Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Antimonopolní úřad má řídit Mlsna, jmenování nástupce Rafaje navrhne vláda Zemanovi

Autor: ČTK, kso - 
23. listopadu 2020
15:30

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má být náměstek ministra vnitra Petr Mlsna (42). Vláda navrhne jeho jmenování prezidentovi Miloši Zemanovi, schválila to na pondělním zasedání. Informaci České televize potvrdil ČTK sám Mlsna. Pokud jej hlava státu jmenuje, Mlsna nastoupí do úřadu 2. prosince. Nahradí Petra Rafaje, který k 1. prosinci rezignoval. 

Zeman dříve v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že Mlsna je velice vhodným kandidátem. „Chtěl bych obnovit kredibilitu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nejen v odborných kruzích, ale také u široké veřejnosti. Myslím si, že je to ten nejklíčovější krok v tom prvním roce mého působení,“ uvedl Mlsna.

Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. Jedním z nich byl bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík, dalšími například bývalí místopředsedové antimonopolního úřadu Robert Neruda a Michal Petr, nynější první místopředseda úřadu Hynek Brom a státní tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta.

Mlsna opustí post náměstka ministra vnitra, který je zodpovědný například za organizaci voleb. Výběr jeho nástupce se bude řídit zákonem o státní službě, řízením sekce bude do uzavření výběrového řízení pověřen jeden z ředitelů sekce, uvedl Mlsna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na funkci předsedy antimonopolního úřadu poprvé vyhlásil výběrové řízení, dosud nového předsedu vybírali politici. Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa