Čeští trenéři v zahraničí: Haškova sezona ve Francii, Brücknerovo neúspěšné Rakousko i Petrželův Zenit

Chelsea, Juventus, AC Milán nebo Atlético Madrid. Zatímco čeští fotbalisté se ve všech těchto velkoklubech v posledním desetiletí objevili, zdejším trenérům se o podobném angažmá možná ani nezdá. I přesto se řada fotbalových koučů z Česka za hranicemi prosadila a udělala si tam dobré jméno.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenéři týmů Česka a světa Ivan Hašek a Karel Brückner

Ivan Hašek (vlevo) a Karel Brückner na rozlučkovém zápase Tomáše Rosického | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Musím říct, že to byl jeden z nejhezčích roků v mé kariéře. Byl jsem nadšený atmosférou a vůbec tím, jak město fotbalem žije. Když člověk v Saint-Étienne vstoupí na hřiště a je plný stadion, tak mu běhá po zádech husí kůže,“ vzpomínal Ivan Hašek na angažmá v Saint-Étienne, které vedl v sezoně 2006-2007.

Nejen Bílek, ale i Brückner nebo Uhrin. Seznam Čechů, kteří trénovali fotbal v zahraničí, je pestrý

Číst článek

Ve Francii si někdejší kouč Sparty udělal jméno už na začátku tisíciletí, kdy společně s Karlem Jarolímem vytáhl do nejvyšší soutěže Štrasburk.

Petrželovo dno

Úspěch v zahraničí má za sebou také Vlastimil Petržela, který se Zenitem Petrohrad v letech 2003 – 2006 vyhrál ruský pohár, skončil druhý v domácí soutěži a postoupil do čtvrtfinále Poháru UEFA. Později ale Petrželu semlely závislosti na lécích a ruletě a v roce 2008 musel do léčebny.

„Prošel jsem si tou nejhorší a nejtvrdší, která v Čechách je – Bohnice. Tam jsem spadnul na dno, což jsem ale potřeboval, protože po těch krásných letech, které jsem zažíval, kdy se všechno dařilo a pořád jsem šel výš a výš až jsem si myslel, že si můžu dovolit všechno, měl jsem spoustu peněz... až jsem nakonec spadl na hubu.“

Itálie i Arábie

Povedená angažmá v zahraničí mají za sebou i Zdeňkové Zeman se Ščasným, Vítězslav Lavička nebo Dušan Uhrin mladší. Z dřívějších časů pak Čestmír Vycpálek, který v 70. letech vedl i slavný Juventus.

Jména českých trenérů dobře znají i v některých exotických zemích. Třeba v oblasti Perského zálivu více než dvacet let úspěšně působil Milan Máčala, ten mimo jiné vedl reprezentace Saúdské Arábie, Ománu nebo Bahrajnu.

Necítím se starý. Pořád mě to baví, nebrání se nabídkám na trénování v české lize Zdeněk Zeman

Číst článek

S prací v podobně exotických destinacích má zkušenosti i Miroslav Soukup, který koučoval reprezentace Bahrajnu a Jemenu i mládežnický výběr Egypta.

Brücknerovo Rakousko

Ne všichni čeští trenéři se ale v cizině prosadili a své by o tom mohl vyprávět třeba Karel Bruckner. Bývalý kouč národního týmu v roce 2008 nastoupil k reprezentaci Rakouska, u té ale vydržel jen sedm zápasů, než na vlastní žádost skončil.

Postupem času zkušený kouč začal některým tamním funkcionářům vadit. Třeba tím, že podle nich hráče málo sledoval přímo v hledišti.

„Já prostě rád pracuji sám doma, zavřu se. Samozřejmě jsem tady také deset nebo dvanáct zápasů viděl, ale jsou trenéři, kteří opravdu chodí jen na zápasy do VIPky v kravatě, ale to není pro mě tohle,“ přiznal před lety jeden z nejúspěšnějších trenérů české fotbalové historie.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme