Amadeus: Co o režiséru Formanovi prohlásil tehdejší ředitel Stavovského divadla

Amadeus: Co o režiséru Formanovi prohlásil tehdejší ředitel Stavovského divadla
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Životopisné drama vás zavede do roku 1781, kdy k císařskému dvoru přijíždí až neobvykle talentovaný Mozart. To se však nelíbí stávajícímu dvornímu skladateli Antoniu Salieri, který se snaží všemožnými intrikami Mozarta zničit, je tak zastíněn žárlivostí, že dokonce pomýšlí na vraždu. Podaří se mu to?

Američané na hradě? Nikdy!

Za úspěšným americkým snímkem stojí uznávaný režisér Miloš Forman, který si moc přál, aby mohl některé scény natáčet na Pražském hradě, který v té době obýval prezident Gustav Husák. To by se možná podařilo, protože natáčení StB shledala jako bezproblémové, jediný háček byl v tom, že by hrad na čas obsadili Američané.

Luke Skywalker jako Amadeus?

Role Amadea byla nejdříve nabídnuta herci Marku Hamillovi, který s postavou měl v té době zkušenosti na Broadwayi. Jenže tehdy ho všichni zaškatulkovali pod Luka Skywalkera z Hvězdných válek, proto Hamill roli odmítnul s tím, že nechce, aby právě v tomto filmu hrál Luke Skywalker. A tak si hlavní roli zahrál Tom Hulce.

Natáčení probíhalo netradičně

Za kameru se postavil Miroslav Ondříček, který doslova trpěl celým natáčením. Na svou práci se nemohl zpětně podívat a zkontrolovat, protože natočený materiál byl okamžitě zaslán do laboratoře v USA. Dokonce ho během natáčení postihla mozková příhoda s poruchou řeči, takže své požadavky pouze psal.

Ředitel Stavovského divadla Pauer označil Formana jako „zrádce vlasti“

Část snímku byla natočena ve Stavovském divadle, kde byly s natáčením největší problémy. I tam si tehdejší ředitel soudruh Jiří Pauer nepřál, aby Američani do divadla vkročili, nakonec muselo zasáhnout ministerstvo kultury. Kvůli nim označil Formana za zrádce vlasti.

Kdo z českých herců si ve filmu zahrál?

Ve filmu se objevují i čeští herci jako například Zdeněk Srstka nebo Miroslav Sekera, který si zahrál ve scéně, kdy malému Mozartovi otec zaváže oči, aby předvedl svou dokonalou schopnost hrát na klavír.

Snímek, jenž vyvolal po uvedení do kin „mozartománii“, vysílá 21.11. ve 21.40 hodin televize ČT2.