Umožníme znovu elektivní péči, uvedl náměstěk Černý

0
698
elektivni
Foto: ZdraveZpravy.cz

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] zkraje příštího týdne rozešle tuzemským nemocnicím pokyn k ukončení zákazu elektivní péče. Uvedl to náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý v České televizi [ČT]. Dotkl se i chystané kampaně MZ ČR na podporu vakcinace proti covidu. Averze k ní je v Česku dle jeho slov vysoká.

Od příštího týdne se začnou lůžková zařízení postupně vracet k necovidové zdravotní péči. V pondělí MZ ČR zruší celoplošný zákaz poskytování plánované, tedy elektivní péče. Jak rychle a v jakém množství se začnou nemocnice vracet k elektivní péči a běžným zákrokům dle odborníků závisí na vedení nemocnic, protože jen ona vědí, jaké mají aktuální kapacity, co si mohou dovolit.

„Nemocnice dostanou pokyn k zahájení elektivní péče, ale za několika podmínek,“ potvrdil v ČT náměstek Vladimír Černý.

Nemocnice podle něj musejí být stále ještě plně nachystány k rychlému obnovení kapacit pro případ navýšení covid pozitivních pacientů.

„Návrat k odložené péči závisí na poklesu počtu lidí na kyslíkové podpoře,“ upřesnil s tím, že to je variabilní a nelze to proto přesně odhadnout.

Kdy se dočkáme elektivní zdravotní péče

V současné době leží na odděleních intenzivní péče kolem 950 pacientů, což je dle Černého stále vysoký počet. Plnou obnovu necovidové zdravotní péče proto nelze očekávat v nejbližších týdnech a zřejmě ani měsících.

„Situace je stabilní, v některých regionech počty pacientů v intenzivní péči klesají. Situace ale není taková, abychom si řekli, že je konec,“ upozornil Černý.

Podle něj úplné obnovení plánované péče, jako byla před pandemií covidu, je otázka několika měsíců. Dojde k ní až v době, kdy dosáhneme dostatečné proočkovanosti ve společnosti, anebo se část populace přirozeně imunizuje. Anebo obojí. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška je třeba si ale uvědomit, že stojíme co do šíření respiračních nemocí před nejnáročnějším obdobím v roce.

„Extrémně nebezpečné měsíce prosinec, leden a únor nebudou na naší straně,“ zůdraznil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Nejen elektivní péče, ale i masivní kampaň na očkování

Plné obnovení plánované neboli elektivní péče závisí, jak zmínil Vladimír Černý, i na dostupnosti vakcíny proti covidu v Česku a také na ochotě lidí se nechat naočkovat. Ve společnosti totiž v tuto chvíli panuje dle slov Černého i dalších odborníků velká averze vůči této vakcíně. Což v ČT potvrdil i prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum a biochemik Jan Konvalinka.

„Lidé nemají důvěru ve výzkum, v politiky a v to, co říkají,“ řekl s tím, že je nyní v závěrečné fázi testování podle WHO jedenáct vakcín proti covidu.

Podle něj je zároveň důležité se i postarat o distribuci vakcín, jejich logistiku, stejně jako o sociální a psychologickou podporu lidí. Jinak řečeno získat jejich důvěru k vakcíně.  Podle Vladimíra Černého k tomu má významně napomoci chystaná kampaň ministerstva zdravotnictví, která má za cíl přesvědčit společnost, že očkování je smysluplné.

„Není zásadní důvod se domnívat, že by vakcína nebyla tak účinná a bezpečná, jak se o ní mluví,“ uvedl Černý.

Podle něj je očkování jediný spolehlivý způsob, jak dosáhnout toho, aby covid další roky nezasahoval do našich životů.

Vakcinace se nesmí stát politický problém

O bezpečnosti vakcíny nepochybuje ani Jan Konvalinka. Očkovací preparáty se dle jeho slov testují pod „obrovským mikroskopem“.

„Data jsou dramaticky přesvědčivá,“ řekl.

Ladislav Dušek dodal, že díky vakcíně dokážeme zabránit raketovému šíření nemoci mezi lidmi a tím se nám podaří ochránit zranitelné skupiny. Varoval však před závažným rizikem: „Nepřeji si, aby se stalo, že vakcína a vakcinace bude politický, ideologický problém!“

Dodal, že pro účinnou vakcinaci je třeba férová kampaň. Vakcíny mají do ČR dorazit na přelomu roku. V lednu by se tak mohlo reálně začít s aplikací vakcíny u prvních obyvatel.

Zveřejňování dat o covidu

V posledních dnech vrcholily mezi odborníky diskuze týkající se zveřejňování dat o počtu zemřelých a skutečných příčin úmrtí. Ladislav Dušek vysvětlil, že denní zveřejňování reálných čísel příliš smyslu nedává. Vypovídací hodnota takových čísel není přesná a hodnoty se často v dalších dnech upravují. V laickém posluchači to pak vyvolává dojem, že statistiky jsou nepřesné. Podle něj by bylo třeba data zveřejňovat o tři dny později, kdy jsou komplexní.

„Nejde o utajení, jde o to, že se nechají doběhnout hlášení ano/ne,“ vysvětlil.

Vyloučil tím kritiku, že by chtěl zatajovat data. Dle jeho slov jde jen o to, že se zveřejňují příliš brzy, a pak se dodatečně upravují. Termíny reportování a zveřejňování dat jsou však v kompetenci ministerstva zdravotnictví, je proto pouze na něm, jakou komunikaci zvolí.

Covid zvyšuje počty úmrtí v Česku

Tvrzení o tom, že je covid-19 aktuálně hlavní příčinou úmrtí lidí v Česku nelze podle Černého v tuto chvíli jasně potvrdit. Co však zcela jistě říci lze, je to, že rostou počty zemřelých u nás v porovnání s předchozími měsíci a lety.

„Jsou to reálná mrtvá těla v márnicích. Máme tady lidi, kteří zemřeli v průměru o deset let dříve, než by jinak umřeli,“ uvedl Konvalinka s tím, že jich máme i 200 denně.

Podle poslední studie provedené na základě prohlídky zemřelých s covidem-19 se zjistilo, že 27 % z nich trpělo ischemickou chorobou srdeční, 18 % diabetem, 17 % chronickou poruchou srdečního rytmu. 13 % z nich pak nějakou duševní nemocí, stejný počet zhoubným novotvarem. 13 % mělo neurologické potíže a 11 % aterosklerózu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here