Skupina třiašedesáti senátorů napadla u Ústavního soudu vládní omezení pro maloobchod zavedená proti šíření koronaviru. Opatření by podle nich měla být zrušena, protože jsou diskriminační a znamenají likvidaci menších prodejen a podnikatelů.

V ústavní stížnosti, kterou senátoři podali v sobotu 21. listopadu, poukazují na nejasnosti ohledně toho, proč některé malé podniky musejí zůstat zavřené, zatímco jiné mají výjimku. ČTK to dnes sdělila tisková tajemnice Senátu Sue Nguyen, na podání ústavní stížnosti upozornil Deník N.

Senátoři mimo jiné reagují na nedávné usnesení vlády omezující počet lidí v prodejnách podle provozní plochy, které však neumožnilo znovuotevření menších provozoven.

„Malé provozovny mohou zcela bez problému regulovat počet osob na prodejně a zajistit dodržování rozestupů před prodejnou,“ uvedl pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, který podání inicioval.

Podle jeho slov by tak došlo k většímu rozptýlení nakupujících, a ti by se nekoncentrovali před hypermarkety, které mohly zůstat otevřené a prodávají i sortiment uzavřených prodejen.