21. 11. 2020 Daniel Ryl

Mistři 2007 - II. díl: Co dělají šampioni?

V prvním díle jsme se ohlédli za budoucností brankářů a obránců posledního mistrovského kádru z roku 2007. Kam se ale vydaly cesty útočných es a ofenzivních šampionů? Možná vás překvapí, že někteří stále hrají, další cestovali Evropou i zámořím, nebo u hokeje zůstali i po konci aktivní kariéry. V našem výběru najdete začínající manažery, trenéry i úspěšné agenty.

#87 Petr TON

V poslední mistrovské sezoně byl Petr Ton s jedenácti góly a pěti asistencemi nejproduktivnějším sparťanem. Naše mužstvo táhl dalších sedm sezon, a když v září 2013 vstřelil svůj 255. sparťanský gól, stal se nejlepším střelcem v historii našeho klubu! Obávaný kanonýr po třech sezonách v Kometě a na Kladně ukončil kariéru. V květnu loňského roku byl u začátku nové éry našeho klubu, v němž se stal sportovním ředitelem a vytvořil duo s bývalým parťákem Jaroslavem Hlinkou.

#17 Jaroslav HLINKA

Zlaté ruce pomohly legendárnímu útočníkovi do NHL, kde si zahrál jednu sezonu za Colorado. V dalších letech pravidelně startoval nový ročník ve Spartě, aby pak zamířil do švédského Linköpingu. Před osmi lety se vrátil do Sparty natrvalo, byl lídrem mužstva i jeho kapitánem. Zlatým milníkem se stal únor 2015, kdy Jaroslav Hlinka získal svůj 585. kanadský bod ve Spartě, který z něho udělal nejproduktivnějšího sparťana historie!

Vloni se ještě pokusil našemu týmu pomoci v závěru sezony, ale vyřazení v předkole play-off nezabránil. Od nového ročníku už se natrvalo přesunul do kanceláře, kde se stal sportovním manažerem po boku Petra Tona a zároveň asistentem trenérů Miloslava Hořavy a Josefa Jandače.

#84 Jakub LANGHAMMER

Vyhrát titul by nešlo bez bojovníků, ale Jakub Langhammer patřil také mezi šikovné útočníky. Ve Spartě vydržel ještě tři sezony, pak působil v Českých Budějovicích, Slavii i v nižších soutěžích. Před šesti lety si vyzkoušel zahraniční angažmá ve druhé a třetí německé lize, po dvou sezonách nastupoval krátce také za anglický Manchester Phoenix, odkud zamířil na Slovensko. Aktivní kariéru zakončil v uplynulé sezoně v barvách Martina, ale u hokeje by měl zůstat, protože by chtěl trénovat mladé hokejisty.

#27 Jan HLAVÁČ

"Bubák" strávil předešlou mistrovskou sezonu 2005/2006 ve Švýcarsku, ale chuť si spravil o rok později. Vzápětí se na jednu sezonu vrátil do NHL, odkud odešel do Linköpingu a Växjö. Ve Švédsku zažil úspěšné roky své kariéry, kterou završil ve Spartě. V letech 2015 až 2017 jí pomáhal zejména v závěru sezony a v play-off, kde si před čtyřmi lety zahrál finále s Libercem. S koncem kariéry však na dvojnásobného mistra světa nechoďte! Zkušený útočník patřil v uplynulé sezoně k lídrům Vrchlabí při postupu do Chance ligy, ale od nové sezony působí pod svým bratrem ve třetiligové Nové Pace.

HLAVÁČ: "MOŽNÁ SE DO SPARTY VRÁTÍM" - CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE ZDE>>>

#71 Tomáš NETÍK

Trojnásobný mistr české extraligy působil v našem klubu až do roku 2010, pak si vyzkoušel angažmá v KHL a ve Švédsku. Kromě toho krátce působil v Liberci, až se před pěti lety vrátil do Sparty. V průběhu druhé sezony však odešel do Třince, pak působil ještě v Záhřebu, Košicích, Innsbrucku a v uplynulé sezoně zakončil kariéru v nižší finské soutěži. Od nového ročníku je asistentem Františka Ptáčka u sparťanského dorostu.

#12 Jiří ZELENKA

Zkušený útočník získal svůj pátý titul na konci aktivní kariéry, protože v průběhu další sezony odešel do první ligy a následně působil i ve třetí nejvyšší soutěži. V letech 2009 až 2012 si dal pauzu, pak ale dvě sezony nastupoval v krajské lize za tým Trutnova. Jiří Zelenka aktuálně předává své zkušenosti malým sparťanským nadějím, jeho syn Jakub je pro změnu vedoucím mužstva u prvního týmu. V létě loňského roku zabojoval sparťanský srdcař i mimo led, když se vypořádal s úspěšnou transplantací ledviny.

