Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stehlík: Zabitím matky mu ukradli život, teď se ho snaží znovu poskládat

Autor: Ivan D. Hladík - 
23. listopadu 2020
06:00

Je to příběh, jaké se rodí jen vzácně. Zaryje se hluboko pod kůži, zrychlí vám tep, vžene slzy do očí, na rty úsměv... To všechno dokáže Stehlík v knižní předloze. Souboj s ní filmaři projeli.

Theodoru Deckerovi bylo třináct let, když jeho matku usmrtila bomba v newyorském Metropolitním muzeu umění. Tragédie pochopitelně změnila Theodorův život a vrhla jej na odyseu provázenou nejen zármutkem a pocitem viny, proměnou a vykoupením, ale i láskou a přátelstvím. Přes nepopsatelnou hrůzu si z osudového dne v mysli uchoval jeden výjev skýtající naději; obraz drobného ptáčka přivázaného řetízkem k bidýlku. To je velmi stručný nástin příběhu s názvem Stehlík (The Goldfinch, 2019), v jehož filmové adaptaci hlavní role pod taktovkou režiséra Johna Crowleyho (Brooklyn, Temný případ) ztvárnili Ansel Elgort (Baby Driver) a držitelka Oscara Nicole Kidmanová (Hodiny, Sedmilhářky, Mělas to vědět). V premiéře je právě nyní uveden na HBO a HBO Go.

Theodoru Deckerovi bylo 13 let, když byla jeho matka zabita při bombovém útoku v newyorském Metropolitním muzeu umění. Tato tragédie změnila celý jeho život... Theodoru Deckerovi bylo 13 let, když byla jeho matka zabita při bombovém útoku v newyorském Metropolitním muzeu umění. Tato tragédie změnila celý jeho život... | HBO, archiv Blesku

Přestože recenze je tentokrát plná záporů, dočtěte do (dobrého) konce... Hned v úvodu je ale třeba říct, že filmová verze knihy Donny Tarttové, ověnčené mnoha cenami včetně Pulitzerovy ceny za rok 2014, je dílem, na němž si většina filmových tvůrců zkrátka musí vylámat zuby. Novela sama o sobě je úctyhodné dílo o téměř osmi set stranách hustě popsaných textem. U nás ji vydalo nakladatelství Argo roku 2015. U látky, jakou je Stehlík, je pak více než důležité umět ji uchopit, pro filmové plátno (či obrazovky) vybrat to skutečně nejdůležitější, nejvíce sloužící příběhu, jak ho chtěla vyprávět jeho autorka. To se nepovedlo a nepomohla ani účast Nicol Kidmanové. Jenže tak jednoduché to není.

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Theodoru Deckerovi bylo 13 let, když byla jeho matka zabita při bombovém útoku v newyorském Metropolitním muzeu umění. Tato tragédie změnila celý jeho život... • VIDEO  - HBO, archiv Blesku
Video se připravuje ...

Přestože snímek působí jako natažená ruka, jíž k dosažení požadovaných emocí chybí pár centimetrů, za vidění stojí. Dvě a půl hodiny filmu místy váznou, jsou spíše ochutnávkou VELKÉHO příběhu Tarttové, ale těm, kdo knihu nečetli (a troufám si tvrdit, že to platí pro většinu diváků), po lžičkách jisté potěšení nabízí. Ať už ve zmíněné účasti Kidmanové, byť jde spíše o cameo, tedy symbolickou účast. Zaujme roztříštěnost postavy v podání držitele Zlatého Glóbu Ansela Elgorta, osud mladíka, který nezná své místo v životě a zuby nehty se jej snaží poskládat, aby alespoň trochu držel pohromadě.

Dobrý je i Finn Wolfhard, u nás známý především z veleúspěšné série Stranger Things. Otázkou však zůstává, jestli skutečně hraje nebo je prostě zajímavý od přírody. Bonbónkem je pak práce kameramana Rogera Deakinse (Nouzový východ, Skyfall, Blade Runner 2049, 1917) a skladatele Trevora Gureckise, jehož je Stehlík teprve pátým filmem.

Theodoru Deckerovi bylo 13 let, když byla jeho matka zabita při bombovém útoku v newyorském Metropolitním muzeu umění. Tato tragédie změnila celý jeho život... Theodoru Deckerovi bylo 13 let, když byla jeho matka zabita při bombovém útoku v newyorském Metropolitním muzeu umění. Tato tragédie změnila celý jeho život... | HBO, archiv Blesku

Recenzentovi deníku New Yorker Richardu Brodymu filmová výpověď připomíná dávkovač Pez nabízející sladké a rovnoměrně tvarované pastilky, i ty ale přece chutnají. A já věřím, že Stehlík si své diváky najde. Ty, kteří neklid pod povrchem trápení Theodora Deckera prožijí spolu s ním, stejně jako on budou chvíli tonout v beznaději, chvíli v malých životních radostech. Diváky, kteří onu sotva znatelnou katarzi a sdělení odhalí.

Hodnocení: 65 %

Stehlík

Drama, USA, 2019, 149 minut

Česká TV premiéra: 22. 11. 2020, HBO a HBO Go

Režie: John Crowley

Předloha: Donna Tartt (kniha)

Scénář: Peter Straughan

Kamera: Roger Deakins

Hudba: Trevor Gureckis

Hrají: Ansel Elgort, Sarah Paulson, Aneurin Barnard, Finn Wolfhard, Nicole Kidman, Luke Wilson, Willa Fitzgerald a další.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi