Teď je pravý čas objednat si vánoční cukroví. Některá cukrářství už dokonce hlásí stop stav. Čím dál více lidí se totiž rozhoduje mít Vánoce v klidu, upéct si třeba jeden dva druhy a se zbytkem se spolehnout na profesionály.

Loni si nechalo napéct vánoční dobroty celých 63 procent Čechů, takže jestli se ostýcháte, není důvod. A neváhejte, teď přišel pravý čas. Mnoha cukrárnám objednávkou také alespoň z části pomůžete překonat svátky během pandemie.

Tady je náš redakční výběr podniků, kde pečou to nejlepší a nejhezčí cukroví.

  • Praha

Cukrář Skála

Lukáš Skála patří mezi špičky České cukrařiny a nenechá vás na holičkách ani během svátků, na které si pro vás připravil 12 druhů cukroví, včetně vánočního dortu. Seženete u něj také těsta, vánočku a oblíbený biskupský chlebíček.

Sweetcakes

Krásně barevné a netradiční cukroví nabízí v pražském podniku Sweetcakes. Cukroví z téhle kavárny vám adventní stůl doslova zkrášlí. Mají třeba mini tartaletky s karamelovou náplní a čoko krémem nebo pusinky.

JK house

V tomhle bistru si pro vás připravili klasické české cukroví v krásném moderním pojetí plné barev a super tvarů. Třeba mini medovníky, nutella hvězdy nebo dortíky. 

Cukrárna Myšák

Slavná cukrárna, která navázala na prvorepublikovou tradici, má samozřejmě i cukroví. V cukrářské dílně Lukáše Pohla a jeho týmu vám na svátky vykouzlí třeba kokosky s čokoládou a meruňkovou marmeládou, marcipánové kuličky s pomerančem nebo pařížská čokoládová kolečka s citronovou náplní. Pokud chcete půl koupeného a půl svého, mají i předpřipravená těsta.

IF Café

Víme, vaječný koňak není tak úplně cukroví, ale ke spokojenému prožití vánočních svátků rozhodně patří. Iveta Fabešová už léta připravuje ten nejlepší v Praze (za tím si stojíme celá redakce). Tak na zdraví!

  • Brno 

Cukrářství Martinák

Vít Martinák řidil 12 let kamion a pak se rozhodl definitivně svůj vůz zaparkovat do depa a otevřít si cukrářství, protože mu v Brně chyběly pravé a neošizené zákusky. Je to už sedm let, co také během Vánoc pravidelně zásobuje rodiny cukrovím, a to podle tradičních 100 let starých receptů. Jeho specialita je vánoční štola, marokánky a linecké.

A na chuť

Vlasta Mikyšková a Monika Mastná jsou se svou ,továrnou na sladkosti‘ v Brně už pojem. Jejich cukroví je jako od babičky, samé ořechy, máslo, kakao, med. Domácí, ručně dělané, podle vlastních receptů s top ingrediencemi. Najdete u nich i vánoční dort nebo štolu s marcipánem a samozřejmě vanilkové rohlíčky.

Krátký kafe

V téhle kavárně pečou moderní a krásné cukroví z poctivých surovin. Byl by hřích nevyzkoušet jejich levandulové sušenky s bílou čokoládou, karamelové košíčky zdobené chrpou nebo čoko lanýžky obalené v pistáciích. Všechno je také možno i v bezlepkové variantě.

  • Okolí

Judyth sweet art

Pokud chcete cukroví pojmout nevšedně a milujete makronky, pak tyhle vánoční od Judyth jsou jasná volba. Příchutě kokosu, vanilky, perníku, jahody a čokolády jsou k Vánocům přímo stvořené.

Epifany Patisserie

Jana Novotná, která okouzlila Česko zmrzlinou, má pro vás ve svém cukrářství nachystané skvělé cukroví s francouzskou čokoládou, karamelem a vanilkou. Nebo krabici perníčků na zdobení či cukroví v raw kvalitě. 

Titique patisserie

A jedna specialitka na závěr. Cukrářka Marcela Ingrová se učila u slavné Ivety Fabešové a má pro vás vánoční cukroví ve stylové formě moderní cukrařiny z těch nejlepších surovin.