Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman zmínil „drzého fracka“, Dvořák mu vrátil úder. A za ČT se postavili i Halík či Hřebejk

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
22. listopadu 2020
06:35

Kolem České televize je v posledních dnech rušno. Rada ČT, která je i díky poslancům z hnutí ANO složená kritiky veřejnoprávní televize a jejího šéfa Petra Dvořáka, odvolala svoji dozorčí komisi. Čím dál víc se tak mluví i o tom, že Rada chce „zaříznout“ právě Dvořáka. Vyzval k tomu dokonce prezident Miloš Zeman. Dvořák reagoval slovy o důvěře, kterou má prý Zeman na rozdíl od ČT nízkou. V týdnu se na podporu ČT také protestovalo. A dvě stovky českých osobností podepsaly dopis, ve kterém vyzývají premiéra Andreje Babiše (ANO), aby zajistil podporu nezávislosti ČT.

Do České televize se Miloš Zeman pustil v rozhovoru pro server Parlamentní listy. Prezident uvedl, že nemá vůči České televizi sympatie. „Pokládám ji za součást opozice, nikoli za vyváženou, objektivní a nestrannou veřejnoprávní televizi,“ zmínil.

Ujetá ČT a „drzý fracek“, kritizoval Zeman

Kritizoval moderátora Jakuba Železného, který podle něj pošpinil vyznamenané k 28. říjnu, když na sociální síti zmínil výčet bývalých agentů StB, které Zeman vyznamenal.

„Pokládám to za další důkaz toho, že Česká televize je mírně řečeno ujetá a každý drzý fracek, který sám v životě nic nedokázal, může hanit ty, za nimiž je vykonané celoživotní dílo. Ale jak říkám, jaká televize, takový moderátor,“ řekl Zeman.

Zkritizoval pak ještě technické „průšvihy“ ČT a pustil se rovněž přímo do generálního ředitele Petra Dvořáka. Vyčetl mu, že loni jel do Londýna, aby se tam stejně jako například bývalý premiér a šéf ODS Mirek Topolánek a další hosté zúčastnil oslavy padesátin někdejšího šéfa společnosti ČEZ Martina Romana.

„Vzhledem k tomu, že někteří považují Martina Romana za ne zcela důvěryhodnou figuru, pak účast ředitele České televize na této akci, notabene ve společnosti pětiprocentního Mirka Topolánka, mně připadá jako ne zcela uvážená,“ prohlásil Zeman.

Prezident by chtěl „Dvořákovu hlavu“

Prezident pak také řekl, že je přesvědčený o tom, že by jako šéf ČT měl Dvořák skončit. „Ale o tom nebudu rozhodovat já, ale právě Rada České televize,“ naznačil Zeman, jak by chtěl, aby Rada ČT, jejíž složení značně ovlivnili poslanci hnutí ANO ve volebním výboru, rozhodla.

Diskuze o odvolání Dvořáka z funkce se vedou dlouhodobě, stejně jako na druhé straně obavy o to, že ČT by v případě, kdyby současná Rada ČT volila nového ředitele, přišla o svoji nezávislost a byla by politicky navázaná na současnou vládu Andreje Babiše a právě na prezidenta Zemana.

Na obranu ČT lidé v úterý během svátku 17. listopadu demonstrovali před budovou České televize na Kavčích horách.

Podle organizátorů se v posledních týdnech a měsících stupňují pokusy o omezení nezávislosti České televize. ČT a její redaktoři podle nich čelí bezprecedentním útokům ze strany nejvyšších ústavních činitelů i politických představitelů z extrémní části politického spektra.

Dvořák se brání: ČT má větší důvěru než Zeman

Na Zemanova ostrá slova zareagoval i ředitel Dvořák. „Netrápím se tím, co si o mně myslí pan prezident. Neřekl to poprvé a určitě ani naposled,“ uvedl šéf České televize, která jako jediná v zemi nežije z inzerce a reklamy, ale z koncesionářských poplatků od občanů.

„Co mi ale vadí, je, že se snaží (Zeman - pozn.red.) podkopávat důvěru v Českou televizi. Ta je přitom nyní opravdu vysoká, dosahuje 74 procent, zatímco prezidentovi důvěřuje podle CVVM 46 procent obyvatel,“ připomněl Dvořák.

Dvořák považuje nynější situaci za znepokojivou. Rada podle něj namísto věcných řešení hledá překážky a záminky k ostřelování veřejnoprávní televize. Přístup rady je spíše destruktivní než konstruktivní, míní Dvořák. Věří ale tomu, že je stále šance vrátit se k dodržování zákonných postupů.

ANO udělalo změny v Radě ČT na jaře

Síly se v Radě ČT, která má pravomoc generálního ředitele odvolat, přeskupily na jaře tohoto roku, když poslanci v tajné volbě zvolili někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku, bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra, ekonomku Hanu Lipovskou, moderátora Lubomíra Veselého a šachistu Pavla Matochu.

Všichni jsou více či méně kritiky České televize a jejího současného vedení. Zvolili je poslanci volebního výboru, kde mají převahu politici z hnutí ANO a jejich partneři v hlasování.

Noví radní vznášeli dosud na jednáních zejména připomínky k tomu, jak ČT pod Dvořákovým vedením nakládá s financemi. Právě při projednávání zprávy o hospodaření byli slyšet nejvíce. I kvůli svým výhradám pak někteří z nich hlasovali proto, aby Dvořák nedostal žádné roční prémie.

 

Rada odvolala dozorčí komisi, předseda to „položil“

Posledním a dosud nejostřejším krokem současné Rady ČT je to, že odvolala členy svojí dozorčí komise. Oficiálním důvodem k tomu byly vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Odvolání dozorčí komise navrhla radní Hana Lipovská, kterou mimo jiné dlouhodobě otevřeně podporuje mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Právě odvolání důležité komise vyvolalo protesty a obavy o nezávislost televize. Mluví se také o tom, že si radní „vyzkoušeli“, že mají mezi sebou hlasovací většinu právě pro případné odvolání Petra Dvořáka.

Video  Takto radní České televize hlasovali o odměnách pro přítomného generálního ředitele Petra Dvořáka. Podívejte se, kdo zvedl ruku pro "nulu" a kdo odsouhlasil víc než milion a půl. Hlasování doprovázel drobný zmatek. (24. 6. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Dozorčí komise je podle vedení ČT odborným garantem rady při kontrole hospodaření a vyjadřuje se zpravidla ke všem důležitým ekonomickým otázkám. „Odvolání komise v době, kdy na základě požadavků Rady ČT management předložil nové dlouhodobé plány ČT, kdy potřebuje schválit kvůli dopadům covidu změny v rozpočtu letošním a sestavuje rozpočet na rok 2021, je značně problematické. ČT tím na neznámou dobu ztrácí odborného partnera pro diskusi o těchto zásadních záležitostech fungování instituce a rada jakékoli odborné zázemí pro posouzení strategických materiálů,“ řekla mluvčí ČT Karolína Blinková.

Na středečním mimořádném zasedání Rady ČT pak oznámili rezignaci její předseda René Kühn i místopředseda Jaroslav Dědič. Kühn uvedl, že na odvolání dozorčí komise měl jiný názor než většina členů rady, kteří její jednání označili za diletantské či laxní.

Zvolí Zemanovy kamarády, volá Šarapatka

Podle radního Zdeňka Šarapatky, který na rozdíl od zbytku radních ČT hlasitě podporuje a byl proti odvolání dozorčí komise, bude nová dozorčí komise „klub kámošů kámošů“.

„Radní Lipovská navrhuje šéfa kanceláře Jany Bobošíkové a Zemanovy kamarády,“ uvedl Šarapatka a dodal, kdo další by měl v komisi usednout.

OBČANÉ SOS...BDĚTE A SDÍLEJTE! OSLOVTE své poslance a senátory! Jsme pro legraci! Nová "dozorčka" totiž bude klub...

Zveřejnil(a) Zdeněk Šarapatka dne Pátek 20. listopadu 2020

K Babišovi míří petice

Desítky osobností se podepsaly pod otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ve kterém upozorňují na situaci v České televizi (ČT). Vadí jim mimo jiné právě způsob odvolání dozorčí komise Rady ČT. 

Babiše vyzývají k tomu, aby našel způsob jak zajistit podporu nezávislosti médií veřejné služby. Text podepsali umělci, vědci, signatáři Charty 77, duchovní či bývalí politici. Za správnost podpisů se zaručili režisér Břetislav Rychlík a režisérka Olga Sommerová.

Autoři dopisu upozorňují, že rada komisi odvolala, aniž to ohlásila v programu schůze, a svůj krok nijak neodůvodnila. Rada si podle nich počínala neuváženě. „Odvolala dozorčí komisi před koncem kalendářního roku, kdy se připravuje a schvaluje rozpočet a uzavírá se rok 2020, ovlivněný dopady pandemie na ekonomiku,“ stojí v textu.

Dopis podepsali například bývalý předseda Rady ČT Milan Uhde, biskup Václav Malý, astrofyzik Jiří Grygar, ředitel divadla Semafor Jiří Suchý, režisér Jan Svěrák nebo herec Bolek Polívka. Zdůrazňují, že Česká televize podle nich obstála v koronavirové krizi.

„Při současném uzavření divadel, koncertních sálů, kin a při nemožnosti sdružovat se a veřejně kulturně žít představuje každý neuvážený krok Rady České televize vážné ohrožení výkonu tohoto jedinečného média veřejné služby,“ píší. Někteří radní by podle nich měli být pro porušení zákona odvoláni.

Za ČT stojí Halík, Pithart i Hřebejk

Mezi signatáři jsou například i teolog Tomáš Halík, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, bývalý český premiér a předseda Senátu Petr Pithart, režisér Arnošt Goldflam, bývalí členové Rady ČT Petr Uhl a Svatopluk Karásek či režiséři Ondřej Havelka a Jan Hřebejk. Podpis přidala také podnikatelka a švagrová Václava Havla, žena jeho bratra Ivana, Dagmar Havlová.

Hřebejk také ocenil iniciativu poslance Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten s bývalým předsedou strany Karlem Schwarzenbergem v otevřeném dopisu poprosili Českou biskupskou konferenci, aby vyzvala k rezignaci Lipovskou a Jaroslava Maxmiliána Kašparů, které do Rady ČT nominovala konference a katolické církevní kruhy. Kalousek a Schwarzenberg uvedli, že práce Kašparů a Lipovské je opakem všeho, čemu rozumějí jako křesťanskému učení. „Rádi bychom se ubránili silnému dojmu, že se Vám líbí, čemu se oba v Radě ČT propůjčují,“ napsali.

Podle autorů je pravděpodobné, že mocenské ovládnutí televize veřejné služby vyvolá v příštím volebním roce značné pnutí a protesty ve společnosti. „Chceme Vás upozornit na tuto společensky nesmírně nebezpečnou situaci a apelovat na Vás, abyste našel způsob, jak zabránit její další eskalaci a zajistit podporu nezávislosti médií veřejné služby,“ uzavírají svou výzvu.

Senát zvedl varovný prst

Děním v radě se pak ve čtvrtek zabýval i Senát. Ten má za to, že odvolání dozorčí komise Radou ČT nebylo v souladu se zákonem o České televizi.

Po dvouhodinovém jednání přijal hlasy 58 senátorů ze 71 přítomných usnesení, ve kterém dále požádal volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se na své nejbližší schůzi pochybeními rady zabýval. V případě potvrzení pochybení, by pak výbor měl podle senátorů zvážit odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

 

Podle autorů senátního usnesení nepostupovala rada transparentně, odvolání členů dozorčí komise řádně nezdůvodnila a nepostupovala podle zákona, když odvolala dozorčí komisi jako celek, nikoli pouze její jednotlivé členy. Návrh usnesení konzultovali podle senátora Václava Chaloupka (klub STAN) se spoluautorkou zákona o České televizi Hanou Marvanovou a právníkem Jiřím Kučerou z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Podle senátorky Šárky Jelínkové (KDU-ČSL) už byla dozorčí komise jako celek odvolána v roce 2010, tehdy rozhodnutí rozporováno nebylo.

Poslanci to nechají na prosinec

Sněmovní volební výbor ve čtvrtek projednávání situace v Radě České televize  přerušil a bude v diskusi pokračovat 8. prosince. Odhlasovali to členové výboru. Na jednání měli jen půl hodiny kvůli pokračující schůzi Poslanecké sněmovny.

Viliam Kokavec ( 23. listopadu 2020 19:28 )

Vám se zdá zvláštní, že ředitel podniku, který je v červených číslech nedostane odměny? Já souhlasím. No a pak dovolte, abych zapochyboval nad číslem 75% důvěry ČT. Kdo byl respondentem v testu? Tolik Hrebejků, Somerovych a Haliků být nemůže.

MirdaKradousek ( 23. listopadu 2020 08:14 )

A nad čarou novodobý demokrat : )

MirdaKradousek ( 23. listopadu 2020 08:12 )

ČT je žumpa,zrušit poplatky a ať si dělají co chtějí!

vaber ( 23. listopadu 2020 08:08 )

nemáme veřejnoprávní televizi ,ale Dvořákovu televizní žumpu i když ji nesleduji, musím na tuto žumpu platit,
to je taky demokracie, podle této žumpy

george1957 ( 23. listopadu 2020 05:45 )

Těm 200 chudákům se říká osobnosti? To rozhodli nejspíše v OVM! A kde Dvořák zjistil,že ubohá ČT má podporu veřejnosti 74%? To je tedy drzost nejvyšší! Všechny z těch Kavčích hor vypráskat,oni si tam z toho dělají dosmrtné koryta.A vzpomínat,že mají podporu Kalou­ska,Ha­líka,­Šaba­tové - no to je vidět,že tady někdo žije mimo realitu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa