Šumava letos zažila rekordy i propady v návštěvnosti. Přibylo karavanů

  9:26
Nezvyklý, výjimečný, proměnlivý. Taková slova padají při hodnocení toho, jaký rok má za sebou Šumava z pohledu návštěvnosti. I v největším českém národním parku hrála klíčovou roli pandemie koronaviru a vládní opatření. Kvůli tomu se změnily některé trendy minulých let. I přes velké výkyvy v turismu však počítají správci Šumavy rekordy.

Parkoviště v Modravě na Klatovsku plní v listopadu auta i karavany. | foto: Antonín Schubert

„Návštěvnost letošního roku je doslova jako na houpačce. V lednu a únoru chyběl sníh, tak byla podprůměrná. Ale díky zlepšení sněhových podmínek přijelo v první polovině března více návštěvníků. Jenže v půlce měsíce byl vyhlášen nouzový stav a návštěvnost opět zásadně klesla,“ ohlíží se Josef Štemberk z NP Šumava.

Málo lidí mířilo na Šumavu až do konce dubna. Květen už se však vyrovnal minulému roku a letošní červen ten loňský dokonce překonal. Pak nastal prázdninový nával a vyplnily se předpovědi, že při rušení zahraničních dovolených šumavská příroda zažije velký nápor.

V létě tak přišly zmíněné rekordy. „V červenci jsme zaznamenali o 44 procent návštěvníků více oproti dvouletému průměru a v srpnu o 27 procent více. V září byla návštěvnost stále mírně zvýšená, naopak v říjnu již poklesla pod průměr kvůli vyhlášení nouzového stavu a vládním nařízením v souvislosti s druhou vlnou epidemie,“ doplňuje Štemberk.

Správa národního parku Šumava sleduje návštěvnost jednak v informačních a návštěvnických zařízeních, dále také na vybraných turistických cílech, kde ji odhadují šumavští strážci.

Od roku 2018 pomáhají i automatické sčítače, nyní jich je rozmístěných dvanáct. Právě data z automatických sčítačů ukázala, že celková návštěvnost od letošního ledna do konce září přesáhla průměrnou celoroční návštěvnost z minulých letech, která je kolem 1,9 milionu návštěvníků.

Vyšší zájem o atraktivní místa potvrzují i pozorování strážců. Na většině sledovaných lokalit počet turistů mezi červnem a říjnem stoupl, a to o čtvrtinu až třetinu.

„Nárůst jsme registrovali například v jižní části národního parku. Třeba na Plešném jezeře to bylo o 36 procent. Celková návštěvnost za letošních deset měsíců je na stejné úrovni jako celého roku 2019,“ vypočítává Adam Diviš, vedoucí Informační a strážní služby NP Šumava.

Dodává, že se v neobvyklém roce objevily i jiné zajímavé trendy. „V průběhu letní sezony se stíraly rozdíly mezi víkendovou návštěvností a tou v běžné pracovní dny. Bylo méně zahraničních návštěvníků, na druhou stranu bylo zřetelné větší zastoupení těch, kteří běžně Šumavu nenavštěvují,“ tuší vedoucí strážců parku.

Zájem o informační střediska a návštěvnická centra mezi červnem a srpnem byl na podobné úrovni jako loni. Velký úspěch letos zaznamenal program Průvodci divočinou i splouvání Teplé Vltavy.

Listopad bude výjimečný

„Bude zajímavé porovnat letošní listopadovou návštěvnost s předchozími lety. Listopad totiž normálně bývá měsícem s nejméně návštěvníky. Letos je ale i v tomto ohledu jiný a určitě bude lámat rekordy,“ předpokládá mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

V těchto dnech je na Šumavě skutečně plno. „Poslední dva víkendy byla inverze, která je letos skutečně později než jindy, což k nám vylákalo spoustu lidí. I ve středu bylo inverzní počasí a turisté tu byli i takto v týdnu,“ pozoruje starosta Kvildy na Prachaticku Václav Vostradovský.

Momentálně je v obcích vidět hodně zaparkovaných karavanů a obytných vozů. V Kvildě je to podle slov starosty dokonce více než v hlavní, letní sezoně. „Minulý víkend jich tu bylo snad nejvíce najednou za celý rok, vozy stály na více místech v obci. A na stezce mezi Kvildou a Horskou Kvildou byl obrovský proud lidí,“ potvrzuje Vostradovský.

Starosta Modravy na Klatovsku Antonín Schubert v neděli na obecní Facebook přidal fotografii, na které se dalo na parkovištích napočítat až třicet karavanů. Jak Schubert uvedl, takový počet Modrava nepamatuje.

Provozovatelé šumavských hotelů, penzionů a apartmánů nyní vyhlížejí, kdy budou moci opět otevřít. Podle Vostradovského, který sám ubytovává, už nyní nezvykle roste zájem o lednové termíny.

Autor: