Příprava na vánoční svátky je letos jiná. A platí to například také pro dvorský domov důchodců

23. listopad 2020 10:27

Příprava na Vánoce je letos kvůli pandemii koronaviru jiná. Platí to i pro domovy důchodců. Například ve Dvoře Králové nad Labem nemohou senioři ve skupinách dělat tradiční vánoční výzdobu. V minulých letech v tomto období chystali výzdobu nebo se účastnili různých společenských akcí. 

Čtěte také

Ve foyeru domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem nebo spíše ve vstupní hale mne přivítala Ludmila Lorencová, ředitelka zdejšího zařízení. Tyto dveře jsou ovšem pro návštěvy uzavřené.

„Ano, je to tak. My jsme ještě bohužel stále ještě v karanténě. Z 80 klientů jich bylo téměř 50 pozitivních na covid. A ze zaměstnanců, kterých máme 60, jsme jich měli polovinu pozitivních. Ale dostáváme se z toho, takže situace je nyní mnohem lepší."

Za další dveře už se tedy nepodíváme. Tak se zeptám, jak současnou situaci vnímají samotní klienti domova důchodců? Předávám nahrávací zařízení do útrob zařízení.

Práce terénních pečovatelek je stále náročnější a zabere víc času

„Stojíme přede dveřmi pana Josefa. Dobrý den! Máme tady paní z Českého rozhlasu, která mi půjčila tento přístroj. Jak zvládáte stav, který tady momentálně panuje," ptá se pan Šimek.

„Zvládáme to dobře. Měli jsme sice strach, abychom koronavirus nedostali. Nakonec jsme přeci onemocněli, ale je to dobré, horečku nemáme. Bereme to dál s humorem, protože to je nejlepší přístup," odpovídá pan Josef.

Blíží se adventní čas, jak se na něj pan Josef těší?

„Mám objednaný hokej, ale nevím, jestli na něj budeme moci jít. A k tomu bych moc rád nějaké pěkný dámský doprovod," směje se pan Josef.

Čtěte také

A ještě jsme oslovili jednoho klienta domova důchodců s dotazem, jak se těší na Vánoce.
„Těším se, jako každý rok. I když to bude letos omezené, protože koronavirus řádí pořád a lidé musí být opatrní," říká pan Veliko.

O vánoční výzdobu se v Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem se vždy starali samotní klienti. Protože se ale letos nemohou setkávat ve společných prostorách, budou zdejší vánoce jiné i po této stránce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související