MISTŘI 2007 - I. díl: AKTIVNÍ HRÁČI, MANAŽEŘI I TRENÉŘI

#25 Michal DRAGOUN

Michal Dragoun patří mezi borce, kteří sice nepřispívali desítkami bodů, ale k cestě za úspěchem byli nezbytní! Dravý útočník opustil náš klub v průběhu sezony 2008/2009, když zamířil do Českých Budějovic. V dalších letech hrál mimo jiné za Ústí nad Labem, Litvínov, krátce opět za Spartu a převážně za Kladno, odkud se v průběhu ročníku 2014/2015 vrátil zpět do Sparty. Po neúspěšném finále proti Liberci ještě zůstal, ale během dalšího ročníku zamířil do Hradce Králové, kde zakončil extraligovou kariéru. Před aktuální sezonou totiž zamířil do druholigové Příbrami.

#26 Michal SIVEK

Kariéra Michala Sivka je úspěšná, ale částečně smutná. Držitel tří titulů, který si v NHL zahrál po boku Maria Lemieuxe, zůstal po obhajobě titulu v našem týmu, kde jako zástupce kapitána odehrál sezonu 2007/2008. Syn tehdejšího šéfa klubu Viliama Siveka však do dalších ročníků nezasáhl, protože jeho kariéru zastavily zdravotní potíže. Nadějný útočník však nezahořkl a vrhnul se na dráhu agenta, kde je velmi úspěšný a zastupuje například našeho kapitána Michala Řepíka, Dominika Simona, Jana Ruttu či obránce Filipa Hronka.

#19 David VRBATA

Poctivý pracant neměl takovou kariéru jako jeho bratr Radim, ale dva tituly se Spartou stojí za velké uznání. Po nich zamířil na Slovensko, ale už ve druhém roce se vrátil do Mladé Boleslavi, kde působil až do roku 2015. Následně si střihl roční angažmá v německém Freiburgu, necelý rok v italské lize a v dresu Benátek ukončil kariéru. Aktuálně působí jako asistent u dorostu Mladé Boleslavi, kde vypomáhá s řízením mládeže.

#18 Ondřej KRATĚNA

Bojovník a zároveň šikovný hokejista odešel po zisku čtvrtého titulu do Finska, kde odehrál jednu sezonu za Kärpät Oulu. Nikoho nepřekvapí, že s ním získal titul, po němž se vrátil na tři sezony do Sparty. V roce 2011 zamířil do Plzně, kde působil ještě osm sezon, a přestože patřil mezi starší hráče, pořád byl špičkou extraligy! Dva roky po přestupu do Plzně získal neuvěřitelný osmý český titul, vloni už úspěšnou kariéru ukončil. Velký oblíbenec sparťanských fanoušků se částečně vrátil ke Spartě, protože od předešlé sezony působí jako event manager naší domácí O2 areny.

#11 Karel HROMAS

Mladý bojovník vyhrál se Spartou svůj první extraligový titul, ale v dalších čtyřech sezonách už na další zlato nedosáhl. Odchovanec Berouna a Sparty strávil následující tři sezony v Chomutově, odkud se před šesti lety vydal do Francie. Z jihu Evropy si na ročník 2016/2017 odskočil do skotského Edinburghu, ale pak se vrátil do druhé francouzské ligy. V ní naposledy působil v Montpellier, a přestože kariéru oficiálně neukončil, od loňského roku je bez angažmá.

#47 Martin PODLEŠÁK

Důrazný tvrďák nastupoval v našem dresu až do roku 2010, kdy zamířil do Českých Budějovic. Po třech sezonách se s Mountfieldem stěhoval do Hradce Králové, ale už po roce ukončil profesionální kariéru. Vzápětí se vrhl na dráhu hráčského agenta, ale souběžně s tím rozšiřuje také své trenérské zkušenosti u mladíků Berouna.

#13 Martin ŠTRBA

Na Martina Štrbu vzpomínají sparťanští fanoušci v nejlepším. A nebýt vleklých zdravotních problémů, jeho kariéra mohla být daleko úspěšnější. Dva tituly se Spartou jsou však cenným úspěchem, po němž šikovný útočník strávil v našem klubu ještě jeden rok, načež později nastupoval za Mladou Boleslav, Zvolen, rodné České Budějovice a Tábor. V letech 2011 až 2013 ukončil aktivní kariéru v krajském David Servisu, po čemž se vrhl na dráhu trenéra. V uplynulé sezoně působil jako hlavní kouč v Chomutově, odkud se před aktuálním ročníkem přesunul do Slavie.

#15 Luboš ROB

Zkušený útočník spojil svou kariéru zejména s Českými Budějovicemi a Vsetínem, kde byl kapitánem a v průběhu mistrovské sezony odešel právě do Sparty. V našem dresu odehrál celkem 24 zápasů, ve kterých získal svůj první a poslední mistrovský titul. Dál už působil v nižších soutěžích, v letech 2011 až 2015 hrál v krajské lize za David Servis České Budějovice. Po konci aktivní kariéry se stal trenérem prvoligového Písku, odkud sleduje profesionální kariéru syna Luboše.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek