Věra Jourová: Unijní dotace jsou složitější, ale čisté

© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Mnohé státy EU mají na národní úrovni jednodušší systém čerpání evropských dotací. Myslím, že na české straně je prostor ke zlepšení, říká v rozhovoru pro Deník místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Umějí už Češi čerpat a smysluplně používat peníze z unijních fondů?

Máme zvyk, že když začíná sedmiletý rozpočtový cyklus EU, tak se rozjíždíme poměrně pomalu. A naplno jedeme, až když se to období blíží ke konci. Jsme takoví mistři cílových rovinek.

To ale nezní úplně dobře?

Nechci to kritizovat, já sama jsem byla součástí toho systému celkem dlouho. Ta příprava nám prostě trochu trvá, ale pak býváme celkem efektivní a úspěšní. Je však pravda, že český administrativní systém kolem unijních dotací je oproti některým jiným zemím složitý a že by mu zjednodušení prospělo.

Ano, o penězích z fondů EU se říká, že je s nimi strašně moc papírování. Může za to Brusel, nebo spíš Praha?

Tady musím bohužel trochu zkritizovat Českou republiku. Jsou mnohé státy EU, které mají systém čerpání evropských dotací na té národní úrovni jednodušší, napadá mě například Polsko, a přitom odpovídá evropským pravidlům. Proto myslím, že na české straně je prostor ke zlepšení. Je také možné vylepšit český monitorovací systém. Třeba žádosti se podávají elektronicky, ale k tomu se musejí dodávat ještě přílohy na papíře. To je další prostor pro zjednodušení na české straně.

Celý rozhovor si můžete přečíst na Deník.cz.

Deník je partnerským médiem serveru EURACTIV.cz a zároveň nejčtenějším deníkem v Česku, který čte 2,2 milionu Čechů. Server Deník.cz je také v trojici nejčtenějších zpravodajských webů v ČR. Unikátnost obou spočívá v desítkách regionálních mutací, které přinášejí zprávy i na úrovni okresů. Vedle toho Deník již dva roky přináší v rubrice „Evropa pro Čechy“ přehled o dění v Evropské unii a jeho dopadu na život v Česku.

Kalendář

WordPress › Chyba

Error establishing a Redis connection

To disable Redis, delete the object-cache.php file in the /wp-content/ directory.