8. den v Londýně: O titul se utkají Medveděv s Thiemem. Finále budou hrát i deblisté

22. 11. 2020, 08:00
Previews 34
V rámci osmého hracího dne letošního Turnaje mistrů v Londýně se rozhodne o letošních vítězích. O premiérový triumf na akci pro osm nejlepších tenistů sezony se utkají Daniil Medveděv a Dominic Thiem. Ve finále čtyřhry se střetnou dvojice Jürgen Melzer, Edouard Roger-Vasselin a Wesley Koolhof, Nikola Mektič.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry •
Medveděv (4-Rus.) - Thiem (3-Rak.) | Centre Court (19:00 SEČ)
• Finále čtyřhry •
J. Melzer/Roger-Vasselin (7-Rak./Fr.) - Koolhof/Mektič (5-Niz./Chorv.) | Centre Court (16:30 SEČ)


• Finále dvouhry •
Daniil Medveděv (4.) - Dominic Thiem (3.) | Centre Court (19:00 SEČ)
Turnaj mistrů pátým rokem po sobě pozná zbrusu nového vítěze. O prestižní trofej se utkají vítězové skupin, devět zápasů neporažený Daniil Medveděv a Dominic Thiem, který se pokusí složit reparát za loňské prohrané finále. Poslední střetnutí se uskutečnilo v semifinále nedávného US Open, kde bez ztráty setu zvítězil Thiem a upravil vzájemnou bilanci na 3-1 ve svůj prospěch. Jediný dosavadní souboj v hale se odehrál předloni v Petrohradu a Thiem zvítězil v tie-breaku rozhodující sady.

Čtyřiadvacetiletý Medveděv si své jediné předchozí letošní finále zahrál až na posledním Masters sezony v Paříži a uspěl v něm. Dnes ho čeká celkově 15. finále na hlavní tour, v němž zabojuje o svou devátou kariérní trofej. Historie Turnaje mistrů má jediného ruského šampiona (Nikolaj Davyděnko, 2009).

Sedmadvacetiletý Thiem bude hrát své třetí letošní finále. Zatímco na lednovém Australian Open těsně neuspěl, na US Open se dočkal premiérového grandslamového vavřínu. Ve finálových bojích má kariérní bilanci 17-10, konkrétně na Turnaji mistrů je ve finále podruhé, loni v něm v tie-breaku rozhodující sady podlehl Stefanosovi Tsitsipasovi. Rodák z Vídeňského Nového Města se dnes může stát prvním rakouským vítězem závěrečného vrcholu sezony.

Thiem se v případě triumfu může v žebříčku ATP výrazně dotáhnout na druhého Rafaela Nadala, na antukového krále by po skončení letošní sezony ztrácel jen 225 bodů. Světová čtyřka Medveděv naopak může stáhnout náskok Thiema, a to na 655 bodů.

Oba aktéři v O2 Areně podávají skvělé výkony a nedařilo se jim pouze v jednom zápase. Zatímco Thiem si horší představení "dovolil" ve chvíli, kdy už měl jisté vítězství ve skupině, Medveděv pokles formy zaznamenal ve včerejším semifinále s Nadalem, ve kterém jeho soupeř dokonce podával na vítězství. Vzájemná bilance hovoří pro Thiema a pokud shrneme výkony finalistů ve všech zápasech v Londýně, tak si o něco lépe vede o tři roky starší Rakušan. Očekává se nicméně velmi vyrovnaná bitva a rozhodnout může jen pár míčků.

Tip: Thiem ve třech setech

Aktuální forma
Medveděv ve druhé půlce loňské sezony zářil, ale letos se mu tolik nedaří. Ruský tenista má za sebou deset turnajů a až na tom posledním se dočkal triumfu, přičemž na předchozích uhrál jediné semifinále. V posledním měsíci absolvoval tři halové turnaje a v Petrohradu i Vídni potvrdil letošní zhoršenou formu, když vypadl ve druhém kole a čtvrtfinále. Na Masters v Paříži však nenašel přemožitele a po finálovém vítězství nad Alexanderem Zverevem získal svou třetí trofej z podniků Masters.

Cesta turnajem
Medveděv se po pár dnech znovu potkal s předloňským šampionem Alexanderem Zverevem a i v Londýně ho dokázal porazit, tentokrát dokonce ve dvou setech. Připsal si tak své premiérové vítězství na Turnaji mistrů. Fantastickou formu potvrdil i ve středu, kdy nedal šanci světové jedničce a největšímu favoritovi Novakovi Djokovičovi a set neztratil ani v závěrečném zápase skupiny s debutantem Diegem Schwartzmanem. Po suverénních vystoupeních ve skupině přišly první potíže. Ruský tenista v semifinále nehrál zdaleka tak dobře jako ve skupinové fázi a Rafaelovi Nadalovi oplatil loňskou smolnou porážku až po třísetové bitvě, v níž jeho soupeř dokonce podával na vítězství.

Historie na Turnaji mistrů
Medveděv si Turnaj mistrů poprvé zahrál loni a prohrál všechny tři zápasy ve skupině.

Daniil Medveděv - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Paříž (vítěz); US Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (vítěz)
Bilance: 27-10
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance v hale: 13-4
Bilance proti hráčům Top 10: 6-2 (kariérní 15-19)
Bilance ve finále: 1-0 (kariérní 8-6)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), US Open (semifinále), French Open (1. kolo)

Daniil Medveděv - Turnaj mistrů
Kariérní bilance: 4-3
Nejlepší výsledek: finále (2020)
Loňský výsledek: skupina
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Petrohrad (2. kolo), Vídeň (čtvrtfinále), Paříž (vítěz)
Cesta turnajem: A. Zverev (6-3 6-4), Djokovič (6-3 6-3), Schwartzman (6-3 6-3), Nadal (3-6 7-6 6-3)

Aktuální forma
Thiem letos zářil hlavně na grandslamech, když uhrál finále Australian Open, na US Open vybojoval svůj premiérový grandslamový titul a na French Open došel do čtvrtfinále. Na turnajích ATP se ovšem nejlepšímu Rakušanovi letos nedařilo, na třech podnicích vyhrál dohromady jen čtyři zápasy. Jedinou generálku absolvoval ve Vídni, kde coby obhájce titulu vypadl ve čtvrtfinále s Andrejem Rubljovem. Kvůli puchýřům na noze musel vzdát účast na Masters v Paříži.

Cesta turnajem
Thiem své působení na letošním Turnaji mistrů zahájil třísetovým vítězstvím nad obhájcem titulu Stefanosem Tsitsipasem, povedla se mu tak úspěšná odveta za loňské finále. V úterý ve dvou tie-breacích zdolal dvojnásobného finalistu Rafaela Nadala a již měl jisté prvenství ve skupině. To se možná odrazilo na jeho posledním výkonu ve skupině, celkem hladce totiž prohrál s debutantem Andrejem Rubljovem. Další parádní výkon ukázal v semifinále proti největšímu favoritovi Novakovi Djokovičovi. Světovou jedničku zdolal ve třísetové bitvě, přestože v tie-breaku druhé sady nevyužil čtyři mečboly a ve zkrácené hře rozhodujícího dějství prohrával 0-4.

Historie na Turnaji mistrů
Thiem se na Turnaj mistrů kvalifikoval pátým rokem po sobě. Teprve loni poprvé prošel skupinovou fází a nakonec skončil až ve finále, v němž v tie-breaku rozhodující sady podlehl Stefanosovi Tsitsipasovi.

Dominic Thiem - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: US Open (vítěz);  Australian Open (finále)
Největší úspěchy v hale: Turnaj mistrů (finále)
Bilance: 25-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 5-2
Bilance proti hráčům Top 10: 8-3 (kariérní 32-40)
Bilance ve finále: 1-1 (kariérní 17-10)
Grandslamy: Australian Open (finále), US Open (vítěz), French Open (čtvrtfinále)

Dominic Thiem - Turnaj mistrů
Kariérní bilance: 9-9
Nejlepší výsledek: finále (2019-20)
Loňský výsledek: finále
Bilance ve finále: 0-1
Generálka: Vídeň (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: Tsitsipas (7-6 4-6 6-3), Nadal (7-6 7-6), Rubljov (2-6 5-7), Djokovič (7-5 6-7 7-6)


• Finále čtyřhry •
/ J. Melzer / E. Roger-Vasselin - / W. Koolhof / N. Mektič | Centre Court (16:30 SEČ)
Jürgen Melzer s Edouardem Rogerem-Vasselinem měli po cestě do finále štěstí. Rakušan s Francouzem totiž mohli klidně skončit už ve skupině, k postupu jim však pomohla skreč soupeřů v posledním zápase skupiny, a v semifinále odvraceli mečbol. Ve finále letošního Turnaje mistrů se střetnou s Wesleym Koolhofem a Nikolou Mektičem, kteří zaútočí na svůj premiérový společný triumf. Finalisté se dosud neutkali.

Melzer s Rogerem-Vasselinem spolu začali naplno hrát v letošní sezoně a dnes zaútočí na svůj druhý společný titul. Devětatřicetiletý Rakušan a o tři roky mladší Francouz spolu poprvé triumfovali nedávno v petrohradské hale. Do finále se dostali také na poslední akci v Sofii, ale kvůli cestě do Londýna k němu nenastoupili. Melzer má na kontě 17 deblových trofejí včetně dvou grandslamových vavřínů, rovněž grandslamový šampion Roger-Vasselin bude útočit na svůj 22. triumf. Oba budou bojovat o premiérový titul na akci pro osm nejlepších párů sezony.

Cesta turnajem
RR: M. Pavič/Soares (7-6 1-6 4-10)
RR: Peers/Venus (2-6 7-6 12-10)
RR: M. Granollers/Zeballos (6-6 skreč)
SF: Ram/Salisbury (6-7 6-3 11-9)

Koolhof s Mektičem zahájili spolupráci na začátku letošní sezony. Ve finále už byli dvakrát (US Open a Marseille), ale na první společný triumf stále čekají. Jednatřicetiletí hráči budou útočit na svou nejcennější trofej. Nizozemec Koolhof má sbírku pěti titulů, Chorvat Mektič má o dva více, z toho tři z podniků z Masters, kdežto Koolhof se radoval jen na menších akcích.

Cesta turnajem
RR: Krawietz/Mies (6-7 7-6 10-7)
RR: Ram/Salisbury (7-6 6-0)
RR: Kubot/Melo (4-6 7-6 8-10)
SF: M. Granollers/Zeballos (6-3 6-4)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Čekal jsem na Rafa gang, ale kluci jsou od včera v kanále smile
Reagovat
paddy
takže nikoli cestovka, ale vodovody a kanalizace smile
Reagovat
smazaný uživatel
To je tvoj problém socka. Ty čakáš, na internete, kým ostatní žijú život mimo internetu. Stále ti to vravím.
Reagovat
paddy
nás čeká i dnes. Na papíře vyrovnaný zápas. Jak už bývá skončí to hladce ve dvou setech.

Medveděv smile
Reagovat
Krisboy
Thiem smile
Reagovat
paddy
má někdo někoho dalšího? smile
Reagovat
gigin
Idemo Novak.
Reagovat
Pe3k
Ty beztak začneš fandit Bublikovi smile
Reagovat
turista
Za měsíc bude mít 300 týdnů na pozici světové jedničky.
Reagovat
brixner
Vysvětlí mi někdo, prosím, co to tam tenkrát Srb vyváděl? Boty? Povrch? Hlava?smilesmile
Reagovat
paddy
Víceméně bez diváků se to dá čekat po celý rok. Až se to proočkuje, tak stejně nebude vyhráno a plný dům asi nebude několik let. smile

AO má brzy oznámit přesun na březen/duben. RG je pravděpodobnější v říjnu než květnu. Měli by to sjednotit a všechny GS odehrát v srpnu. Hráči si vyberou, kam chtějí jet a všichni budou spokojení. Tedy hlavně Big3, která by sebrala 3 ze 4 GS. A zbývající USO bych bral nějaký šťastlivec. smile

Letošní sezóna se dohrála víceméně jen v ATP. WTA na podzim téměř nehrála, na což si holky stěžovali.

Příští rok bude potřeba pokračovat v debatě o GOATovi, takže si přichystejte munici, ať je pořádně, čím střílet. smile

Jak říká klasik: "kozy nejsou všechno, ale většina" ;-)))
Reagovat
brixner
Kozy?? Holý??? KDE????smile

S tím proočkováním, já ti nějak nevím...Osobně fakt neznám nikoho, kdo by o to měl zájem, ale miliony lidí neznám, takže...Příští sezóna bude asi opravdu zajímavá, tedy hlavně z pohledu těch sraček, co jsou kolem nás, mnohým už to přerůstá přes hlavu. Bylo fajn, že se letos aspoň něco odehrálo, ale ta absence diváků, potlesku, křiku, řevu, vyceněných zubů, transparentů...Prostě to nějak nebylo ono, mě osobně ta komorní atmosféra přišla hrozně podivnásmile
Reagovat
paddy
pokud bude za očkování volný pohyb, pak se jako první budou hlásit nekompromisní odpůrci očkování
jsme v Česku, neé smile
Reagovat
paddy
pozdravuj Čendu, ale vyřiď mu to bez nakopnutí smile
Reagovat
RFanousek
To by znamenalo jistou formu totality, v podstatě vydírání obyvatelstva. Věřím že lidé by si to líbit nenechali
Reagovat
FulnekUltras
na Slovensku už to Matovič zkusil s testy - jako vzorek pro EUglobšmejdy, co si "stádo" ještě nechá líbit - a myslím, že už mu tam teď aktivita rychle dochází
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
paddy
Jen motivace, všechna očkování přece 99% lidí podstupuje bez keců

Bohužel v dementním světě sociálních sítí většina lidí nechápe co je exponenciální funkce nebo pandemie

A že lidé dobrovolně dávají Googlu a Facebooku data o své osobě si vůbec neuvědomují smile
Hodně anonymní e-rouška jim přitom vadí
Reagovat
FulnekUltras
očkování dlouhodobě standartně prověřená a funkční - nikoliv Gatesovy genetické sračky, slizce dnes podstrkované v atmosféře cíleného mainstreamového zastrašování a vytváření falešných pocitů viny - normálně uvažující člověk nemůže tlaku parazitních kšeftařských kriplů podlehnout ani omylem smile

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ockovat-se-asi-necham-ale-ted-bych-jeste-vahal-priznal-expert-na-vakciny-130471#dop_ab_variant=0&dop_req_id=p7mQCBDtMlw-202011222240&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Reagovat
brixner
To je pravda, spousta teorií směřuje právě sem, konspirace(zatím) o NWO, je veliká spousta těch, kteří tomu věří, je veliká spousta odpůrců...Nejhorší je, že pravdu se nikdy nedozvíme, ty tlaky ve smyslu "jen tohle je správné" jsou obrovské a asi nás to, jako společnost, semele. U mě asi nikdo nepochodí, já vidím jehlu a vomdlim a píchat do vomdlelýho je přece nepřípustné, no né?smile
Jinak Čenda...má se vcelku fajn, na zimu mu vždycky trochu tmavne srst a zesvětlá náprsenka, ten kontrast je docela legrační. Jsem fakt jediný ve svém okolí, kdo se svým velkým psem chodí ven s náhubkem, vůbec nepochopím lidi, že na to takhle serou, nedávno tu dalmatin kousl malého kluka a ani poté mu ta ženská náhubek prostě nedá a nedásmileA neboj, do jeho šestapadesáti kil fakt nekopu, když někde vypráví opak, kecásmile
Reagovat
annah
:-))))))))))))))))
Taky to u mě Čenda zkoušel, ale samozřejmě jsem mu nevěřila.
Reagovat
paddy
To si tě určitě celou očuchal, a pak vyprávěl páníčkovi smile
Reagovat
annah
Jo, jo. Čuchal, čuchal a při tom kecal...
Reagovat
blixa
Jako páníček ... smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Forza Domi
Reagovat
gigin
Proč forza?
Reagovat
brixner
...Dom Pokaždymmíčkupěstička nevyhraje!
Medvěd!smile
Reagovat
gigin
štěstí Dominiku, na funkci to nebude mít vliv. Počkej, myslíš jako na funkci antukáře? No to taky...
Reagovat
smazaný uživatel
Muže to být první antukar, který vyhraje TM.

Ale oba dva to mají přes Djokovice s Nadalem, velká věc. Nicméně přes duo Djokovic Federer by to mělo v hale trosku vetsi váhu.

Tlacim Thiema, má hezci tenis
Reagovat
Krisboy
Udělá Medvěd set? smile
Reagovat
peek
Udělá dva, ale na víc už mu nevěřím. smile
Reagovat
Krisboy
Já ale myslel jenom v dnešním finále smile
Reagovat
peek
No dyk já taky smile
Reagovat
Krisboy
Aha, já myslel, že mluvíš o loňské sezóně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist