Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Nový velkofilm Il Boemo: Dyk, Godla a Roden točí o zapomenutém českém géniovi

Vojtěch Dyk hraje v chystaném snímku Il Boemo hudebního skladatele Josefa Myslivečka.
Zdroj: se souhlasem Richarda Hodonického
+ Dalších 6 fotografií
film
Vojta Dyk se ujal hlavní role ve výpravném historickém filmu o slavném Čechovi. Ukáže se v něm jako skladatel Josef Mysliveček. Náročný film se točil i v koronou zmítané Itálii a filmařům kvůli tomu narostly náklady a protáhlo se natáčení. Karla Rodena nebo Zdeňka Goldu doplní italské herecké i operní špičky. Film o zapomenutém „Božském Čechovi“ jde do kin příští rok na podzim.

Až do slunné Itálie se vydali filmaři v čele s režisérem a scenáristou Petrem Václavem. Nový historický velkofilm Il Boemo natáčí herci jako Vojta Dyk, Zdeněk Godla nebo Karel Roden a Lenka Vlasáková Kromě Vojty Dyka obsadil režisér do hlavních rolí ale převážně italské herce, jako jsou Barbara Ronchi, Elena Radonicich nebo Lana Vlady. Děj filmu se odehrává převážně v Itálii, kde Josef Mysliveček žil.

Velkofilm Il Boemo měl problémy při natáčení

Natáčení se zatím povedlo i přes problémy kolem koronaviru. Zdržela ho na čas prý jen výroba kostýmů, které jsou pro historický film stěžejní. „Probíhala v Itálii a kvůli striktním hygienickým opatřením se o několik týdnů protáhla,“ prozradil producent filmu Il Boemo Jan Macola. Ještě na konci letošního května podle Macoly nebylo jisté, kdy a jak bude možné v Itálii točit.

Vojta Dyk si zahraje ve výpravném historickém filmu vůbec poprvé. A navíc hlavní roli samotného Josefa Myslivečka. Doteď se objevoval spíš v komediích jako Revival, Ženy v pokušení nebo ve filmu Přes prsty Z vážnějších rolí ztvárnil Vojta Dyk v poslední době transsexuála, který řeší trable v manželství, v seriálu HBO Terapie. Tady hrál hlavní roli naopak Karel Roden, a to terapeuta Marka.

První klapka padla už loni v létě v italském městě Como. Teď se po roce vrací štáb do Čech, kromě jiných míst také do Stavovského divadla, kde natáčel Miloš Forman svého Amadea V Il Boemo se objeví scény také z Mahenova divadla v Brně, ze zámku v Bučovicích nebo z kláštera v Plasech.

Český génius v Čechách moc dlouho nežil

Josef Mysliveček byl hudební génius a jeden z nejvyhledávanějších autorů, a to už před více než dvěma sty lety v druhé polovině 18. století. Jelikož miloval operu, odešel brzy při studiích do Itálie, kde strávil většinu svého života.

Film se bude točit kolem jeho osudu a života a neměly by chybět ani dramatické scény. Nejsložitější a nejvýpravnější část českého natáčení, včetně komplikované kaskadérské scény, pak proběhla právě ve Stavovském divadle.

Divák se může těšit na zajímavou vizuální podívanou i hudební stránku, o kterou se postará český orchestr Collegium 1704. K historické době se váže spousta zajímavých lokalit, filmaři objevili pro film Il Boemo klášter sester premonstrátek v Doksanech,  pražské paláce Martinický, Colloredo-Mansfeldský a prostor zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Kdo byl Josef Mysliveček:

  • Narodil se v roce 1737 do bohatých pražských poměrů. Jeho otec vlastnil mlýn. Později se ale kvůli rodinným problémům sám zadlužil.
  • Byl slavným hudebníkem a složil několik významných oper, v kolébce klasické hudby, v Itálii, našel pro svou práci uplatnění. Působil tam už při svých studiích hudby.
  • Údajně se nakazil syfilidou a na konci života žil v ústraní a bez finančních prostředků.
  • Pohřeb mu vystrojil jeho obdivovatel a žák Edward Barry, původem z Anglie.
  • Italsky se mu říkalo "Il divino Boemo", to je v překladu Božský Čech. Odtud taky tvůrci zvolili název filmu.
  • Italský tvar jeho českého jména zní Giuseppe Venatorini.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy