Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Blogy

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 610)

    Brněnské divadlo pro děti je vybaveno zázemím pro dny nepohody i dny sváteční. Vlastní scénu velkou i malou, ve dvoře amfiteátr a na přídi paluby škuneru hrací koutek. Patří mezi nejnavštěvovanější divadla republiky.

    Foto DR

    V době nemožnosti hrát představení za účasti diváků našla Radost smysluplný způsob, jak udržet soubor v psychické i fyzické kondici. Nazkoušela a ve streamové podobě uvedla premiéru francouzské pohádky Kráska a zvíře.

    Scenáristé Marek Zákostelecký a Pavel Trtílek přesadili uvzdychaný příběh vdovce, jeho dcer a bohatstvím oplývající příšery do televizního studia produkujícího zábavnou soutěž Souboj s Osudem. Režisér Zákostelecký uvedl dokumentární reportáž o tom, jak se taková podívaná v televizním studiu realizuje.

    Herci v černých overalech organizovali chod vysílání. Přestavovali dekorace, manipulovali loutkami, zajišťovali zadní projekce. Hráli napětí, nervozitu, zmatky a jako kameramani výsledek svého počínání snímali. Aby režisér zdůraznil, že jde o divadelní hru na televizní přenos, nechal herce navléknuté do overalů nastoupit do řady a jako strážce pořádků signalizovat pažemi, co mají diváci dělat. K tomu je nabádaly i ceduličky s nápisy. Tleskat – Pauza – Tleskat – Pauza – Smích…

    Múza hleděla na blikající monitor: To jako kdo, my, co sedíme doma, nebo diváci? Ale ti v divadle nejsou…

    Mab, je to divadelní premiéra. Až nebude pandemie a v divadle diváci budou, tak to jsou pokyny pro ně, aby věděli, co mají dělat.

    Aha, řekla múza. V divadle na Výstavišti jste kdysi měli na portálech světelné krabičky s nápisy: Ticho! Nerušit!

    V záběru kamery se zjevuje magický kruh, v jeho středu blikajícími žárovkami opatřený rám se vstupními dveřmi. Foto DR

    V záběru kamery se zjevuje magický kruh, v jeho středu blikajícími žárovkami opatřený rám se vstupními dveřmi. Obrazovku překryje barevně křiklavý obraz. Souboj s Osudem nad zkříženými šavlemi oznamuje: Právě začínáme.

    Výřečný, kultivovaný moderátor v dobře padnoucím červeném saku a bílých kalhotách, vyhlašuje regule rodinné soutěže… Dveřním rámem do tajemna vstupuje dobrácký, starostmi usoužený tatík s trčícími vousisky pod nosem. Blikající rám mizí v oblacích, nezbytná tabulka hlásá: Příběh tatínka

    Na principu černého divadla přičarovávají divákům snový svět jedné z nejkrásnějších francouzských pohádek. Foto DR

    Podobně nakládají tvůrci s příběhem jeho starší dcery Marie a mladší Julie, zvané Kráska. Stejně ztvárňují i postavu Prince zakleté do podoby nestvůry. Na principu černého divadla přičarovávají divákům snový svět jedné z nejkrásnějších francouzských pohádek o síle obětavosti a lásky, které dá hlavní hrdinka přednost před životem v bohatství a přepychu. Střídají poetické obrazy křehkého příběhu s halasností jarmarku dnešní mobilní doby.

    Múza Mab říká: Akčnost je ku prospěchu inscenace. Ale zdá se, že zvolený rámec překrývá podstatu. Pohádku Kráska a zvíře odsouvá do pozadí.

    Hra na televizní přenos končí. Účinkující se rovnají do řady a hlubokou úklonou se děkují těm, kteří je kdesi v dáli u monitorů sledovali.

    Mab se pouští do hodnocení. Je dobře, že se divadla nevzdávají, že vymýšlí a učí se bojovat s nouzí doby. Inscenace přinesla velmi dobrou kolektivní práci souboru a herecké výkony. Výtečný byl moderátor Pavel Jan Riedl, Jiří Skovajsa v roli osudem zkoušeného otce i Michaela Rotterová jako Julie, Kráska. Pochvalu si zaslouží Michaela Danielová. Její Marie posedlá touhou ovládat všechno a všechny je chtivá i vlezlá. Práva Shakespearova rčení – Dejte mi i toho lvaKostýmy okázalé a barevné se mísily s funkčními overalyOvšem výkřiky Sledovanost klesá, Soutěž Souboj s Osudem bude vystřídána jiným pořadem, likvidaci dekorace, svlékání kostýmu moderátorem i jeho moralizování lze považovat za zbytečné.

    Pokýval jsem hlavou, přečetl titulky, vypnul monitor a upadl do pandemické samoty…

    Brno – Komín, 9. 11. 2020

    Divadlo Radost, Brno – Kráska a zvíře (scénář podle klasické francouzské pohádky: Marek Zákostelecký a Pavel Trtílek). Režie: Marek Zákostelecký, dramaturgie: Pavel Trtílek, hudba: Vratislav Šrámek, výprava: Marek Zákostelecký, choreografie: Aneta Jankowska. Osoby a obsazení: Jiří Skovajsa – Táta, Petr Šmiřák – Princ, Pavel Jan Riedl – Moderítor, Míša Rotterová – Kráska, Vladimír Řezáč, Stanislava Havelková, Dalibor Dufek – Nápadník, Michaela Danielová – Sestra, Leona Ondráčková, Radim Sasínek, Jiří Daniel. Premiéra: 6. 11. 2020 na scéně Divadla Radost.


    Komentáře k článku: Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 610)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,