22. listopadu 2020

Události ČT: Snížení daní

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události ČT byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hostem je
Petr Fiala, předseda ODS a místopředseda sněmovny. Přeji dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zevnitř i zvenčí vaší strany se ozývají hlasy, kterým se nelíbilo, že se připojujete k hnutí ANO, které jinak ostře kritizujete. Budete tedy v další fázi projednávání toho balíčku postupovat jinak, nikoliv ve shodě s ANO?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ono je to naopak, hnutí ANO, Andrej Babiš se přiklonil k nám, k našemu návrhu, který jsme předložili veřejnosti už ve volbách. Byl to slib, že snížíme daně, že bude 15% sazba. Já jsem rád, že Andrej Babiš po letech, kdy to odmítal, tak otočil, podpořil návrh
Občanské demokratické strany a to, co je pro lidi důležité - každý pracující, každý zaměstnanec od února bude mít vyšší mzdu o 7 %, 20 000 při průměrně mzdě ročně, to je hrozně důležité pro lidi v této době, kdy mají ekonomické obavy, kdy řada rodin má prostě potíže se svým rozpočtem. Já jsem rád, že budou mít lidé nižší daně, to je správná cesta.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Aby pak potíže nebyly v těch veřejných rozpočtech, ale to není podstata tohoto rozhovoru. Mě zajímá, co vy doporučíte vašim
senátorům, budete jednat o nějakém společném postupu? To avizoval váš místopředseda, šéf Senátu pan Vystrčil. Navíc připomínám, že ve vašem klubu jsou i zástupci TOP 09, čili co teď dál?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je samozřejmě jasné, že když jsou nižší daně, tak má stát nižší příjmy a musí mít nižší výdaje. My každý rok navrhujeme nižší výdaje. Ty rozpočty se dají udržet docela rozumně a je správné, aby lidi měli víc peněz a méně peněz se rozdávalo třeba na dotacích obrovským firmám, které mají miliardové zisky. A pokud jde o
Senát, já mám hned na začátek týdne svoláno jednání s našimi senátory, budeme hledat takové řešení, které má šanci na získání většiny v Senátu. Mně jde o to, aby zůstaly zachované nízké daně, protože to je pro lidi nesmírně důležité, a aby se stát choval rozpočtově odpovědně a současně abychom našli cestu, jak kompenzovat peníze obcím. Vládní většina to zatím odmítala, odmítla pozměňovací návrh opozice. Myslím si, že se k tomu musíme vrátit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A jakou verzi tedy nakonec případně znovu podpoříte ve Sněmovně?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Uvidíme, co přijde ze S
enátu. Tam je řada variant. Senát to může propustit bez úprav, může to vrátit s nějakými úpravami, budu o tom se senátory jednat. A mně jde opravdu o to, aby lidé měli nízké daně a abychom donutili vládu, aby se začala chovat konečně rozpočtově odpovědně. My sami přijdeme s řadou úprav rozpočtu, které šetří na té výdajové straně. Tak, jak to děláme každý rok, a myslím, že si s tím dokážeme dobře poradit. Ale to, co je vynikající, je, že lidé prostě budou mít více peněz a bude se méně přerozdělovat. Stát se musí chovat racionálněji a to je výsledek toho našeho postupu. A jsem rád, že i z opozice se nám daří sliby, které jsme dali lidem, že se nám je daří plnit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
předsedo, děkuju vám za vaše odpovědi a za čas pro Události, na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer všem.

Petr Fiala

předseda ODS