O nás dvou. Nepřekonatelný duet dvojice Simonová-Chladil

23. listopad 2020

Dodnes nepřekonanou pěveckou dvojicí u nás jsou Yvetta Simonová a Milan Chladil. Jejich pěvecké partnerství bylo unikátem nejen na naší, ale i evropské hudební scéně. Oba posilovali tuto šťastně zvolenou image dlouhou řadou společných nahrávek, televizními vystoupeními i koncertními zájezdy. 

Oni dva a jejich čas, tak by se dala nazvat hudební produkce, která zůstala po dnes už legendární dvojici Simonová-Chladil. Nikdo po nich už nebyl jako oni, a stěží někdy bude. S pozadím sametových hlasů hudebních nástrojů, hladivých melodií a barevně bohatého zvuku Orchestru Karla Vlacha šli díky svému muzikantství vstříc nesmírné oblibě a úspěchu.

V nahrávacím studiu na Strahově vznikla 23. listopadu 1965 legendární nahrávka. Pěvecké duo Milan Chladil & Yvetta Simonová právě natočilo píseň O nás dvou. Hit Pavla Bayerla s textem Vladimíra Dvořáka se pro ně stal erbovní písní. Supraphon nahrávku vydal na stejnojmenné dlouhohrající desce v roce 1966 a následně ještě mnohokrát v rámci řady kompilačních alb.

Milan Chladil a Yvetta Simonová tvořili duo rovných 28 let - od roku 1956, kdy přišel Milan Chladil k Orchestru Karla Vlacha - až do jeho předčasné smrti. Při cestě z koncertu v Kašperských Horách Milan Chladil ve svém autě zkolaboval a na místě byl mrtvý. Zemřel 28. 6. 1984 ve svých třiapadesáti letech. Album O nás dvou získalo Zlatou desku vydavatelství Supraphon.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.