Elation Freedom má být prvním luxusním hypersportem vyrobeným v USA

Svět extrémních elektrických výkonů má nového hráče. Elation Hypercars je společnost sídlící v Kalifornii a až doposud o ní nebylo vůbec slyšet. To se však mění díky hypoersportu zvaného Freedom, který přináší šílené rychlostní parametry a zároveň se honosí titulem první elektrickým hypersportem vyrobeným v USA.

Nový hrdina

Mnohokokový podvozek by měl být vyroben z uhlíkových vláken a vybaven trojicí elektromotorů. Ty pohánějí všechna čtyři kola prostřednictvím patentované dvouspojkové převodovky. Celkově podávaný výkon činí 1427 koňských sil, přičemž hmotnost vozu dosahuje jen 1 650 kilogramů.

Podle automobilky by měl být vůz schopen zvládnou akceleraci na 100 km/h za 1,8 sekundy. Uvnitř vozu se ukrývá také 100 kWh baterie do tvaru písmena T a technické vychytávky týkající se šasi a zavěšené, které byly převzaty od vozů F1. Baterie by měla umožnit dojezd vozu na jedno nabití buď 300 či 400 mil.

Foto: Elation

Automobil nabízí prostor pro dvě osoby, přičemž uvnitř je k vidění obložení z uhlíkových vláken v kombinaci s kůží a majitelé by dokonce měly být odměnění při nákupu vozu i vlastním, specifickým drahokamem.

Titul s problémy

Nyní se však dostáváme k onomu titulu prvního elektrického hypersportu v USA. Vzhledem k tomu, že je vůz stále ve vývoji je toto glorifikování prozatím trochu předčasné. Navíc je tu například americký Hyperion, který již disponuje funkčním prototypem XP-1. U něj však zase neplatí, že se jedná o elektromobil, jelikož je poháněn vodíkem.

Foto: Elation

Oba vozy přitom mají předpokládané zahájení prodeje v roce 2022. Na Elation Freedom se přitom již vybírají rezervace. Cena vozu začíná na 2 milionech dolarů. V případě zájmu však bude možné zakoupit i verzi vybavenou konvenčním motorem, která by měla být o něco dostupnější.

Zdroj: Elation

Autor: Jan Černý
zavřít reklamu