Týden s hudbou. Přichází oživení hudebního života, zatím bez publika

I tento týden bude pokračovat v omezení kultury, kdy veškeré akce pro veřejnost jsou zrušeny. Přinášíme proto výčet některých událostí, které se krizi rozhodly čelit online formou. Podle Úřadu vlády se od pondělí budou moci konat koncerty a další hudební, divadelní a jiná umělecká představení ovšem výhradně bez přítomnosti veřejnosti. Můžeme se tak postupně těšit na oživení českého koncertního života.
Nico Muhly: Marnie – Metropolitan Opera 2018 (zdroj MET)

Aktualizace: doplnili jsme nově oznámené streamy Vídeňské státní opery 26. a 27. listopadu a živý přenos koncertu České filharmonie se Sirem Johnem E. Gardinerem 29. listopadu

Pondělí 23. listopadu 2020
Tento týden si pro nás newyorská Metropolitní opera (MET) připravila sérii nazvanou Family Drama. Jako první zazní Trubadúr Giuseppe Verdiho z 30. dubna 2011. Představení zpívali Sondra Radvanovsky, Dolora Zajick, Marcelo Álvarez a Dmitri Hvorostovsky s dirigentem Marcem Armiliatem.

Vídeňská státní opera uvede streamovaný záznam Straussovy Elektry z 11. září tohoto roku v obsazení Ricarda Merbeth, Camilla Nylund, Doris Soffel, Derek Welton, Jörg Schneider s dirigentem Franzem Welser-Möstem.

Curtis Institute of Music ve Philadelphii zařadil vokální recitál Thomase Petrushky a Ruby Dibble s klavíristkou Ting Ting Wong. Na programu zazní písně mj. Wolfganga Amadea Mzarta, Hugo Wolfa, Modesta Petroviče Musorgského, Clauda Debussyho a na závěr výběr Rückert-Lieder Gustava Mahlera.

Budapest Festival Orchestra bude streamovat od 20:00 hodin koncertní program z děl Georga Philippa Telemanna, Josepha Haydna a Ludwiga van Beethovena.

Pařížská filharmonie uvádí od 20:30 třetí část souborného provedení Beethovenových smyčcových kvartetů s ansámblem Quator Ébene. Zazní Smyčcové kvartety č. 11 (Quarteto serioso) a č. 8 (Razumovský). Předchozí části koncertního cyklu je možné vyhledat v archivu webu.

Úterý 24. listopadu 2020
Již brzy ráno v 6:05 hodin bude TV Noe znovu vysílat záznam Rossiniho Petite messe solonelle z Podzimního festivalu duchovní hudby v Olomouci 2020 z chrámu svatého Václava. Se sólisty Patricií Janečkovou, Monikou Jägerovou, Aleksandrem Kruczekem, Davidem Szendiuchem, Českým filharmonickým sborem Brno (sbormistr Petr Fiala) a instrumentálním doprovodem s Michalem Bártou, Lukášem Michalem a Jakubem Davidem Směšným. Provedení řídil Paolo Gatto.

Úterní stream z MET představí současnou americkou operu Nica Muhlyho Marnie premiérovanou 18. listopadu 2017 v londýnské English National Opera, která vznikla přímo na objednávku MET na námět stejnojmenné novely Nicholase Wrighta. Tato literární předloha z roku 1961 inspirovala též v roce 1964 Alfreda Hitchcocka k natočení stejnojmenného psychothrilleru. Americká premiéra se pak uskutečnila 19. října 2018. Uslyšíme záznam z 10. listopadu 2018 amerického premiérového obsazení s Isabel Leonard, kontratenoristou Iestynem Daviesem, Christopherem Maltmanem či dirigentem Robertem Spanem, pro kterého byla tato operní produkce debutem v MET. Operu Marnie jsme v čase její světové premiéry recenzovali ZDE.

Vídeňská státní opera uvede streamovaný záznam Čajkovského baletu Labutí jezero ze 16. března 2014 v choreografii Rudolfa Nurejeva s dirigentem Alexandrem Ingramem.

Pařížská filharmonie bude od 20:30 hodin streamovat čtvrtou část souborného provedení Beethovenových smyčcových kvartetů v provedení souboru Quator Ébene. Zazní Smyčcové kvartety č. 6 a č. 11.

Středa 25. listopadu 2020
Třetí stream tohoto týdne z MET v rámci cyklu Family Drama bude francouzská opera na námět Williama Shakespeara Hamlet Ambroise Thomase. Představení z 27. března 2010 zpívali Marlis Petersen, Jennifer Larmore, Simon Keenlyside a James Morris s dirigentem Louisem Langréem.

Středeční pravidelný cyklus FOK ON přinese program Beethoven 250. Hostem dramaturga Martina Rudovského bude klavírista Jan Bartoš.

Pražský komorní orchestr představí od 20:00 hodin komorní koncert Jiřího Bárty a Terezie Fialové. Zazní Sonáty g moll a A dur Ludwiga van Beethovena.

Vídeňská státní opera uvede streamovaný záznam Straussovy opery Žena beze stínu z 25. května loňského roku v obsazení Stephen Gould, Camilla Nylund, Evelyn Hertzius, Sebastian Holecek, Wolfgang Koch, Nina Stemme a Maria Nazarova s dirigentem Christianem Thielemannem. Další představení na webu nebyla v čase uzávěrky tohoto článku uvedena.

London Symphony Orchestra uvede na Maquee.tv v 21 hodin SEČ program nazvaný 2015: Midnight Sun. Na programu jsou skladby, které vznikly v letech 1815, 1915 a 2015. Jako první zazní Sinfonietta č. 1 (2015) Krzysztofa Pendereckého, následovaná Symfonií č. 3 D dur, D 200 (1815) Franze Schuberta, kompozice nazvaná Verdigris (2015) Lotty Wennäkoskiho a na závěr Symfonie č. 5 Es dur, op. 82 (1915) Jeana Sibelia.

Jak jsme Vás již informovali v článku ze dne 13. listopadu, dnes si můžete pustit stream z madridského Teatro Real s provedením Rusalky Antonína Dvořáka. Představení nastudoval Ivor Bolton, titulní roli bude zpívat Asmik Grigorian.

Curtis Institute of Music ve Philadelphii zařadil do programu další vokální recitál. Tentokrát vystoupí Patrick Wilhelm a Anastasia Sidorova s klavíristou Jinhuyun Parkem. Na programu zazní písně W. A. Mozarta, Richarda Strausse nebo Johannesa Brahmse v kontrastu s americkým repertoárem skladatelů Leslie Adamse, Florence Price a Williama Bolcoma.

Ansámbl The Sixteen bude v 20:30 hodin SEČ streamovat další koncert z cyklu A Choral Odyssey. Na programu budou kompozice španělského renesančního mistra Francisca Guerrery.

Čtvrtek 26. listopadu 2020
Čtvrteční stream z MET uvede Elektru Richarda Strausse. Představení z 30. dubna 2016 uslyšíme v obsazení Nina Stemme, Adrianne Pieczonka, Waltraud Meier a Eric Owens. Provedení řídil finský skladatel a dirigent Esa-Pekka Salonen.

Pražský komorní orchestr bude od 20:00 hodin streamovat koncert klavíristy Matyáše Nováka.  Na programu zazní skladby Ludwiga van Beethovena, Josefa Suka, Edvarda Griega, Bedřicha Smetany a Franze Liszta.

Státní filharmonie Košice bude na svém Facebooku streamovat od 19:00 koncert pod taktovkou Leoše Svárovského. Na programu jsou kompozice Johannesa Brahmse a Jana Křtitele Jiřího Nerudy, na závěr programu zazní Tance z Galanty Zoltána Kodályho.

Budapest Festival Orchestra bude od 20:00 hodin streamovat komorní koncert z děl Jeana Francaixe a Ludwiga van Beethovena.

Vídeňská státní opera uvede v 19:00 streamovaný záznam Straussovy komické opery Arabella z 1. února 2016 v obsazení Anja Harteros, Tomasz Konieczny, Ileana Tonca, Herbert Lippert, Hilla Fahima s dirigentem Corneliem Meisterem.

Pátek 27. listopadu 2020
Dnešní noční stream z MET uvede operu Lucia di Lammermoor Gaetana Donizettiho. Natalie Dessay, Joseph Calleja, Ludovic Tézier a Kwangchul Younv se představí v hlavních rolích záznamu ze dne 19. března 2011. Provedení řídil Patrick Summers.

Pražský komorní orchestr bude streamovat ve 20:00 koncert Wihanova kvarteta. Na programu je Smyčcový kvartet č. 11 C dur, op. 61 Antonína Dvořáka a Smyčcový kvartet ř. 14 G dur KV 387 W. A. Mozarta. 

Deutsche Symphonie Orchester Berlin vysílá Mozartův Klavírní koncert č. 20 d moll KV 466 (sólista Richard Goode) a suitu Apalachian Spring Aarona Coplanda pod taktovkou Leonarda Slatkina. Stream začíná v 20:03 hodin.

Pařížská filharmonie streamuje od 20:30 koncert se sedmi skladbami Pascala Dusapina. Filharmonii a Choeur de chambre Accentus řídí Ariane Matiakh.

Vídeňská státní opera uvede v 19:00 streamovaný záznam baletu na hudbu ke hře Peer Gynt Edvarda Hagerupa Griega ze 4. prosince 2018 v choreografii Ewarda Cluga. Provedení řídil Simon Hevett.

Sobota 28. listopadu 2020
Sobotní stream z MET uvede operu Valkýra, druhou část Wagnerova Prstenu Nibelungova, a to ze záznamu 30. března 2019. Účinkovali Christine Goerke, Eva-Maria Westbroek, Jamie Barton, Stuart Skelton, Greer Grimsley, Günther Groissböck a dirigent Philippe Jordan.

Budapest festival orchestra bude od 20:00 streamovat komorní program z děl Antonia Vivaldiho, Marca Uccelliniho, Giovanniho Garbrieliho, Giovanniho Battisty Fontany a Giovanniho Battisty Buonamenteho.

Frankfurtský Ensemble Modern má od 19:00 na programu symfonický koncert z děl Antona Weberna, Briana Ferneyhougha, Matty Niël, Milicy Djordjeviće a Enna Poppeho. Ensemble modern se sopranistkou Caroline Melzer bude řídit přímo skladatel Enno Poppe.

Sobotní live stream Pařížské filhamonie představí od 20:30 hodin milostné písně Rodolpha Burgera. Účinkují Rodolphe Burger, Jeanne Balibar, Sarah Murcia, Julien Perraudeau a Christophe Calpini.

Neděle 29. listopadu 2020
Závěrečný stream tohoto týdne z MET uvede Verdiho méně uváděnou operu Simon Boccanegra. Záznam z 26. ledna 1995 vzpomene na tehdejší hvězdy MET Kiri Te Kanawu, Plácida Dominga, Vladimira Chernova, Roberta Lloyda s dirigentem Jamesem Levinem.

Mezinárodní festival Leoše Janáčka vysílá od 19:00 hodin koncert Adama Plachetky s orchestrem Czech Ensemble Barock a dirigentem Romanem Válkem. Program se jmenuje Molieri aneb velcí rivalové Mozart a Salieri. Přenos můžete sledovat na webu festivalu a Facebookové stránce festivalu.

Od 20:00 bude Budapest Festival Orchestra streamovat program z děl Michaela Praetoria, Georga Philippa Telemanna, Antonia Vivaldiho a dalších.

Česká filharmonie na Festivalu Bohuslava Martinů se sólistou Igorem Ardaševem a dirigentem Sirem Johnem Eliotem Gardinerem představí program z děl J. V. H. Voříška, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Koncert bude možné od 20:00 sledovat na ČT Art.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments