V sokolovském zámku by měla vzniknout nová veřejná studovna a kavárna

23. listopad 2020 11:50

Vedení sokolovského muzea připravuje další etapy rekonstrukce svého sídla, barokního zámku uprostřed města.  Stavební úpravy se zaměří hlavně na místnosti, ze kterých se před časem vystěhovala městská knihovna.

Prázdné místnosti s ozvěnou, zbytky dřevěného obložení a části starého nábytku. Tak vypadají v současné době interiéry jednoho z křídel sokolovského zámku. Z místností se totiž před časem vystěhovala městská knihovna. Nyní je čekají stavební úpravy.

„V prostoru bývalé čítárny plánujeme kavárnu. Spekulujeme, jestli vlastními silami, nebo jestli nepožádáme o pomoc někoho ať už z privátního sektoru, nebo že bychom oslovili třeba postižené a udělali kavárnu společně s neziskovým sektorem,“ řekl ředitel sokolovského muzea Michael Rund.

I bez nábytku jsou místnosti zámku impozantní svým tvarem a klenbami.  Například přízemí připomíná středověké kamenné tvrze, odkazuje tím na dávnou minulost historického objektu. Také s těmito prostory má vedení muzea své plány. „Naším plánem je v tomto krásném prostoru udělat muzejní knihovnu, která se v současnosti nachází v nevhodných prostorách. Bude zde i studovna pro návštěvníky, badatelé,“ prozradil Rund.

Objevená tajemství

Štuková výzdoba na stropech, původní dveře spojující někdejší barokní interiér, anebo umělecká plastika, která byla donedávna ukrytá ve výklenku za falešnou stěnou. I to jsou malá tajemství, která pracovníci muzea v prázdných místnostech postupně objevují. Následná rekonstrukce pak naváže na úpravy zámku z posledních pěti let.

„My jsme zrekonstruovali dvě křídla sokolovského zámku. Tam to děláme vlastními silami. Podobným stylem asi nejspíš budeme pokračovat, protože jedna z variant je sehnat peníze na kompletní opravu, na to by musel být dotační titul, ale ten zatím není. Nejspíše budeme pokračovat po etapách,“ dodal ředitel muzea, podle kterého bude získání prostředků na další obnovu zámku v následujících letech pravděpodobně velmi složité.

Se základní úpravou prázdných místností by chtěla správa zámku začít v příštím roce.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio