Kryštof Rossmann
23. listopadu 2020 • 10:27

Penaltový mág Mara: 90% úspěšnost i precizní psychika. Na jaká místa pálí?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kope se penalta? Volejte Kamila. Česká přezdívka libereckého středopolaře Kamsa Mary (25) už zlidověla, stejně jako řeči fanoušků o jeho odolnosti během pokutových kopů. Guinejský reprezentant se nemýlí, za poslední dvě sezony napálil míč z desítky mimo dosah gólmana už devětkrát. Nedal jenom jednou. Naposledy se defenzivní záložník trefil v Podještědském derby s Jabloncem (1:3), gól k výhře Slovanu nevedl.



Psychická odolnost, preciznost myšlenky. Penalty nejsou magie, ale podobná bilance se nevidí zase tak často. Záložník Kamso Mara o víkendu proti Jablonci potvrdil, že ve Slovanu patří pokutové kopu jemu. Čísla hovoří jasně, za poslední dvě sezony kopal desetkrát, devětkrát proměnil. Stoprocentní bilanci mu sebral olomoucký Aleš Mandous hned v prvním kole aktuálního ročníku, od té doby už je 25letý guinejský reprezentant zase bezchybný. Nerozhodí ho přitom ani vážnost okamžiku, byl totiž rozhodujícím mužem, který ve finále kvalifikace Evropské ligy vystřelil českému zástupci postup do základní skupiny v páté minutě nastavení.

„Zaplať pánbůh, že zrovna v utkání s APOELem udržel nervy, díky čemuž jsme v samotném závěru vstřelili rozhodující gól a postoupili,“ vzpomínal liberecký asistent Pavel Medynský. Podle něj šlo o nejdůležitější penaltu, kterou Mara pod Ještědem kopal a stejně situaci vidí i sám střelec. „Cením si jí nejvíc,“ rozsoudil jednoznačně.

Jak zahrává liberecký záložník Kamso Mara své pokutové kopy? Jak zahrává liberecký záložník Kamso Mara své pokutové kopy?Foto Koláž iSport.cz

Pozn: fialová barva značí ligové góly z pokutových kopů, zelená patří trefám v Evropské lize a hnědá je gól v penaltovém rozstřelu MOL Cupu se Slováckem

Guinejec se trefil z puntíku také ve druhém předkole na půdě litevského Riteriaie, kde během 12. minuty otevřel skóre zápasu. Druhou penaltu utkání už nechal Júsufovi, stejně jako v domácím ligovém duelu s Příbramí (3:0) na začátku října, kdy nezvykle kopal oba pokutové kopy útočník Michal Rabušic. Právě ten druhý mu přitom zajistil dokonání hattricku. Na hřišti byla tehdy k vidění zajímavá situace, v hloučku pokřikovali právě Mara s Rabušicem a Imad Rondič. Ten toužil po premiérovém gólu ve FORTUNA:LIZE, menší roztržku musel nakonec řešit až stoper Mohamed Tijani.

„Tijani je kus chlapa, ale s dobrým srdcem. Když se objevil konflikt, hasil ho a razantně dal míč Rambovi (Rabušicovi). S úsměvem řeknu, že si na něj dovolí málokdo. Kabina ho respektuje, “ komentoval tehdy Pavel Hoftych. Realizační štáb do pořadí exekutorů příliš nezasahuje, Mara je každopádně číslem jedna. Když dojde na výjimečnou situaci nebo druhou desítku utkání, místo přenechává ostatním.

Proměněné penalty Kamsa Mary

11. kolo 2019/20 Liberec – České Budějovice 4:2 70. minuta
22. kolo 2019/20 Liberec – Bohemians 1905 3:1 17. minuta
Čtvrtfinále MOL Cupu Slovácko – Liberec 0:1 po penaltách penaltový rozstřel
24. kolo 2019/20 Liberec – Opava 4:0 30. minuta
26. kolo 2019/20 Liberec – Slovácko 3:1 44. minuta
kvalifikační zápas 2019/20 Liberec – Mladá Boleslav 2:0 90. minuta
2. předkolo EL 2020/21 Riteriai – Liberec 1:5 12. minuta
finále kvalifikace EL 2020/21 Liberec – APOEL Nikósie 1:0 90+5. minuta
8. kolo 2020/21 Liberec – Jablonec 1:3 28. minuta

Neproměněné penalty Kamsa Mary

1. kolo 2020/21 Olomouc – Liberec 1:0 65. minuta

Co stojí za úspěšností guinejského reprezentanta? „Má excelentní psychiku,“ přiznal Medynský. „Zatím kopy proměňuje, takže je vše OK. Blahopřejeme mu.“

Nejde ale jen o připravenost mysli, Mara poctivě standardní situaci trénuje. „Penalty sám cvičím na každém tréninku,“ popisoval. Gólmani se na něj vzhledem k jeho sérii víc připravují, naposledy jablonecký Jan Hanuš správně vystihl směr, razance střely však byla dostatečná.

„Každý gólman moje penalty před zápasem se Slovanem sleduje. Postupem času bývá těžší je proměňovat, musím se opravdu soustředit,“ dodal guinejský středopolař. Další šanci na gól z pokutového kopu bude mít už ve čtvrtek, kdy na stadion U Nisy dorazí ve čtvrtém kole základní skupiny Evropské ligy německý Hoffenheim.

FC Slovan Liberec Vše o klubu ZDE

Liberec - Mladá Boleslav: Mara proměnil penaltu a definitivně zajistil Slovanu předkolo Evropské ligy
Video se připravuje ...

Liberec - Slovácko: Mara se postavil k míči a proměnil penaltu! Je vyrovnáno, 1:1
Video se připravuje ...

Liberec - Opava: Mara naložil s penaltou ukázkově, 2:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud