Hlavní obsah

V čele antimonopolního úřadu stane Mlsna

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má být náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Vláda navrhne jeho jmenování prezidentu Miloši Zemanovi, schválila to na pondělním zasedání. Informaci České televize potvrdil sám Mlsna.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude náměstek ministra vnitra Petr Mlsna (na snímku z 25. září 2020).

Článek

Pokud jej hlava státu jmenuje, Mlsna nastoupí do úřadu 2. prosince. Nahradí Petra Rafaje, který k 1. prosinci rezignoval. Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém.

Mlsna řekl, že chce obnovit důvěryhodnost antimonopolního úřadu v odborných kruzích i u veřejnosti. Považuje to za klíčový úkol prvního roku v úřadu.

Dvaačtyřicetiletý Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. Jedním z nich byl bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík, dalšími například bývalí místopředsedové antimonopolního úřadu Robert Neruda a Michal Petr, nynější první místopředseda úřadu Hynek Brom a státní tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta.

O post šéfa ÚOHS se po Rafajovi uchází 11 lidí

Ekonomika

Je to vůbec poprvé, co na tuto pozici bylo vyhlášeno výběrové řízení. Dosud nového předsedu vybírali politici. Původně byla mezi podmínkách nutnost, aby kandidát měl bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné. Podle protikorupčních organizací i opozičních Pirátů však taková podmínka vylučovala kandidaturu kohokoliv mimo státní správu, vláda po jejich kritice podmínku vypustila.

Petr Mlsna (41)
Náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a archivnictví a bývalý ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády ve vládě Petra Nečase (jako nestraník; prosinec 2012 až červenec 2013). Vystudoval Právnickou fakultu UK a německá a rakouská studia na Fakultě sociálních věd UK. V minulosti byl zaměstnancem odboru kompatibility s právem EU na Úřadu vlády ČR, ředitelem kabinetu ministra a předsedy Legislativní rady vlády, šéfem sekretariátu Legislativní rady vlády a ředitelem odboru vládní legislativy. V srpnu 2010 se stal náměstkem ministra spravedlnosti, poté byl náměstkem místopředsedkyně a v prosinci 2012 byl jmenován ministrem bez portfeje a předsedou Legislativní rady vlády. Poté byl náměstkem ministryně spravedlnosti a náměstkem ministra školství.

Reklama

Související články

Zeman ustoupil, Rafaj po 11 letech končí

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj by měl svou funkci po jedenácti letech sám položit během několika příštích dnů. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj....

Výběr článků

Načítám