Nejvíce případů na podzim zaznamenali v v Domově Unhošť, kde na začátku listopadu onemocnělo 86 ze 116 klientů a třetina, tedy 26 pracovníků. Jak potvrdila ředitelka domova Lenka Ungerová, situace se tam už výrazně zlepšila. Lidé se uzdravují a počty nemocných den ode dne klesají. „Úmrtnost jsme měli sice vyšší než v minulých měsících, ale netuším, zda tito klienti zemřeli s covidem nebo na covid,“ uvedla Ungerová.

V současné době je v Unhošti pozitivních 12 klientů a 10 zaměstnanců. „V pondělí 23. listopadu se situace změní, protože se většina zaměstnanců vrátí do práce a klientům skončí doba izolace," dodala ředitelka krajského zařízení.

Ilustrační foto
Vážně zasaženy koronavirem jsou v kraji domovy seniorů

Kvůli absenci personálu musel domov požádat kraj o posily zvenčí. Zvažovali tam i výpomoc vojáků, nakonec je ale povolat nemuseli. „Máme na pomoc studentku, zprostředkovanou zřizovatelem, a několik dalších lidí, kteří tu pracují na dohodu o provedení práce. Nakonec jsme vše zvládli vlastními silami, s vysokým pracovním nasazením zaměstnanců, kteří byli zdraví, a s tím, že každý dělal všechno - samozřejmě ne odborné práce,“ vysvětlila Lenka Ungerová.

V dalších oslovených domovech v regionu je podle zjištění Deníku personálu dostatek a marodí spíš jen jednotlivci.

Testy odhalily seniory s nákazou bez příznaků

Domov pro seniory v kladenské ulici Fr. Kloze, kde žije 125 klientů, je zařízením města. Než se začalo s testováním, v karanténě zůstávalo vždy jen pár zaměstnanců a klienti nemocní nebyli. Testy však odhalily, stejně jako jinde, i seniory s nákazou bez příznaků.

„K pátečnímu dni máme nemocných pět klientů, jeden byl přitom hospitalizován. Ostatní pozitivní jsou na samostatném infekčním pokoji. Jeden den měli zvýšenou teplotu a cítili se zesláblí, větší obtíže nemají,“ potvrdil ředitel kladenského domova Miroslav Petrák.

Návštěvy jsou tam nadále zakázané, ale balíčky mohou rodiny klientům posílat. „Ty umisťujeme do karantény a prostřednictvím UVC lampy je dezinfikujeme, než je předáme klientům,“ připomněl Petrák.

Poklidnou covidovou situaci hlásí i další krajské sociální zařízení, Domov Pod Lipami ve Smečně, kde žije na zámku 73 klientů s postižením a v budově na zahradě 133 seniorů. Salla terena je pak zázemím pro denní a týdenní stacionář, kam dochází 18 lidí.

Podle pátečního vyjádření ředitele domova Petra Šály byli všichni senioři v budově na zámecké zahradě i ve stacionáři zdraví. „Covid jsme díky testování odhalili u čtyř klientů na zámku a u tří zaměstnanců. Všichni jsou bez příznaků a cítí se dobře,“ potvrdil Šála.

Příprava expozice ke 100. výročí narození Zdeňka Milera.
Kladenský zámek chystá expozici ke 100. výročí narození Zdeňka Milera

V domovech ve Slaném a v Žižicích, které patří mezi krajská zařízení, mají také pouze jednotlivé záchyty. Testovali s předstihem a v opatřeních nikdy nepolevili.

„V Žižicích máme jednoho zaměstnance s lehčím průběhem nemoci, stejně jako u seniorky, která je na izolačním pokoji,“ uvedl v pátek ředitel obou domovů Václav Váňa a připomněl, že do domova na slánském Hlaváčkově náměstí dosud infekce nepronikla.