17:50

Krpálek na ME bez medaile. Trápil se a v boji o bronz nestačil na Gruzínce

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Judista Lukáš Krpálek na domácím mistrovství Evropy medaili nezískal. Zápas o bronz v nejtěžší váhové kategorii s Guramem Tušišvilim z Gruzie prohrál po 40 sekundách. Olympijský šampion a úřadující mistr světa skončil pátý stejně jako na loňských Evropských hrách v Minsku, které tehdy sloužily jako evropský šampionát judistů.



Trojnásobný evropský šampion Krpálek v Praze absolvoval první turnaj po jedenácti měsících a celý den se trápil. Ve druhém kole vybojoval páčením minutu před koncem vítězství nad Němcem Johannesem Freyem, ale pak rychle prohrál čtvrtfinále s Rusem Tamerlanem Bašajevem. Předloňský vicemistr Evropy a druhý muž nedávného Grand Slamu v Budapešti měl od začátku převahu a po dvou povedených útocích ukončil zápas po minutě a dvanácti sekundách.

Už v tomto duelu se projevilo, že největší česká naděje po přípravě přerušené koronavirem není v ideálním rozpoložení. „Cítím se od prvního zápasu špatně. V tom druhém to bylo vidět úplně, kdy jsem všechno zachrápal. Naopak Rus byl najetej a přesně věděl, na co mě dostat, a taky mě na to dostal,“ posteskl si Krpálek v rozhovoru pro Českou televizi.

Krpálek musel do oprav, kde se utkal s třicetiletým Orem Sassonem. Izraelského vrstevníka předčil ve všech třech předchozích vzájemných zápasech, ale tentokrát neměl snadnou práci. Sasson vzdoroval až do nastaveného času, pak už mu viditelně docházely síly. Ve druhé minutě „zlatého skóre“ ho Krpálek dostal na zem a páčením získal ipon.

V boji o bronz proti čtvrtému muži světového žebříčku Tušišvilimu ale podobně jako ve čtvrtfinále neměl šanci. Mistr světa z roku 2018 ho rychle dvakrát povalil na zem a po dvou bodovaných technikách zápas za 40 sekund skončil. „Znovu jsem tam dvakrát zaspal. Celkově ta připravenost nebyla úplně optimální,“ uvedl Krpálek při videokonferenci.

Nejtěžší váhová kategorie patřila podobně jako na nedávném Grand Slamu v Budapešti ruským judistům. Tentokrát zvítězil Krpálkův přemožitel Bašajev, který ve finále porazil Inala Tasojeva.

Šampionát v Praze, který byl třikrát odložen a musel se uskutečnit za přísných opatření proti koronaviru před prázdnými tribunami, tak českým fanouškům příliš radosti nepřinesl. Ostatních jedenáct českých judistů zaznamenalo dohromady jen tři výhry.

Lukáš Krpálek vstoupil do ME v judu úspěšně
Lukáš Krpálek vstoupil do ME v judu úspěšně

Matějčková prohrála v poslední vteřině

Vedle Krpálka dnes z Čechů postoupil už jen Jiří Petr v devadesátce. V zápase prvního kola s ukrajinským reprezentantem Quedjauem Nhabalim prohrával, ale duel otočil 59 sekund před koncem, kdy se mu povedl chvat na ipon. Pak ale nestačil na úřadujícího mistra světa a světovou dvojku Noëla Van't Enda z Nizozemska, kterému podlehl sedmnáct sekund před koncem na ipon.

Snaha o výrazný bodový zisk do olympijského žebříčku nevyšla ve stejné kategorii Davidu Klammertovi. V prvním kole vzdoroval bronzovému medailistovi z posledních dvou MS Axelu Clergetovi, ale po minutě a půl „zlatého skóre“ nezvládl boj na zemi a po Francouzově škrcení duel skončil. „Tahal jsem za kratší konec. Nevím, čím to bylo. Cítil jsem se dobře připravený. Nejnadějnější to bylo deset vteřin před koncem, kdy jsem měl dobrý nástup. Jinak jsem tam moc těch dobrých nástupů neměl,“ řekl.

Alice Matějčková při debutu na ME v poslední sekundě neustála útok favorizované Rusky Antoniny Šmelevové. Její účinkování v kategorii do 78 kg skončilo rovněž hned po prvním zápase. „Chybělo asi víc sil, protože celý zápas se vyvíjel docela dobře. I jsem jí tam bránila ten její hák. Jak má dlouhé ruce, tak jsem se k ní vůbec nemohla dostat. To mě stálo docela dost sil a ona toho využila a v poslední sekundě mě hodila na ipon,“ komentovala své vystoupení.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud