Medicína

Nemocné ledviny zjistí test krve a moči


Kategorie: Aktuality 
23.listopad 2020

Preventivní vyšetření ledvin je jedno z nejvíce opomíjených vyšetření v České republice. Svědčí o tom i skutečnost, že jen za loňský rok u nás bylo, dle statistiky Koordinačního střediska transplantací, provedeno 508 transplantací tohoto orgánu. Lidé s nemocnými ledvinami totiž vyhledají lékaře často pozdě, tedy až ve fázi, kdy zaznamenají pozdní projevy onemocnění ledvin. Ty přichází, až když se filtrační schopnost ledvin sníží na jednu čtvrtinu a návratnost obnovení jejich plné funkce již zpravidla není možná. Pro předejití takto závažným zdravotním komplikacím přitom stačí dodržovat preventivní opatření.

Ledviny jsou důležitým metabolickým orgánem a “čističkou“ lidského těla. Zbavují organismus odpadních látek z krve močí. Pokud jsou ledviny z různých příčin poškozené, dochází postupně k snižování jejich funkce. Produkty metabolismu v těle zůstávají a postupně se hromadí, což bez léčby časem vede až k celkové intoxikaci a kolapsu organismu. Důvodů onemocnění ledvin je mnoho. Většinou jsou to vrozené vady močových cest, neléčené či špatně léčené metabolické poruchy, jako je například cukrovka a dna, nepoznané záněty ledvin nebo opakované infekce močových cest.

Většina lidí o svých problémech s ledvinami neví. K rozpoznatelným příznakům dochází, až když filtrační schopnost ledvin klesne pod 30 ml krve za minutu, běžně přitom za 60 vteřin ledviny pročistí 120 ml krve. V této fázi se v těle začne pozvolna zadržovat voda, dusíkaté látky a některé minerály, zvyšuje se krevní tlak a objeví se chudokrevnost. Později dojde také ke snížení množství vyprodukované moči, mění se její barva a moč zapáchá. Dalšími projevy snížené funkce ledvin může být únava, bolest hlavy, nechutenství, zvracení, otoky, dušnost, chudokrevnost a u dětí i porucha růstu.

Pokud se objeví některý ze zmíněných znaků, je nutno vyhledat lékaře. Čím dříve, tím snazší bude následná léčba. Filtrační schopnost ledvin již však navrátit nelze, a proto je namístě tomuto problému předcházet pravidelným vyšetřením krve a moči alespoň jednou za dva roky. Diabetici, dědičné předpoklady k onemocnění ledvin, při vysokém krevním tlaku se doporučuje test filtrační funkce ledvin nejméně jednou ročně.

O test lze požádat praktického lékaře nebo se objednat v laboratoři jako samoplátce. Se vzorkem ranní moči je možné kdykoli bez objednání jít na odběr krve do odběrových pracovišť SYNLAB. Za vyšetření se účtuje 179 Kč. Odběr moči je možný provést i na místě. Výsledky jsou do druhého dne buď na odběrovém pracovišti nebo po dohodě zaslány poštou. V případě patologických hodnot nutno ihned jít k lékaři.

K posouzení filtrační schopnosti ledvin se běžně stanovuje koncentrace kreatininu v krvi a albuminu v moči. Zvýšená koncentrace kreatininu v krvi či albuminu v moči nebo také přítomnost krve v moči jsou pak často prvními známkami poškození ledvin vyžadujícími podrobné vyšetření odborným lékařem.

Pro správnou funkci ledvin je třeba mimo jiné celoročně dodržovat adekvátní pitný režim. Pro dospělou osobu příjem 1,5 l tekutin denně, a to nejlépe ve formě vody nebo čaje. V tropických dnech či při zvýšené tělesné aktivitě je nutno objem zvýšit zhruba o 0,5 až 1 litr tekutin V zimním období   preferovat teplé nápoje.

Síť laboratoří synlab czech s.r.o. navýšila také během měsíce října 2020 testovací kapacity pro vyšetření vzorků na infekci SARS-CoV-2 z původních 1 000 na 2 650 vzorků denně. K testování metodou PCR nově vybavila a přizpůsobila své laboratoře v Brně, v Českých Budějovicích a Chomutově. V každé z těchto laboratoří je nyní společnost schopná otestovat nejméně 200 vzorků za den.

Laboratoře se po zařazení na seznam akreditovaných laboratoří zapojily do testování na přítomnost infekce SARS-CoV-2 v pondělí 16. 3. 2020. Od tohoto data již otestovaly více než 100 000 vzorků. Standardní činností společnosti je poskytování komplexních laboratorních služeb v oborech klinická biochemie, hematologie, lékařská mikrobiologie, alergologie a imunologie. Tuto činnost provádí nadále bez omezení stejně jako provoz 26 ambulancí po celé České republice. Dle TZ

www.synlab.cz
www.epicpr.cz




Autor: MUDr. Olga Wildová