Slavná fráze "Le roi est mort, vive le roi!" poprvé zazněla ve Francii v roce 1422, když po smrti Karla VI na trůn nastoupil Karel VII. Zdánlivě paradoxní výrok "Král je mrtev, ať žije král!" má hluboký smysl: sděluje, že ačkoliv konkrétní král zemřel, na jeho místo nastoupíl jiný a král jako instituce je věčný. Ve Francii to pravda s tou věčností úplně nevyšlo, tak uvidíme jak to dopadne s .NETem.

Microsoft před pár dny vydal .NET 5.0, čímž ukončil éru frameworků označovaných jako .NET Core. Jde ale jenom o změnu názvu, neboť .NET 5.0 je to, co by jinak bylo označené jako ".NET Core 4.0". Jedná se o tradiční poněkud zmatený způsob, jakým Microsoft verzuje své produkty. Nicméně má ve skutečnosti docela smysl.

Historie verzí .NETu

Pracovní název .NET Core 1.0 byl "ASP.NET 5", což byl docela logický krok. Nicméně budil dojem, že stejně jako u předchozích verzí bude stačit pro upgrade aplikací udělat pár změn v souboru web.config a jede se dál. Což byl dojem zásadně chybný, protože mezi .NET Frameworkem a .NET Core je spousta obrovských, koncepčních rozdílů. Z tohoto důvodu bylo tedy logické a správné, že název ".NET Core 1.0" jasně ukázal, že jde o generační změnu, o verzi jedna tečka nula něčeho nového.

V roce 2020 nicméně Microsoft stál před rozhodnutím, jak pojmenovat novou verzi. Logicky by se nabízelo ".NET Core 4.0", ale tam by docházelo ke konfliktům mezi 4.x verzí .NET Core a .NET Frameworku. U verzí 1.x-3.x to prakticky nehrozilo, protože totožně číslované verze .NET Frameworku byly více než deset let staré.

Logický krok proto byl jako číslo verze zvolit doposud nepoužitou pětku. No a designace "Core" se tím stává v podstatě zbytečnou. Verze uvedená 10. 11. 2020 se tedy jmenuje .NET 5.0 a je přímým nástupcem verze .NET Core 3.1. Upgrade aplikací je velmi snadný a bezbolestný, hlavní novinky jsou z hlediska webového programátora spíše v jazyce C# než frameworku samotném.

Takže, .NET Core je mrtev, ať žije .NET 5.0!