„Letošnímu dárci a spolumajiteli pozemku strom před bytovým domem už přerostl. Proto se jej rozhodl darovat Olomouci, kde se dvanáctimetrový smrk stane symbolem vánočních svátků,“ uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Zdroj: DENÍK/Jiří Kopáč

Stříbrný smrk u ulice v klidné části Postřelmova rostl od roku 1979.

„Sázeli jsme ho tu, když byl pátým, možná šestým rokem vzrostlý. Nikdo neumíme přesně určit, jak je starý. Už tehdy zřejmě nebylo nejrozumnější ho tu sázet. Místo něj tu měl být spíš ovocný strom,“ uvažoval dárce stromu Libor Kulík.

Železniční skanzen na opuštěném náspu u Lupěného.
Tip na výlet: stezka po bývalé trati s mašinou zdarma

K zemi šel i kvůli elektrickému vedení

Kousek od špičky jehličnanu visí elektrické vedení. I to byl důvod, proč se jej rozhodl městu Olomouc věnovat.

„Začínal přerůstat. Byly obavy moje i sousedů, že by se mohlo něco stát. Tady na pozemku už je patrné, že zvedá kořeny. Už v minulosti jsme řešili s ČEZem, že vymění vedení z drátů na kabel, aby nemuseli mít strach z prořezávky. Že se strom kácí, mi není moc příjemné, ale co se s tím dalo dělat,“ poznamenal Libor Kulík.

VIDEO, FOTOGALERIE: Kácení vánočního stromu pro Olomouc v Postřelmově

Rozsvícení 1. prosince, bez velké slávy

V týdnu od 23. do 27. prosince budou pracovníci v Olomouci dvanáctometrový strom zdobit. Rozsvícen bude prvního prosince. Vzhledem k epidemiologické situaci město nebude jako obvykle pořádat doprovodný program a vyhlášení jména stromu.

Ilustrační foto
Neopraví silnice, nebudou chodníky. Daňové změny kraji i obcím ořežou investice

„Strom se určitě nerozsvítí za účasti veřejnosti. Na náměstí ji s ohledem na situaci nebudeme hromadně zvát na jeho slavnostní rozsvěcení,“ vysvětlila mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá. 

Olomoucký vánoční strom bude i letos pojmenován. Jméno každoročně navrhují děti z olomouckých mateřských a základních škol.