Trenér Lička dobývá fotbalový východ. Po Polsku a Bělorusku nyní trénuje Orenburg v druhé ruské lize

Když se fotbalový trenér Marcel Lička v roce 1977 narodil v Ostravě, zrovna se budoval plynovod Sojuz z Orenburgu u kazašských hranic směrem do Evropy. Dnes je Lička v půlmilionovém ruském městě důležitou osobou - jako trenér vede místní druholigový fotbalový klub. Po úspěšném angažmá v Bělorusku totiž přijal další výzvu.

Orenburg Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Lička na lavičce Orenburgu

Marcel Lička na lavičce Orenburgu | Foto: FB Orenburg

„Tím, že se o mně celkem dobře mluvilo nejen v Bělorusku, ale i v Rusku, na Ukrajině nebo v Kazachstánu, tak jsem měl cíl, že kdyby byla možnost jít trénovat do Ruska, tak nabídku přijmu,“ popisuje pro Radiožurnál svou aktuální náklonnost k zemím bývalého Sovětského svazu.

Ve druhé lize je 22 mužstev a každé tedy v sezoně čeká 42 utkání. Navíc k tomu ještě zápasy Ruského poháru.

Pro klub je to obrovský úspěch, ale ještě to nevnímám, říká Marcel Lička po zisku titulu s Brestem

Číst článek

„Sami Rusové srovnávají druhou místní ligu s druhou anglickou ligou – Championship. Samozřejmě tím nemyslí její sportovní nebo finanční úroveň, ale tím, že je v ní hodně zápasů a je hodně náročná,“ popisuje Lička.

Ale nejen počet týmů je v Rusku extrémní. Zápasy hraje Orenburg každý čtvrtý den a k tomu se na ně musí komplikovaně přepravovat.

„Lítá se normálními linkami, nejsou chartery. Musíme vždy letět do Moskvy a odtamtud dál. Let Orenburg-Moskva nám trvá dvě hodiny a z Moskvy je potom nejdelší let, který jsme ale ještě neletěli, do Chabarovsku na druhém konci Ruska u Čínských hranic a poblíž Japonska, kam se údajně letí z Moskvy sedm hodin,“ popisuje kouč dopravu.

Klimatické rozdíly

Počítat musí samozřejmě s přeletem časových pásem a také s různými klimatickými podmínkami.

„Poslední zápas jsme hráli v Nižněkamsku, kde jsme hráli v neděli odpoledne ve tři hodiny a bylo tam minus osm stupňů. Momentálně se připravujeme na sobotní zápas ve Vladikavkaze, kde je plus devět stupňů. Ve středu hrajeme v Ivanovu, což je město asi 300 kilometrů severněji od Moskvy, kde je samozřejmě zase minusové počasí,“ dodává.

Zatím je Orenburg v tabulce na druhém místě, které zaručuje přímý postup do elitní soutěže. Smlouvu má Marcel Lička v Orenburgu do konce ročníku, ale pokud by se podařilo postoupit do první ligy, měl by jako hlavní kouč pokračovat dále.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme