Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Mrzne a nesmíme jít dětem koupit zimní bundu.“ Senátoři si stěžují, Havlíček reaguje

Autor: simao - 
22. listopadu 2020
18:40

I tuto neděli jsou obchody zavřené, vedle toho však přetrvává uzavírka řady provozoven i v týdnu. Včetně obchodů s oblečením. Senátoři Ondřej Šimetka (za ODS) a  Lukáš Wagenknecht (za Piráty) se během neděle pozastavovali nad tím, že trvale zavřené zůstávají třeba i obchody s dětským oblečením či obuví. Šimetka upozornil, že pro 3 děti si museli doma objednávat 9 párů bot, aby vyzkoušeli, co dětem sedí. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) zareagoval na tyto výhrady pro Blesk Zprávy a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v Partii vysvětloval, proč není možné otevřít všechny obchody naráz.

„U nás právě 3 pod nulou. Pane Karle Havlíčku a Andreji Babiši, mohli byste našim dětem vysvětlit, proč jim nesmíme koupit zimní boty a zimní bundu? Děkuji za věcně podloženou, srozumitelnou a rychlou odpověď,“ uvedl na twitteru senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty), kterého premiér Andrej Babiš (ANO) v minulosti opakovaně označil za „udavače“. Wagenknecht působil coby náměstek ministra financí pro oblast finančního řízení a auditu na ministerstvu financí v době, kdy mu vládl právě Babiš.

Senátor připomněl nejen to, že je v neděli zavřeno, ale především, že řada provozoven zůstává kvůli vládnímu nařízení uzavřena. Včetně obchodů s obuví či oblečením.

Premiér Babiš se přitom do obchodu vydal také. Kvůli potravinové sbírce a v doprovodu svého syna Frederika.

Situace kolem zavřených malých obchodů však dál vyvolává vášně. A nyní se kritika stočila k zavřeným obchodům s dětským sortimentem.

Vicepremér Karel Havlíček (za ANO) v pátek na vládě neprosadil změnu, aby se v neděli mohlo opět otevřít. Ministerstvo zdravotnictví bylo proti. Havlíček přitom na dotaz Wagenknechta odpověděl v reakci pro Blesk Zprávy.

Havlíček: Nikoho z nás to netěší

Proč jsou tedy dál zavřené malé obchody, včetně těch, kde rodiče mohou koupit svým dětem zimní bundy či boty? „Protože musíme především ochránit zdraví obyvatel před pandemií. Nikoho z nás netěší, že musíme omezovat podnikání, sport, kulturu a sociální kontakty. Ale stejná opatření dělají všude na světě,“ reagoval vicepremiér po výtce senátora. 

„Pokud máme v boji s největší pandemií za poslední desítky let obstát, museli jsme snížit mobilitu obyvatel, vč. toho, že jsme museli omezit obchod. Pokud bychom to neudělali, máme velký problém, nemocnice by nezvládaly příjem pacientů a zavřeno by bylo na další měsíce. Tím, že jsme tak učinili relativně včas, jsme odvrátili všechny apokalyptické scénáře a máme šanci, že během několika dnů vše otevřeme,“ vzkázal dál vicepremiér.

„Situace se díky těmto opatřením lepší. Všem se omlouváme za snížení komfortu, za to, že musí nakupovat přes e-shopy, že mají možnost omezeného výběru zboží a že jim ppřiděláváme starosti, ale jiná možnost není. A současně všem velmi děkujeme že to zvládají,“ dodal v reakci pro Blesk Zprávy Havlíček.

Senátor: Pro 3 děti jsme museli objednávat 9 párů bot

Výtky vůči zavření malých obchodů se ozývaly v neděli i z televize. „Mně osobně se velmi nelíbí, že jsou otevřené supermarkety, a malí, drobní nemohou mít otevřeno. Já nevidím důvod, proč bych měl jít pro boty pro děti někam do supermarketu, a nemohl si je nakoupit v nějakém malém krámku,“ uvedl v Partii na Primě senátor Ondřej Šimetka (za ODS).

Otevřením malých obchodů by navíc dle něj došlo k rozředění lidí v obchodech, nyní je naopak „koncentrujeme do supermarketů“, ještě k tomu při zkrácení otevírací doby, varoval Símetka, který je profesí lékař - porodník.

„Dle mého názoru ještě zhoršujeme tu epidemiologickou situaci, je to prostě problém. Mám tři děti a vím, jak jsme teď objednávali boty po internetu. Ty boty si potřebujete vyzkoušet, museli jsme objednat devatero bot, aby si je ty děti mohly vyzkoušet. Já si to mohu dovolit, ale uvědomuji si, že samoživitelka si nemůže dovolit objednat šest krabic bot, aby si je mohli doma v klidu vyzkoušet,“ dodal senátor.

Blatný: Nelze otevřít všechny obchody

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v Partii na Primě reagoval právě také na stížnosti ohledně údajné diskriminace části obchodníků.

Jako jednu z možností vnímá to, že by se v supermarketech prodávaly jen potraviny a nikoli ostatní věci. „To nařízení není zaměřené proti českým živnostníkům, to nařízení je zaměřené na to, aby došlo k signifikantnímu omezení mobility,“ zopakoval argument pro zavření části obchodů Blatný.

„Ve chvíli, kdy by se otevřely všechny obchody, i ty malé, kterých jsou tisíce, tak se dá předpokládat zhruba 10 a 30procentní nárůst mobility obyvatel,“ varoval. V současné době je mobilita v obchodech snížena zhruba o 70 procent, podotkl.

„Já vím, že v tom vlastním obchodě to ten živnostník zajistí ještě lépe, než v tom supermarketu. Problém je, že se dá do pohybu určité množství lidí, kteří se budou vzájemně potkávat,“ dodal Blatný s tím, že otevírání obchodů nastane až v nižších stupních PES.

Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

Richterová: Malé obchody jsou diskriminované

Pirátka Olga Richterová v Otázkách Václava Moravce v neděli uvedla, že „maloobchod je diskriminovaný oproti velkým řetězcům“. „Nespravedlnost leží na zavřených malých obchodech a ukazuje se, že nemají vůbec žádnou sílu, aby to vládě vysvětlili, že je strašně nefér, že nemohou prodávat. Potom se zdá, že si ti nejsilnější hráči prostě zařídili, co potřebují,“ podotkla poslankyně.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) míní, že malí jsou zastoupeni v tripartitě. Důležité je podle ní, aby všichni neuvažovali „ode zdi ke zdi“, a když se čísla zlepšují, neznamená to, že je vyhráno, a může se tak i vše rozvolňovat. „Třetí vlna hrozí za každých okolností a hrozí všude v Evropě bez ohledu na to, jak dobře tu situaci zvládneme,“ upozornila. „Situace ještě bude špatná několik měsíců,“ podotkla Maláčová. „My všichni už jsme strašně unaveni tou epidemií, ale není to jen o tom, že všechno musí dělat jenom vláda, je to o souhře všech aktérů, bez toho se neposuneme dál,“ dodala.

„Je hrozně těžké spolupracovat, paní mistryně, pro ty lidi, kteří si budovali ten svůj krámek. Představte si toho živnostníka, který má na částečný úvazek dvě prodavačky, teď vidí, jak supermarket jede, všichni dělají vánoční nákupy na e-shopech a v supermarketu a on má zavřeno,“ reagovala Richterová. Malí živnostníci jsou dle ní ze současné situace zoufalí a neví, co mají dělat.

Babiš reagoval apelem na lidi

Premiér Babiš místo odpovědi na SMS dotaz ohledně zavřených obchodů s dětským oblečením a obuví a na uzavírku malých obchodů jako takových poslal Blesk Zprávám odkaz na své nedělní hlášení Čau lidi.

V jeho závěru Babiš přečetl výzvu, ve které mj. apeloval na občany kvůli spolupráci s hygienickými stanicemi při trasování kontaktů. „V dalších dnech s ohledem i na částečné rozvolňování opatření musíme všichni položit důraz na eliminaci možných ohnisek nákazy jako jsou školy, zdravotnická zařízení, pracoviště,“ podotkl.

Babiš nabádal k obezřetnosti a dodržování aktuálních opatření. „Chci vás poprosit, abysme to dodržovali,“ říkal Babiš. „Držme si palce, abychom se skutečně dostali do pásem, abychom mohli znovu rozvolnit obchody, aby děti se mohly vrátit do školy. Je to pro nás všechny důležité, Vánoce se blíží a já vám za to strašně moc děkuji,“ dodal premiér.

Maximilian ( 23. listopadu 2020 20:48 )

PR
pana Babiše odvedlo kus dobré práce,to fakt vezme za srdíčko a lidé jsou dojati

Maximilian ( 23. listopadu 2020 20:46 )

Pěkná fotečka do novin,nemají někteří politici více dotaci????

Maximilian ( 23. listopadu 2020 20:44 )

To je vtip,je vidět,že děti nemáte

ostuda ( 23. listopadu 2020 20:22 )

hlavně se nezapomeň přenickovat a hlavně umejt, ty tvoje palečky maj barvu jak z průjmu19

ostuda ( 23. listopadu 2020 20:19 )

7vox - ty svoje palečky si strč třeba do pr dele

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa