Zastupitelé budou projednávat návrh na zvýšení poplatku za komunální odpad. Jsou dvě varianty
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřice - Náklady města na nakládání s komunálním odpadem raketově vzrůstají. Zatímco loni město doplácelo 9 milionů korun, letos to již bude 13,5 milionu korun. Tento trend má pokračovat i v následujících letech. Což je v souvislosti s propadem daňových příjmů města zapříčiněném pandemií nepříjemná skutečnost dopadající na rozpočet.

Po čtrnácti letech neměnného stavu proto budou zastupitelé na svém prosincovém jednání projednávat návrh na zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu a s tím související příslušnou obecně závaznou vyhlášku.

„Od roku 2021 se městům a obcím zvýší skládkovné. Zatímco nyní platíme 1046 korun za tunu směsného komunálního odpadu a 1231 korun za tunu objemného odpadu, nově se tyto platby navýší o 300 korun. Zvýšení je vyvoláno změnou zákona o odpadech, který říká, že postupně tato částka vzroste ještě o další tisícikorunu,“ poukázal vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Pavel Gryndler na další závažný moment, který vedení města přiměl jednat o nepopulárním kroku.

Kromě toho dochází k výraznému nárůstu množství komunálního odpadu produkovaného domácnostmi. Což je dáno měnícím se způsobem života lidí – například četností nákupů uskutečněných přes e-shopy, které zvyšují produkci papíru, kartónů apod.

Město se snaží na proměnlivé trendy reagovat. Například právě dochází k navýšení četnosti svozu papíru. Zatímco dosud se tak dělo dvakrát v týdnu, nově to je třikrát v týdnu. Přibývá kontejnerů i odpadových nádob, stejně tak vzrůstá počet podzemních kontejnerových stání.

Vzhledem k tomu, že kapacita sběrného dvora v Nerudově ulici již přestává stačit aktuální potřebě, chystáme výstavbu nového dvora v kasárnách Pod Radobýlem, kde nově sídlí Technické služby města a kde jsme jim vybudovali komplexní zázemí umožňující další rozvoj služeb,“ informoval místostarosta Karel Krejza. Ukládání na sběrném dvoře pro obyvatele s trvalým bydlištěm v Litoměřicích má být podle místostarosty i nadále zdarma.

Dle návrhu by zastupitelé měli jednat po 14 letech neměnného stavu o zvýšení poplatku za komunální odpad na zhruba 60 korun měsíčně za osobu 4. prosince. Navrženy jsou dvě varianty. První počítá s částkou 696 korun za osobu ročně, což představuje 58 korun měsíčně, druhá se 744 korunami za osobu ročně, tedy 62 korun měsíčně (pozn.: z praktického hlediska jsou částky dělitelné 12). V posledních čtrnácti letech lidé platili 498 korun. Od poplatku mají být i nadále osvobozeny děti do jednoho roku.

Obdobně jako Litoměřice reagovala i další města jako například Děčín a Slaný, která po několika letech neměnného stavu navyšovala již letos na 750 korun z osobu.

2019 Litoměřice:
• Příjmy města: 14,5 milionu Kč (z toho poplatek za komunální odpad 11,5 milionu, příspěvek na třídění odpadu 3 miliony Kč)
• Výdaje města: 23,4 mil. Kč (z toho výdaje na nakládání s odpady 22 milionu Kč, provoz sběrového dvora v Nerudově ulici 1,4 milionu Kč
• Doplatek města: 8,9 milionu Kč

2020 Litoměřice:
• Příjmy: 14,5 mil. Kč (z toho poplatek za komunální odpad 11,5 mil. Kč, příspěvek na třídění odpadu 3 mil. Kč)
• Výdaje 28 mil. Kč (z toho výdaje na nakládání s odpady 25,5 mil. Kč, sběrový dvůr 2,5 milionu Kč)
• Doplatek města 13,5 mil. Kč

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru