Medicína

RBP přispívá na psychosomatickou medicínu


Kategorie: Aktuality 
23.listopad 2020

Cílem nedávno spuštěného pilotního projektu zdravotní pojišťovny RBP je zvýšit efektivitu léčby pacientů s chronickými obtížemi a za pomoci psychosomatické medicíny snížit celkové náklady na léčbu a opakovaná vyšetření u chronických obtíží. Pilotní projekt bude probíhat v letech 2020 a 2021.

„Základem je bio-psycho-sociální přístup. Lékař v oboru psychosomatická medicína proto dbá na rovnováhu všech složek tak, aby byl zajištěn celostní přístup k onemocnění,“ uvedla ředitelka pro zdravotnictví RBP.

Psychosomatická léčba je založena na pohovoru, během kterého by měl lékař nebo psycholog vyhodnotit, jaké životní momenty mohou stát za zdravotními problémy pacienta. Příspěvek RBP na jednu uskutečněnou psychosomatickou konzultaci činí 750,- Kč.

Psychosomatika se obecně zabývá souvislostmi mezi stavy těla (soma), duše (psyché) a některých dalších vlivů (životní styl, trauma, životní prostředí, rodinná situace apod.). Často se pak stává, že když si „hlava“ neví rady, tělo to vyřeší nemocí (somatizace). Cílem léčby je najít zdroj obtíží a obnovit rovnováhu. Psychika může být spouštěčem mnoha nemocí – bolestí zad a hlavy, astmatu, alergií, lupenky, poruch pohybového aparátu, kožních vyrážek, gynekologických problémů, bolestí v krku, únavového syndromu, častého nachlazení a rýmy a mnoha dalších.

Partnerem projektu je společnost MediBra s.r.o., zdravotnické zařízení vedené lékařkou s atestací z psychosomatické medicíny. Dle TZ

www.psychosomatikaostrava.cz/

www.rpb213.cz

www.knowlimits.c

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová