Hongkongští aktivisté byli zadrženi poté, co se přiznali k organizování protivládní demonstrace

Horizont ČT24: Zadrželi hongkongské aktivisty (zdroj: ČT24)

V Hongkongu začal proces s prodemokratickými aktivisty kvůli plánování protivládních demonstrací. Známý představitel hongkongského prodemokratického hnutí Joshua Wong a další dva aktivisté byli vzati do vyšetřovací vazby poté, co u soudu přiznali vinu.

Trojice aktivistů se před soudem přiznala k organizaci protivládní demonstrace v loňském roce, píše agentura AP. Kromě Wonga se před soudem přiznali také aktivista Ivan Lam a Agnes Chowová.

Wong před zahájením soudního jednání prohlásil, že on a Lam se chystají přiznat vinu v případu, v němž čelí obvinění z organizace nezákonného protestu před policejním ústředím ve čtvrti Wan Chai loni v červnu, z účasti na demonstraci a z podněcování dalších lidí. Oba aktivisté se tak rozhodli po poradě se svými právníky. Chowová vinu přiznala již dříve.

Wong už před začátkem stání uvedl, že by ho nepřekvapilo, kdyby byl hned vzat do vazby. „Domnívám se ale, že vězeňské mříže ani zákazy voleb nezastaví náš aktivismus,“ zdůraznil Wong. Chowová podotkla, že pokud skončí za mřížemi, bude to poprvé v životě, co se ocitne ve vězení. „Ačkoli jsem na to duševně připravená, pořád se trochu bojím,“ prohlásila.

Očekává se, že soud vyhlásí rozsudek ve středu 2. prosince. Aktivistům hrozí až pět let vězení.