OBRAZEM: Ruská mírová mise se usadila v Náhorním Karabachu. Místní jsou rádi, tvrdí vojáci

Rusko rozmístilo svá vojska v Náhorním Karabachu, na území Ázerbájdžánu. Tyto síly mají pomoci ukončit letitý konflikt mezi Ázerbájdžánci a Armény. Situaci ve válkou poznamenaném městě Martuni popisuje na místě společně s ruskými vojáky zpravodaj Radiožurnálu.

Martuni Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci mají na základně ruských mírových sil u města Martuni teď poradu. Bydlí u jednoho z opuštěných domů. Mají vlastní improvizovanou kuchyni, umyvadlo a tekoucí vodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Martina Dorazína z Náhorního Karabachu

Domlouvají si, jak budou fungovat v informačním poli, jak například zapojí wi-fi. Mají generátor, protože ve městě stále nejde elektřina. Podmínky jsou takové, jaké jsou.

Zástupce velitele stanoviště vysvětluje, že je ve městě rota. Mnoho informací nemůže říct, protože podléhají utajení, ukazuje ale, jak základna vypadá.

Provizorní zázemí ruských vojáků v Náhorním Karabachu. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Místní lidé se podle zástupce velitele k ruským vojákům chovají velmi přátelsky. Jsou rádi, že v oblasti jsou. Válka skončila před několika dny, už se neozývají žádné výbuchy a detonace, které ničily město Martuni 40 dní, včetně civilních objektů, stadionu, budov v centru, domu kultury a samozřejmě lidských příbytků. Zničeno bylo více než 800 domů.

Ruští vojáci se usazují na území Náhorního Karabachu. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Z ázerbájdžánské strany na tu arménskou je to necelých pět kilometrů. Hlavním úkolem ruských vojáků je dohlížet na bezpečnostní situaci v oblasti, zjišťovat nálady, názory místního obyvatelstva, kontrolovat namátkově, kdo přijíždí a odjíždí a celkově sledovat, co se děje.

Situace je sice už mírová, ale nikdo neví, co se může za pár dní stát. Všichni doufají, že to dopadne dobře, a příměří mezi Armény a Ázerbájdžánci už bude trvalé.

Poslechněte si celou reportáž Martina Dorazína z Náhorního Karabachu a prohlédněte si fotografie z města Martuni.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme