Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Serotonin formou rozhlasového seriálu

    V červnu tohoto roku proběhla v Divadle MeetFactory premiéra adaptace knihy Michela Houellebecqa Serotonin. V roli šestačtyřicátníka, který bilancuje nad svým životem, exceloval Jan Hájek. Vzhledem k nepříznivé pandemické situaci se režisérka Natália Deáková a dramaturg Matěj Samec rozhodli převést Houellebecqův text i do třídílného audio seriálu. První část bude k poslechu 4. prosince.

    Rozvášněná Claire Diany Tonikové Florentovi Jana Hájka doslova zobe z ruky. FOTO: ANDREA ČERNÁ

    Vypravěčem sedmého Houellebecqova románu, který se hned po svém vydání, podobně jako jeho další knihy, stal senzací, je zoufalý muž bez vize a naděje, s nímž se ale díky chladně analytické schopnosti náhledu na svět i sebe sama umí nejeden čtenář ztotožnit. Pod vedením režisérky Natálie Deákové se hlavní role zhostil Jan Hájek, o inscenaci jsme v DN psali zde a zde.

    Nekompromisně pesimistický pohled na otázku (ne)možnosti dosáhnout v životě štěstí zaujal také diváky. Představení byly až do října konstantně vyprodané. Už v té době se tým Divadla MeetFactory přesouval do místního nahrávacího studia, kde začal připravovat třídílný seriál, který inscenaci představí v – oproti divadelní inscenaci rozsáhlejší – audioverzi. Řešení současné divadelní krize pomocí streamování či vysílání záznamů inscenací jde dle mého názoru proti podstatě divadla, říká dramaturg Matěj Samec. Tyto aktivity devalvují jeho kvality a v konečném důsledku divadlo spíše poškozují. Vzhledem k tomu, že Natália Deáková je také vynikající rozhlasovou režisérkou, rozhodl jsem se iniciovat vznik rozhlasové verze naší červnové inscenace, jež nebude žádným nouzovým řešením, ale plnohodnotným uměleckým dílem. Obecně nám jako týmu tato práce přinesla neobyčejný a dost inspirativní pohled na naši jarní práci a přiměla nás ponořit se do látky díky (nejen) vícedílnému formátu ještě hlouběji.

    Režisérka Natália Deáková má s rozhlasovou tvorbou bohaté zkušenosti. Síla tohoto média podle ní spočívá v tom, že posluchač si sám dotváří představu reality a intenzivněji zapojuje svou fantazii. Pracovat na stejné látce dvakrát za sebou v tak krátké době pro ni nebyl problém. Na jednu stranu je skvělé, že člověk to má ještě hodně pod kůží. Toto médium má však odlišné požadavky, rozhlasová podoba Serotoninu bude tudíž jiná, řekněme intimnější. Zvukové médium nabízí jít víc dovnitř hlavní postavy a ukázat jeho subjektivní vidění světa. Na divadle je pořád obklopen ostatními postavami, ale tady vše vidíme jen z jeho vlastní perspektivy, dodává Deáková.

    ///

    Jednotlivé díly lze zakoupit na goout.cz. Termíny zveřejnění jednotlivých dílů: 4. 12, 11. 12., 18. 12.

    • Autor:
    • Publikováno: 23. listopadu 2020

    Komentáře k článku: Serotonin formou rozhlasového seriálu

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,