Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kdo ovládne letošní anketu Atlet roku? Ve finále je tyčkař Duplantis a vytrvalec Cheptegei

Armand Duplantis skončil v Římě světový rekord v tyčce foto: Reuters

Monte Carlo - Světoví rekordmani tyčkař Armand Duplantis a vytrvalec Joshua Cheptegei jsou ve finálové pětici ankety Atlet roku. Mezi nejlepší se v tradiční anketě mezinárodní federace dostali také překážkář Karsten Warholm, koulař Ryan Crouser a oštěpař Johannes Vetter.
  12:31

Duplantis a Cheptegei jsou největšími favority na ocenění v sezoně výrazně poznamenané pandemií koronaviru. Oba navzdory výrazně omezeným možnostem přepisovali atletickou historii.

Švédský tyčkař Duplantis v hale dvakrát posunul světový rekord až na 618 centimetrů. Venku pak překonal 615 centimetrů, čímž sebral Sergeji Bubkovi nejlepší výkon pod širým nebem. Vyhrál všech šestnáct závodů, do kterých letos nastoupil.

Ugandský vytrvalec Cheptegei nejdříve v únoru překonal světový rekord na silniční pětce a pak v létě na dráze připravil legendárního Kenenisu Bekeleho o historická maxima na 5000 a 10.000 metrů. Při půlmaratonském debutu v říjnu obsadil čtvrté místo na mistrovství světa.

Na devět setin se světovému rekordu na 400 metrů překážek přiblížil Nor Warholm. Dvojnásobný mistr světa celou sezonu neprohrál a stlačil vlastní evropský rekord na 46,87 sekundy.

Druhým nejdelším hodem historie se blýskl Němec Vetter, který výkonem 97,76 metru zůstal jen 72 centimetrů za letitým světovým rekordem Jana Železného. Američan Crouser se zařadil na dělené třetí místo historických tabulek vrhem dlouhým 22,91 metru.

Letošní vyhlášení Atletů roku a dalších oceněných se kvůli koronavirové pandemii uskuteční jen virtuálně v sobotu 5. prosince.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...