Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Kuchařka Jak jíme zdravě na podzim přináší netypické kombinace a zahřeje

Autor: Alexandra Vetkovská - 
22. listopadu 2020
20:00

Jídlo by mělo chutnat, zasytit, lahodit oku a zároveň fungovat v našem organizmus jako lék. S tím většina lidí souhlasí, ale ne každý ví, jak na to. Poradí osvědčený tým stojící za úspěšnými kuchařkami Jíme zdravě a Fitrecepty.

S padajícím listím a se sychravými dny přichází autorský kolektiv s nejnovějším přírůstkem své tvůrčí dílny nazvaným »Jak jíme zdravě na podzim«. Kniha obsahuje 94 sezónních receptů a pomůže jak se snídaněmi, hlavními jídly, svačinami do krabičky, tak s obědy do práce i do školy. Nabízí tipy například na podzimně laděné saláty, které prohřejí a zasytí, ale i odlehčené recepty ze zvěřiny či snídaňové kaše, a to jak sladké, tak slané.

Kuchařka Jak jíme zdravě na podzim přináší netypické kombinace a zahřeje... Kuchařka Jak jíme zdravě na podzim přináší netypické kombinace a zahřeje... | Verdon Capite, Johannes Plenio, Unsplash

Podzimní edice je plná výrazných chutí a na první pohled netypických kombinací. „Naučíme vás, jak z běžně dostupné kořenové zeleniny, masa nebo luštěnin vykouzlit skvělý pokrm jen za pomoci koření, ovoce či několika dalších surovin,“ říká za tým Petr Novák. S pomocí publikace »Jak jíme zdravě na podzim« si doma můžeme připravit zdravější varianty fastfoodových klasik, počínaje kuchyní vietnamskou, přes anglickou až po americkou či mexickou.

Nová kuchařka, s jejíž pomocí si snadno sestavíte nejen vyvážený jídelníček, ale i talíř, přináší také poučení. Obsahuje tipy a doporučení vytvořené spolu s odbornicí na výživu. Vedle receptu na domácí müsli tyčinku najdete rovněž srovnání jejího obsahu s tyčinkou kupovanou atd. Kdo nechce vařit, může knihou jen listovat a objevovat přitom nové chutě a zdravé kombinace. „Ukážeme, že naše recepty nejsou žádná věda. Většinu jídel lze připravit do 30 minut, a to ze surovin, které jsou k sehnání v běžném obchodě,“ dodává členka týmu Barbora Hlubučková.

Kuchařka Jak jíme zdravě na podzim přináší netypické kombinace a zahřeje... Kuchařka Jak jíme zdravě na podzim přináší netypické kombinace a zahřeje... | Verdon Capite, Johannes Plenio, Unsplash

Kniha »Jak jíme zdravě na podzim« je již po publikaci »Jíme zdravě v létě« druhá v sérii plánovaných čtyř kuchařek, které postupně pokryjí jednotlivá roční období. Ten, pro koho není jídlo jen otázkou nasycení, ale životního stylu, si se zájmem prostuduje i tu první. Co na tom, že léto je již za námi. Také ona je plná výborných tipů, triků a receptů doplněných komentáři a doporučením od odbornice na výživu. A navíc např. univerzální recept na výtečné palačinky, vafle a lívance se stejně jako hlavní jídla pro milovníky masa i vegetariány hodí v každé roční době.

Po plodném létě a příjemném podzimu už klepe na dveře nehostinná zima. Co více zahřeje na tělě i na duši, než dobré jídlo a zejména takové, po kterém nebudeme muset na jaře doplňovat šatník oděvy o  číslo větší. Tým autorů »zdravých kuchařek« nezahálel a už je na světě další jejich publikace s 90 recepty »Jak jíme zdravě v zimě«, včetně kvašení a fermentace.

Hodnocení: 100 %

B. Lundgrenová, B. Hlubučková, P. Novák a kol.

Jak jíme zdravě na podzim

Vydavatelství: Verdon Capite s. r. o.

Počet stran: 224

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi