Dnes Čtvrtek - oblacno 10°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 8°C
Čtvrtek 18. 4. 2024
Svátek má Valérie
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V Kamenném Přívozu pokáceli vánoční strom pro Prahu
Strom pro Staroměstské náměstí byl pokácen dnes dopoledne. Foto: THMP

V Kamenném Přívozu pokáceli vánoční strom pro Prahu

V Kamenném Přívozu nedaleko Prahy dnes dopoledne pokáceli vánoční strom, který bude umístěný na Staroměstském náměstí v Praze. Jde o 17,5 metru vysoký smrk ztepilý, do Prahy přijede v noci z pondělí na úterý, řekl dnes ČTK předseda představenstva společnosti Technologie hl. m. Prahy Tomáš Jílek.

„Jako již tradičně je to strom, který by byl stejně pokácen. Majitel nám ho nabídl k odprodeji. Letos jsme vybírali ne podle výšky, ale podle tvaru, aby byl pravidelný," řekl Jílek.

Kácení stromu začalo v 09:00, hotovo bylo zhruba za 45 minut. Strom pokácel několikanásobný mistr České republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. Následovaly asi dvě hodiny upravování kmenu, aby mohl být umístěn do připraveného uchycení na Staroměstském náměstí.

Zhruba v 11:45 začal jeřáb, na kterém byl strom po celou dobu zavěšený, nakládat strom na 26 metrů dlouhý speciální kamion Kenworth. Nakládání trvalo asi 15 minut. Kamion se odsud vydá do deponie v Modleticích u Prahy.

Odsud se v noci z pondělí na úterý vydá po dálnici D1 do centra Prahy, kvůli průjezdu bude nutné vyklidit Pařížskou ulici, nebudou zde moct parkovat auta.

„Ozdoben bude letos takovým způsobem, který asi odpovídá té divné době, ve které žijeme. To znamená objeví se na něm určitě barvy české národní trikolory. My jsme udělali takovou anketu mezi občany, není bez zajímavosti, že zvítězilo takové uměřené a poměrně střízlivější ozdobení než v minulých letech. A my jsme to respektovali," řekl Jílek.

Podle něj to ale neznamená, že by strom byl chudý, použito bude asi šest kilometrů světelných řetězů a stovky ozdob. „Celkové vyznění by mělo být takové s respektem k té době, protože všichni tušíme, že to nebudou asi úplně klasické Vánoce," řekl Jílek.

Majitel získal od Prahy za strom 10 000 korun. „Potřeboval jsem ho pokácet a tohle mi přidalo jako slušná možnost, jak s ním naložit, aby ho vidělo ještě co nejvíce lidí na Staroměstském náměstí," řekl ČTK majitel stromu Roman Veselý, který ho zhruba před 40 lety vysadil na zahradě u své chaty.

„Bohužel, když jsem ho zasadil, nepřemýšlel jsem. Strom má vrchní kořeny, bohužel je blízko plotu a nadzvedává jak mou, tak sousedovu podezdívku. A navíc je blízko komunikace, tady je to otevřené, fouká občas silný vítr. Kdyby na někoho spadl, nestálo by to za to," dodal Veselý. Za pokácený smrk bude na stejném místě vysazovat náhradu.

Podle dřevorubce Jiřího Vorlíčka je strom zdravý a pravidelně rostlý. Jeho stáří podle letokruhů odhaduje na zhruba 35 let. Strom bude letos rozsvícený bez účasti diváků. Praha proto ani neoznámí termín, kdy se strom poprvé rozsvítí, pravděpodobně se tak stane první adventní víkend v noci.

Oslavy Vánoc v Praze budou letos z důvodu pandemie v omezené podobě, budou chybět tradiční velké trhy a doprovodné akce.

Praha má vybraný také záložní strom, který roste nedaleko Kladna. Pokácený by byl v případě, kdyby se dnes poražený strom při dopravě poškodil. Loňský vánoční strom pocházel ze Semil, byl vysoký 25 metrů.


Autor: ČTK

Provoz Škodova paláce bude v pátek omezen

Včera ve 13:34

V pátek 19. dubna odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trvat zhruba půl hodiny. Provoz Škodova paláce bude v tento den výrazně omezen a po dobu cvičení bude objekt zcela uzavřen.

Tragédie v Kyjích: Vlak srazil dva muže, přebíhali přes koleje

16. dubna 2024 v 09:41

Kolem půl desáté v pondělí večer došlo k tragédii u železniční zastávky Praha – Kyje. Dva muže, které přebíhali přes koleje v místech, kde to je zakázáno, srazil vlak mířící do centra Prahy. Oba na místě zemřeli. Železniční doprava byla odkloněna.

Další články
Nahoru