Hlavní obsah

Kdy otevřou malé obchody? PES by za týden mohl přeskočit do stupně 3

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko by na přelomu listopadu a prosince, konkrétně v pondělí 30. listopadu, mohlo přejít do třetího stupně protiepidemického systému. To ovšem za předpokladu, že se situace nezhorší. Řekl to v neděli ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pořadu Partie v televizi Prima.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

„Zítra přepneme do stupně 4, když to půjde dobře, můžeme se dostat ke změně za týden,“ uvedl šéf resortu zdravotnictví.

V praktickém životě to znamená, že za týden by např. mohly být otevřeny všechny obchody, nikoli jen velké hypermarkety jako dosud.

Podle Blatného by mohl právě stupeň 3 v předvánočním období usnadnit lidem život. „Snahou je, aby se všechno před Vánoci zlepšilo pro všechny, ale v míře, kterou si můžeme dovolit,“ řekl ministr.

Havlíček: Vláda kvůli dani z příjmů určitě nepadne

Domácí

Právě kvůli rozdílnému přístupu k obchodníkům schytal ministr i celá vláda v tomto týdnu ostrou kritiku ve Sněmovně k prodlužování stavu nouze. Zejména pravicová opozice vládu obvinila z toho, že preferuje velké nadnárodní řetězce na úkol drobných prodejců.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

To v TV Prima zopakoval i senátor Ondřej Šimetka (ODS), podle kterého je nelogické, proč lidé mohou kupovat obuv a oblečení v hypermarketech a nikoli v malých obchodech, kde jsou provozovatelé schopni zajistit mnohem lépe veškerá opatření.

Z nejhoršího jsme venku. Na stupeň tři můžeme ale radši až za týden

Domácí

S touto argumentací ale Blatný nesouhlasí, protože otevření všech obchodů znamená podle předpokladů deseti až třicetiprocentní nárůst mobility občanů.

Ačkoli se tzv. PES přepne do nižšího stupně, ministr zatím není schopen odhadnout, zda vláda bude žádat Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu, který je dnes vyhlášen do 12. prosince.

„Rozhodně to není vyloučené, teď bych počkal,“ uvedl Blatný s tím, že tak jako se může v příštích týdnech stát zázrak, tak se může situace i zhoršit. „Ještě bych dva týdny počkal,“ řekl. A jak bude dlouho hlídat situaci PES? Ministr chce, aby to bylo v každém případě do konce roku.

Pokud se číslo R udrží, klesnou brzy počty nově nakažených na dva tisíce

Domácí

„Jakmile bude vakcína a protestováno 65 až 70 procent obyvatel, pak můžeme poslat psa do výsluhy,“ poznamenal ministr.

Podle senátora se měl PES narodit mnohem dřív. „Dnes už to mělo být dobře vycvičené psisko, které by nás chránilo a ne štěňátko, do jehož výchovy dnes každý mluví,“ prohlásil Šimetka.

Narážel tím mj. na snahu ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), který tento týden ve vládě neúspěšně prosazoval dřívější otevření všech obchodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám