SOUTĚŽ: Vůdcové, myslitelé, hrdinové. Vyhrajte sbírku esejů amerického novináře Waltera Isaacsona

Hledání geniality v esejích Waltera Isaacsona. Tak zní podtitul nové sbírky textů, ve kterých se novinář a oceňovaný životopisec zamýšlí nad tím, co se všichni můžeme naučit od osobností jako Benjamin Franklin, Albert Einstein, Bill Gates, Henry Kissinger, Ronald Reagan, Michail Gorbačov, Hillary a Bill Clintonovi nebo Madeleine Albrightová. O knihu Vůdcové, myslitelé, hrdinové si můžete tento týden zahrát v soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž New Orleans (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký novinář a životopisec Walter Isaacson (foto z roku 2012)

Americký novinář a životopisec Walter Isaacson (foto z roku 2012) | Foto: Fred Prouser | Zdroj: Reuters

„Jako novinář jsem zjistil, že na světě žije mnoho chytrých lidí. Vlastně je jich dvanáct do tuctu a často za mnoho nestojí,“ píše Isaacson v předmluvě své knihy. „Ti výjimeční se navíc vyznačují představivostí či kreativitou, schopností udělat mentální skok a vidět věci jinak.“

Jak přiznává, poprvé se začal zaobírat tím, co je to vlastně tvůrčí génius, když pracoval na biografii Benjamina Franklina.

Obálka knihy Vůdcové, myslitelé, hrdinové od Waltera Isaacsona | Zdroj: Nakladatelství Práh

„Franklin nebyl nejchytřejším z otců zakladatelů. Neměl podle mě takové analytické schopnosti jako Hamilton, ani filozofickou hloubku jako Madison. Ale právě to mě přivedlo k zamyšlení,“ vysvětluje v úvodu, který v roce 2020 sepsal pro české vydání knihy.

Tehdy podle svých slov začal chápat, že tvořivost či kreativita nejsou totéž co mimořádná chytrost. Za vyvrcholení celé své práce, svých předchozích knih a esejí na toto téma, přitom považuje životopis Leonarda da Vinciho, který vyšel předloni také v českém překladu.

„Leonardo byl génius, ale nejen proto, že byl chytrý. Byl především ztělesněním univerzální mysli, člověkem, který se zajímal o víc věcí než kdokoliv jiný v dějinách,“ uzavírá Isaacson.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Kniha Vůdcové, myslitelé, hrdinové je ale svým způsobem také Isaacsonovým memoárem. Vysvětluje v ní třeba to, proč se rozhodl stát spisovatelem, řeší, s jakými nástrahami digitálního věku se musí vypořádat moderní žurnalistika, a skládá láskyplný hold svému rodnému městu New Orleans, které v srpnu 2005 zdevastoval hurikán Katrina.

Walter Isaacson přednáší historii na Tulanově univerzitě v New Orleansu, v minulosti byl také generálním ředitelem Aspenského institutu humanitních studií, vedl CNN nebo jako šéfredaktor stál v čele časopisu Time.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Vůdcové, myslitelé, hrdinové, napište nám až do tohoto pátku 27. listopadu do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

V českém překladu vyšel také Isaacsonův životopis jedné z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu přelomu tisíciletí. O kterém americkém inovátorovi je řeč?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme